Problemove dno

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Problemove dno

Poslaťod msms0904 » Str 08. Jan 2014 10:50:36

Ahojte
v jednom mojom akva (d:180 x š:35 x v:90) mam neustali problem s kalnou vodou nerastucimi rastlinami a este k tomu nedavno som si vsimol ze dno dost hnije tak 1 cm a hlbsie pod povrchom.

Substrat je JBL monado navrseni do vysky cca 8 cm. Svieti tam 1 t5 neon o dlzke 1,5m. Filter EHEIM professional 3 2075 + 11W UVC lampa na potrubi.Ohrievac nastaveny na 25°C. 3 velke zabehnute korene a par mensich drievok Ziadne kamene. Voda zo studne dGH 18 dKH okolo 12 akva zabehnute uz asi rok ak sa to zabehnutym da nazvat... Je tam 8 velkych ryb (8-20cm) 1 prisavnik velkoplutvy ma asi 30cm a asi 30 tetier rozneho druhu.

K veci:
Ked som to zariadoval tak som neprevaril ani neprepral JBL monado. Vysledok bol taky ze na dne som mal kvázi "blato" jemne ciastocky substratu sa casom odfiltrovali teraz uz sa to tak moc nekali ked sa stuchne do dna. Zo dana sa ale uvolnuje pri prehrabani obrovske mnostvo plinov (objemom prirovnatelne vzduchovenu kamenu).Ak tam zasadim akukolvek rastlinu behom 2 tizdnov odhnije cela jej korenova sustava. Dno zarasta pod povrchom okolo vzduchovacich kamenov nejakov vlaknitou bakteriov (vizera to ako silonove vlakna alebo pavucina) z coho sa nasledne kamene upchaju. Ked sa vytiahnu beru so sebou kupu substratu. Vo vode stale plavaju jemne castice a filter jemnich castic nepomol az tak moc. Akva nieje prekrmene. V akva niesu vobec ziadne zelene riasy.

Moja otazka na vas je ze ci nieje nejaki pripravok alebo sposob ako tomu akva pomoct bez toho aby som musel vybrat substrat alebo korene?
Alebo mi poradte daki druh rastliny ktora by v tichto podmienkach prezila.
msms0904

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Problemove dno

Poslaťod simon » Pia 10. Jan 2014 18:58:10

Myslím, že ti hnije a kysne substrát. Nemám s tým skúsenosti, ale tu asi pomôže len kompletná výmena.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod msms0904 » Sob 11. Jan 2014 14:18:21

No donutil som sa vytiahnut vsetky ryby korene a dno. A je to tak jak vravis hnilo to a riadne...

Moja otazka je aku zrnitost ma mat JBL monado? Lebo moje je od 2mm do 0,0001 zrnitost kedze je take jemne tak to aj kali vodu a substratom neprudi vobec voda proste blato.
Totiz rozmyslam o reklamacii...
msms0904

Poslaťod Belial » Sob 11. Jan 2014 15:59:15

Manado je podobné dno ako napr. akadama, čiže v akváriu sa manipuláciou postupne rozpadáva na jemný prach. Je vhodné tak do holandských akvárií a nie k cichlidám.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod simon » Pon 13. Jan 2014 17:26:12

Ja by som dal na dno piesok z väčšími zrnami. Ale lepšie by ti poradili akvaristi, ktorí majú americké cichlidy, prípadne si popozeraj zakladanie nádrží tých, ktorý takéto akva majú. Na portáli je ich dosť.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Aquarista » Uto 14. Jan 2014 9:06:35

tak ak ti písal Belial:

Belial píše:Manado je podobné dno ako napr. akadama, čiže v akváriu sa manipuláciou postupne rozpadáva na jemný prach. Je vhodné tak do holandských akvárií a nie k cichlidám.

:yes

Ja mám manabo v jednej nádrži ( pozri nádrž : "900 litrov" ) cca rok a pol a je bez problémov, ale cihlidy sú tam len discy a apistogramy, tie nebagrujú. Dnové ryby len koridoras zelený a na korene sturisomy. Do nádrži s takýmito substrátmy sa nedávajú ani bagrujúce ryby, ani sumce či velke prísavníky.
Tebe ostáva už len jediné, vymeniť substrá. A to máš vlastne reštart celého akva, tak nanovo zábeh atď.
Ak chceš rastlinné akva pri použití takého typu substrátu, musíš vymeniť aj ryby, až na tie tetry, tie sú do rastlinného akva vhodné. Aj keď neviem čo je tých " 8 velkych ryb (8-20cm) " ?
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod msms0904 » Pia 18. Apr 2014 11:08:00

Vymenil som komplet cele dno nastavil inak prud vody z filtra a este aj pridal jeden molitanovi filter do akva. Teraz mam cca 3cm riecneho strku (zrnitost od 5mm do 8mm) na to som nasypal preosiate jbl monado z ktoreho mi zostala asi len 1/4 po preosiati blata celkovo to roby asi 5 až 8 cm substratu na dne .
Ostalo to ciste a dno nehnije. Sice to obcas ryby zkalia ale to ma už netrapi za pol hodku to nacuca filter:)
simon píše: Aj keď neviem čo je tých " 8 velkych ryb (8-20cm) " ?

Velke ryby: sumec zraloci 5 ks mrenka 2 ks a 2 panciernici 4 klasicky prisavnici(neviem ako sa volaju :)).
msms0904

Poslaťod l_laco » Sob 19. Apr 2014 18:00:29

Zdá sa, že si si túto podstatnú informáciu neprečítal ....
Belial píše:Manado je podobné dno ako napr. akadama, čiže v akváriu sa manipuláciou postupne rozpadáva na jemný prach. Je vhodné tak do holandských akvárií a nie k cichlidám.

Belial tu jasne napísal, že to dno sa ti bude časom rozpadávať na jemné čiastočky a upchá aj ten hrubší štrk ktorý si dal pod neho. Takže problém si vyriešil len dočasne.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 11 hostia