Zakladám 828l Malawi

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Zakladám 828l Malawi

Poslaťod Shellinka » Uto 18. Okt 2011 18:33:49

Zdravím vás!

chystáme sa založiť nové akva a v duchu hesla :dvakrát meraj a raz rež ,si chceme všetko dobre premyslieť a tak konať.Preto vás,skúsených cichlidárov,chcem poprosiť o rady k následovným otázkam.Preštudoval som kopec článkov tu,na českých i zahraničných fórach.ale niet nad rady z praxe.
1. Statická únosnosť - nechávam si pre pokoj duše a v prípade problémov so susedmi spraviť statický posudok.Predbežné vyjadrenie je,že to bude v pohode- bývam v tzv.pražskom type bytu,5.posch,predpokladaná váha kompletu 1300kg.Pre zaujímavosť,posudok stojí 25€.
2.Akvárium - 230x60x60cm,sklo 12mm,lepené u mňa doma chlapíkom,čo to robí x rokov,cena 400€+20€ za cestu ku mne

3.Stojan - jaklovina 50x50x3mm,kapotáž z drievotresky,dole doska na rozloženie záťaže.Stolík by mal vyzerať približne ako na obr.

chcem sa opýtať-bude vadiť,že v ľavej časti nebude vpredu výstuž?budú tam totiž zasunuté pôvodné skrinky.Aká ma byť hrubá spodná doska pod stojanom?Ak tam bude doska,je potrebné robiť nastavovacie nôžky skrutkou?Ako riešite kapotáž skrinky-pripevnenie DTD na jokel?

4.Filtrácia - miesto jedného výkonného externého filtru uvažujem nad čerpacou hlavou a biomolitan + vonkajší filter menšieho výkonu.Stačí výkonovo 1500l/h + 1500l/h?Napr hlava Power Head 802 + nejaký fluval,eheim?Koľko biomolitanu odporúčate?Môže bzť na jednej strane za pozadím nasávanie aj hlavy aj filtru a na druhej oba vývody?Nemám skúsenosti s takou filtráciou,preto možno laické otázky :blush
5.Osádka rýb - na túto veľkosť chcem haps aj mbuny.Viem,že by to nemalo byť,ale mali by sa tam pomestiť :) Z pôvodného akva presídlim sciaenochromis fryeri,copadichromis borleyi Kadango,aulonocara fire-fish, a čo k tomu ďalej?Alebo ich nechať v pôvodnom a dať zostavu niečoho väčšieho?Páči sa mi tu niekde na fóre-neviem to nájsť-tuším to písal Stero,kde boli 3 skupiny rýb podľa veľkosti.Má význam si povyberať menej bežné ryby-dajú sa potom zohnať vôbec?
6.Dekorácia - biely piesok,kamene bridlica + andezit,jeden koreň ,pár anubiasov na oživenie
7.Osvetlenie - plánujem čisto LED osvetlenie na spôsob ako má Soso
8.Kryt - drevotrieska vlastná výroba - ako riešite položenie na akva?Z vnútra krytu nejaké hranoly alebo?Miesto krycích skiel som videl aj použitie lexanu(macrolon)Aké máte s ním skúsenosti?

Ospravedlňujem sa za obšírnosť,privítam akúkoľvek radu,čo nezabudnúť,čoho sa vyvarovať.Vopred vďaka
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Naposledy upravil Shellinka dňa Ned 04. Dec 2011 10:22:52, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Shellinka

Images: 17
Has thanked: 19 times
Been thanked: 12 times

Reklama

Re: Zakladám 828l Malawi

Poslaťod jusko » Uto 18. Okt 2011 19:39:03

Ja mám pod svojou 800 L takýto stojan
viewtopic.php?f=25&t=490
Pod stojan daj tvrdý koberec - tzv.JEKOR
Dosku spolu s polystyrénom daj potom na stojan pod akva.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Rostratus » Str 19. Okt 2011 20:12:42

Ja to mám trošku zložitejšie urobené ako Jusko, lebo som potreboval stojan vyriešiť, aby bol skladateľný a dal sa výškovo nastaviť vzhľadom na nerovnosť podlahy, ktorá je v miestnosti ( určité miesta boli vyspádované). Tebe stačí ako to máš ty robené, poprípade ako Jusko.

