V tejto téme by som vám rád predstavil ako som si splnil svoj malý sen a ako som ho uskutočnil. Mal som "voľný priestor" v byte na chodbe, kde som zakomponoval dve akvária s rozmermi 130x50x40 cm - 260 litrov. Prvotný nápad bolo urobiť len jedno väčšie, ale nakoľko tieto dve akvária boli už kúpené, tak som vymýšľal ako ich zakomponovať do rohu chodby.
Najskôr jednoduchý náčrt a predstava ako to bude rozložené.
Potom hrubá stavba...
Prvé čo som sa musel rozhodnúť bolo ako vyriešiť stojan. Je veľa možností ako na to. Ja som zvolil stojan z Porfixu. Stojan je poskladaný cca z 30 ks Porfixu 50x25x10 cm do výšky 100 cm, dĺžky 2x180 cm a šírky 50 cm.
Nasledovala príprava na stojan. Stará omietka a linoleum išlo preč.
Tu pôjde elektrika k akváriam.
Prvotné rozloženie Porfixu podľa nákresu.
Lepidlo na Porfix
Ideme pomaly na to....
Prvotné uloženie Porfixu bolo najhoršie. Tu sa strávilo najviac času. Keďže v panelovom byte žiadny roh nemá pravý uhol, dalo dosť zabrať dokým sme našli tu správnu mieru. Podlaha, ale aj steny boli ako vyhýbky. Krivé ako... dolu sme namerali 181cm a meter nad tým 185cm....
Najskôr sa zafixovali obidva rohy pre akvária na mieru 180x50cm ( 130cm akva + 50cm filter)
Pri výrobe stojanu sa na chodbe nachádzalo všeličo
Zafixovanie prvého ľavého rohu do výšky jedného metra.
Ako preklad som použil roxorové tyče o priemere 16 mm. Preto som musel urobiť výrezy pre tieto tyče. Použil som tyče 3x 180 cm, 1x 130 cm, ktoré som ešte podľa potreby skrátil na požadovanú dĺžku.
Detail na výrezy pre roxorovú tyč.
Obedňajšia prestávka... normálne som bol aj hladný... Hehe
Zafixovanie druhého pravého rohu do výšky jedného metra. Všetko sa samozrejme robilo s vodováhou.
Skúška správnosti.
Stavba priečky pod ľavé akvárium. Priečka nieje presne v strede akvária, ale ani na konci dĺžky akvária. Je zhruba 85 cm od ľavej strany, tak aby mi vošli do skrinky dvierka šírky 60 cm a zároveň aby zadná časť Porfixu, ktorá na priečku nadväzuje prečnievala za akvárium a držala budúci filter.
Prvý test roxorovej tyče.
Priloženie druhej tyče a skúška správnosti
Pravá priečka je identická s ľavou. Teraz sú všetky roxorové tyče na mieste.
Pri výrobe stojanu treba počítať aj s menším bordelom pri rezaní Porfixu.
Celkový pohľad na stojan v tejto fáze
Posledné premeriavania ľavej a pravej strany stojanu. Ako môžete vidieť našťastie je všetko ako má byť.
Filtrácia k akváriam bude ako je v tejto téme: viewtopic.php?f=17&t=2736
Ďalšie fotografie z prípravy akvárií nájdete priamo tu: gallery/album.php?album_id=135
Takto momentálne vyzerá prvotná príprava na akvária. Neskôr ako budem pokračovať v práci vložím ďalšie fotografie s komentom. Nikde sa neponáhľam a celkové predstavy o finálnej podobe ešte niesú úplné. Postupne budem improvizovať a riešiť ako to ďalej dokončím do „úspešného“ konca...