Zdravim Vas pani, na fore som tu novy, objavil som ho nedavno, ale myslim ze je to dobre lebo aspon sa popytam na vase nazory a rady.Nauvod by som sa este rad predstavil, volam sa Tomas, a som z Trencina. Akvaristike sa venujem uz nejaky ten rocik ak aj pocitam zaciatky s 20 litrovym akva a troma gupkami, to ma ale celkom rychlo preslo a uz sa obcas naskytla aj nejaka ta cichlidka.Na zaciatku roka som sa nastahoval do noveho bytu, a samozrejme hned somnou sa nastahovalo do chodby aj nove akvarko, a neskor dalsie do spalne to uz ale nestaci takze mam v plane zriadit nove.
Malo by mat rozmery 150x60x50/450litrov/ alebo 150x60x60/540litrov/.
Mam v plane umiestnit ho na plavajucu podlahu v pracovni, ako podstavec chcem vyrobit vlastnu skrinku z kvalitnych hrubych/cca. 5centimetrov / drevenych dosak /o preglejke nechcem ani pocut/ ktory sa bude skladat z podstavy, styroch stojin, a hornej podkladovej dosky.Cele to bude v podstate vyzerat ako dve skrinky, a v strede medzi nimi bude priestor siroky dajme tomu 20 centimetrov na odlozenie nejakej vyzdoby sviecky alebo sosky /o to sa uz postara moja polovicka /
podstava s podkladovou doskou budu mat rovnaky rozmer, ale budu aspon o desat centi na bokoch a spredu vacsie aby sa dalo okolo akvaria pocas upratovania a tak aj nieco polozit, pricom podstava bude polozena priamo na podlahe, to by malo zaistit rovny podklad a rovnomerne rozlozenie vahy.
pod akvarium este pojde par cisel hruby polystyren. akvarium by som chcel zakryt krycimi sklami a na ozdobu vyrobim vlastny dreveny kryt, na zakrytie polystyrenu taktiez drevenu obruc, takto som postupoval aj pri predoslych akvariach.
Tu uz sa dostavam k prislusenstvu k akvariu.V jednej zo skriniek by bola elektroinstalacia, filter, vzduchovacie teleso atd.
a teraz nastava otazka co by bolo najlepsie kupit.
Ako svetlo rozmyslam nad dvoma trubicami, najviac by sa mi pacili FLORAGLO maju jemne svetlo, nic ziarive myslim nebude treba, a k nim jednu modru trubicu.
Fitracia by bola: za pozadim v rohu hlava od hagenu s biomolitanom plus externa filtracia od fluvalu /to by som najradsej uz jeden mam a som s nim velmi spokojny/ myslite si ze by stacil fluval 405? alebo mam popozerat po niecom silnejsom? /ako biotop by som rad tanganyiku a pravdepodobne tropheusy ale to sa este rozhodnem/
v akvariu pravdepodobne nebudu ziadne rastliny, chcem cisto kamenne akvarium, taky skalnaty utes.
Este ale uvidim ako bude akvarium umiestnene, pretoze navrhov je viac, co si myslite o tom ked sa na ryby da pozerat z troch stran, to znamena ked je pozadie iba z jednej bocnej strany?/tym myslim ze by bolo uzkou stenou k stene bytovej/ moze ich to nejako stresovat alebo nieco podobne?
tak skuste mi povedat ako sa vam pozdava moj napad, alebo skuste dat nejaky navrh.
rad by som totiz zalozil akva za ktore sa nebudem musiet hanbit.
pekny vecer