čistenie molitanu

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: čistenie molitanu

Poslaťod peca » Str 14. Mar 2012 17:42:04

bobo242 píše:peca, je to jedno, vyperes to rovnako. ale v cerstvej vodovodnej vode sa nachadza chlor ktory sa tam dava aby vodu dezinfikoval - t.j. nicil aj vsetky bakterie, cize aj tie uzitocne v molitane..a v tom je velky rozdiel a nie je to jedno.

suhlas .... :yes
Obrázok užívateľa
peca

Images: 7
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Poslaťod bekefy » Str 14. Mar 2012 18:23:12

jaro píše:treba aj zohladnit velkost AQ a velkost molitanu, napr. ja v mojom 40 L odchovnom AQ cistim molitan kazdy tyzden, nakolko mlade krmim min. 2x denne, a aj mrazenou potravou a voda sa dost zanasa, pricom v nom kazdy druhy den menim cca 30% vody....
Naproti tomu v 440 L AQ, kde mam podstatne vacsi molitan a za nim filtracnu vatu a valceky cistim iba raz za 6mes. (v pene je podla mna najviac uzitocnych bakterii, ktore cistia vodu), ale zase vatu vytahujem min. raz tyzdenne, tu poriadne prepieram a za penou na valcekoch tiez ciastocne odsajem kal (pozn.vzdy pri tom vypnem cerpadlo/hlavu!!), s tym ze cca tyzdene menim max.20% vody.
Samotne cistenie peny robim tak, ze ju dam do vedra a cca 5x napustim 1/2vedra cerstvou mierne teplou vodou a zakazdym penu poriadne vyplakam - na ten 5.krat je uz voda z peny temer uplne cista. ale uplne cista nie je nikdy, uplne cistit sa neoplati pre uchovanie aspon casti uz spominanych bakterii....
Takto sa mi to dlhodobo svedcilo :rock :rain :rofl

Jaro a tú vatu akú mám dať? mám dať ako prvé a potom už molitan?
Ja teraz mám 500 l aqua, mám zabudovaný filter a média mám nasledujúce: idem od spodu
najprv mám zeolit (ináč od admina), potom mám 10cm molitan, potom vrstva siporaxu (valčeky) na tom zas 2x10 cm molitanu a na to navrch mám dať vatu? akú hrubú? kde ju zoženiem?

díky ináč každému kto sa vyjadril
Obrázok užívateľa
bekefy

Has thanked: 21 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod jaro » Štv 15. Mar 2012 18:33:55

podla toho ako Ti preteka voda cez filter nakoniec cyklu. Ja kupujem vatu v Horbachu ale maju ju aj v inych AQ obchodoch je to biela vata zn.Fluval.Mne jeden bylik vydrzi aj rok, lebo ju postupne menim za novu cca po mes. az dvoch a kazdu davku prepieram pre vypnutom cerpadle min.raz tyzdenne. Vyhoda je, ze je biela a da sa dost viditelne preplachnut. V podstate ja ju skoro uplne vyplakam, skoro do cista, lebo bakterii je dost v molitane a vysledok je vidiet hned do 30min.ak to spravis a pustis cerpadlo - voda sa pretoci cez cistu vatu a je to vidiet.Tiez to obmedzuje nutnost vymeny vody vo velkom objeme.... Treba skusit, ja na vatu s molitanom a valcekmi nedam dopustit.... :yes
Obrázok užívateľa
jaro

Images: 24
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 47 hostia