Stojan je riešený takto:

Stojan je zložený z troch podpier, kde na každej mám po 2 skrutky.

Obrázok

Podpery sú nakríž pospájané pásovinou

Obrázok

A na tom je položený rám z joklu o veľkosti akvária. Skutkami dávam akvárium do vodorovnej roviny.

Obrázok

Čo sa týka filtra je dobré keď ti aspoň 3x za hodinu prečerpá filter tvoju celú nádrž. V tvojom prípade tých 1500 a 1500 bude dobre. Osobne by som radšej išiel do vlastného biofiltra - samostatné akvárko s molitanom a čerpacou hlavicou. Tam by som dal jedno výkonnejšie čerpadlo, plus 3-4 ks molitanu o rozmeroch cca 40-50cm x 30 x 10 cm, poprípade zeolit alebo niečo iné. Rozmery molitanu sú len hrubé rozmery to si môžeš prispôsobiť tvojmu filtru.

Inak dík za zverejnenie ceny posudku. Nemal som predstavu koľko posudok takéhoto typu stojí. Celkom by ma zaujímalo koľko najviac litrov by som mohol mať v paneláku na 7 poschodí... ale to je už mimo témy. :think
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Rostratus » Str 19. Okt 2011 20:19:46

Shellinka píše:5.Osádka rýb - na túto veľkosť chcem haps aj mbuny.Viem,že by to nemalo byť,ale mali by sa tam pomestiť :) Z pôvodného akva presídlim sciaenochromis fryeri,copadichromis borleyi Kadango,aulonocara fire-fish, a čo k tomu ďalej?Alebo ich nechať v pôvodnom a dať zostavu niečoho väčšieho?Páči sa mi tu niekde na fóre-neviem to nájsť-tuším to písal Stero,kde boli 3 skupiny rýb podľa veľkosti.Má význam si povyberať menej bežné ryby-dajú sa potom zohnať vôbec?

Ahoj pravdepodobne hľadáš toto:
http://cichlidportal.sk/index.php/compo ... rticle/220

Osobne by som išiel do väčších cichlíd keď máš väčšie akvárium. Čoho by som sa držal je hlavne to aby si nemiešala rastlinožravé s mäsožravými cichlidami.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Shellinka » Štv 20. Okt 2011 13:11:19

Ďakujem za odpovede.Stojan je potom v pohode,snáď tá chýbajúca priečka nebude vadiť,ale to by chcelo nejakého strojára.Vonkajší biofilter, žiaľ, nemám kde umiestniť.Nemám ani skúsenosti s čerpacími hlavicami a molitanom,popozerám tu návody a nechám si poradiť,akú veľkú kocku molitanu tam dať.
S tým posudkom,až mi statik donesie odpoveď,môžem sa ho spýtať na max.možnú záťaž,prípadne ti ho pošlem do mailu,resp.nejaký článoček o tom stvorím do budúcna pre iných.
O osádke ešte vôbec nemám predstavu,myslel som toto od Stera:
Stero píše:Ahoj Jules do takého AQ môžeš dať prakticky z Malawi čokoľvek
Skúsim ti hodiť svoje návrhy

1- čisto Mbuna AQ ( celkom 60 až 70 rýb )
8- 10ks Labidochromis caeruleus yelow alebo 8-10ks Pseudotropheus crabro
20-25ks Pseudotropheus demasoni alebo 15-20ks Cynotilapia afra
8-10 ks Metriaclima estherae red red alebo 8 -10ks Iodotropheus sprengerae Red
8-10 ks Metriaclima estherae Marmelade
8-10 ks Pseudotropheus Acei
8-10 ks Melanochromis auratus

2 - Aq Malawi - Večšie Mbuny, Menšie Haps + Peacocs ( celkom 40-50 rýb)
8ks Melanochromis auratus
8ks Labidochromis caeruleus yelow
6ks Copadichromis borleyi Nice Red
6ks Placidochromis electra
6ks Protomelas fenestratus
6ks Sciaenochromis fryeri
8 ks Aulonocara fire fish

3. AQ - Haps celkom 30 až 35 rýb
8 ks Cyrtocara moori
6 ks Nimbochromis livingstonii
3-4 ks Dimidiochromis compressiceps 1 samec
3-4 ks Fossorochromis rostratus 1 samec
3-4 ks Buccochromis rhoadesii 1 samec
3-4 ks Lichnochromis acuticeps 1 samec
3-4 ks Aristochromis christyi 1 samec

