Zdravím vás!
chystáme sa založiť nové akva a v duchu hesla :dvakrát meraj a raz rež ,si chceme všetko dobre premyslieť a tak konať.Preto vás,skúsených cichlidárov,chcem poprosiť o rady k následovným otázkam.Preštudoval som kopec článkov tu,na českých i zahraničných fórach.ale niet nad rady z praxe.
1. Statická únosnosť - nechávam si pre pokoj duše a v prípade problémov so susedmi spraviť statický posudok.Predbežné vyjadrenie je,že to bude v pohode- bývam v tzv.pražskom type bytu,5.posch,predpokladaná váha kompletu 1300kg.Pre zaujímavosť,posudok stojí 25€.
2.Akvárium - 230x60x60cm,sklo 12mm,lepené u mňa doma chlapíkom,čo to robí x rokov,cena 400€+20€ za cestu ku mne
3.Stojan - jaklovina 50x50x3mm,kapotáž z drievotresky,dole doska na rozloženie záťaže.Stolík by mal vyzerať približne ako na obr.
chcem sa opýtať-bude vadiť,že v ľavej časti nebude vpredu výstuž?budú tam totiž zasunuté pôvodné skrinky.Aká ma byť hrubá spodná doska pod stojanom?Ak tam bude doska,je potrebné robiť nastavovacie nôžky skrutkou?Ako riešite kapotáž skrinky-pripevnenie DTD na jokel?
4.Filtrácia - miesto jedného výkonného externého filtru uvažujem nad čerpacou hlavou a biomolitan + vonkajší filter menšieho výkonu.Stačí výkonovo 1500l/h + 1500l/h?Napr hlava Power Head 802 + nejaký fluval,eheim?Koľko biomolitanu odporúčate?Môže bzť na jednej strane za pozadím nasávanie aj hlavy aj filtru a na druhej oba vývody?Nemám skúsenosti s takou filtráciou,preto možno laické otázky
5.Osádka rýb - na túto veľkosť chcem haps aj mbuny.Viem,že by to nemalo byť,ale mali by sa tam pomestiť Z pôvodného akva presídlim sciaenochromis fryeri,copadichromis borleyi Kadango,aulonocara fire-fish, a čo k tomu ďalej?Alebo ich nechať v pôvodnom a dať zostavu niečoho väčšieho?Páči sa mi tu niekde na fóre-neviem to nájsť-tuším to písal Stero,kde boli 3 skupiny rýb podľa veľkosti.Má význam si povyberať menej bežné ryby-dajú sa potom zohnať vôbec?
6.Dekorácia - biely piesok,kamene bridlica + andezit,jeden koreň ,pár anubiasov na oživenie
7.Osvetlenie - plánujem čisto LED osvetlenie na spôsob ako má Soso
8.Kryt - drevotrieska vlastná výroba - ako riešite položenie na akva?Z vnútra krytu nejaké hranoly alebo?Miesto krycích skiel som videl aj použitie lexanu(macrolon)Aké máte s ním skúsenosti?
Ospravedlňujem sa za obšírnosť,privítam akúkoľvek radu,čo nezabudnúť,čoho sa vyvarovať.Vopred vďaka