Ahojte
v jednom mojom akva (d:180 x š:35 x v:90) mam neustali problem s kalnou vodou nerastucimi rastlinami a este k tomu nedavno som si vsimol ze dno dost hnije tak 1 cm a hlbsie pod povrchom.
Substrat je JBL monado navrseni do vysky cca 8 cm. Svieti tam 1 t5 neon o dlzke 1,5m. Filter EHEIM professional 3 2075 + 11W UVC lampa na potrubi.Ohrievac nastaveny na 25°C. 3 velke zabehnute korene a par mensich drievok Ziadne kamene. Voda zo studne dGH 18 dKH okolo 12 akva zabehnute uz asi rok ak sa to zabehnutym da nazvat... Je tam 8 velkych ryb (8-20cm) 1 prisavnik velkoplutvy ma asi 30cm a asi 30 tetier rozneho druhu.
K veci:
Ked som to zariadoval tak som neprevaril ani neprepral JBL monado. Vysledok bol taky ze na dne som mal kvázi "blato" jemne ciastocky substratu sa casom odfiltrovali teraz uz sa to tak moc nekali ked sa stuchne do dna. Zo dana sa ale uvolnuje pri prehrabani obrovske mnostvo plinov (objemom prirovnatelne vzduchovenu kamenu).Ak tam zasadim akukolvek rastlinu behom 2 tizdnov odhnije cela jej korenova sustava. Dno zarasta pod povrchom okolo vzduchovacich kamenov nejakov vlaknitou bakteriov (vizera to ako silonove vlakna alebo pavucina) z coho sa nasledne kamene upchaju. Ked sa vytiahnu beru so sebou kupu substratu. Vo vode stale plavaju jemne castice a filter jemnich castic nepomol az tak moc. Akva nieje prekrmene. V akva niesu vobec ziadne zelene riasy.
Moja otazka na vas je ze ci nieje nejaki pripravok alebo sposob ako tomu akva pomoct bez toho aby som musel vybrat substrat alebo korene?
Alebo mi poradte daki druh rastliny ktora by v tichto podmienkach prezila.