No dúfam že ti aspoň trochu pomôžem - Ja osobne by som volil 3 variantu krásnych veľký Haps.
Mbuny sa dajú urobiť aj v 300

Ak by som šiel do tretej možnosti,dajú sa takéto ryby zohnať za primerané ceny?
Obrázok užívateľa
Shellinka

Poslaťod Rostratus » Štv 20. Okt 2011 17:27:42

Ahoj tvoj stojan bude úplne v pohode. Myslel som, že máš priestor pod akváriom pre filter. Keď budeš mať filter v akváriu môžeš to urobiť dvoma spôsobmi a to urobiť jeden väčší filter do jedného rohu, alebo ak chceš dva menšie filtre do obidvoch rohov. Keď mám vychádzať z tvojích rozmerov akvária t.j. 230x60x60 cm tak filter by som riešil nasledovne:

Do jedného rohu urobím "komínok" s rozmermi: výška je daná t.j. 60cm a s dĺžkov 30cm a šírkou 25 cm plus trošku vôľa. Do tohto priestoru pre filter sa ti vmestia 3 kusy molitanu s rozmermi 10x25x40cm, poprípade výška aj menej napríklad 30cm. Hrubší molitan ti nedoporučujem, lebo sa to potom horšie preplachuje. Trochu priestoru pre filtrer môžeš využiť pre Zeolit, alebo niečo podobné. K tomu kúpiš jednu silnú čerpaciu hlavicu, poprípade dve slabšie. Viď obrázok:

jad-sp-1800-adjustable-aquarium-powerhead-water-pump-175-p.jpg

Urobíš si z toho v podstate jednoduchý a účinný filter, ktorý si nadimenzuješ podľa seba. Viď článok: http://cichlidportal.sk/index.php/diy-a ... eho-filtra
Keď nechceš v jednom rohu takýto veľký filter, môžeš to rozhodiť do dvoch rohov a urobiť polovičné filtre.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Shellinka » Štv 20. Okt 2011 18:06:57

Takže ak správne rozumiem,pri takom vnútornom filtri s čerpacou hlavicou už nepotrebujem vonkajší filter?Rozmýšľal som nad Fluvalom 405 a Power head 802
Čo udávaš ten rozmer molitanu,40cm je výška?akosi mi nevychádza ako to "napchám"do komínka za pozadie ;) Zeolit naspodok alebo kde?
Obrázok užívateľa
Shellinka

Poslaťod jusko » Štv 20. Okt 2011 18:37:20

Ja mám v 800 L dve hlavice Atman AT 202 a na každom je napojený molitan z T20 o rozmeroch 10x20x30 cm / 6 litrov /.
Mám ich oproti sebe a voda je krištálovo čistá. Každý z nich periem asi 3 krát ročne.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Rostratus » Štv 20. Okt 2011 19:08:51

Áno tým pádom to myslím bez externého filtra. Stačia ti tie čerpadlá powerhead, ale ja by som kľudne zvolil lacnejšie značky ako je napríklad spomínaný Atman, Resun, Aquael. Urobia tú istú robotu. Výšku akvária máš 60cm. Od dna do výšky 40 cm bude molitan. Nad 40cm bude hlavica a vedľa nej napríklad ten zeolit. To nieje podmienka. Ale ak chceš tak ti tam stačí 1 kg zeolitu. Ak sa ti to zdá tesné môžeš mať výšku molitanu 30 cm. To je na tebe. Tak či tak tam bude určite väčšia plocha ako v externom vo Fluvale.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Shellinka » Štv 20. Okt 2011 19:29:59

Ďakujem za rady,veľmi si to cením!Ako pozerám ceny hlavíc versus externé filtre,je to dosť podstatný rozdiel.Na Atman je síce dosť negatívnych recenzií na fórach,ale to zas aj na Tetratec a mne funguje ako hodinky.Ten zeolit tam prihodím,no to spolu poriešime aj s pozadím ;)

to jusko: pri tom Atmane je výkon max 600l/hod,nevadí to?
Obrázok užívateľa
Shellinka

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 66 hostia