Ocelatusy - úhyn

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Ocelatusy - úhyn

Poslaťod vavrinecmichal » Ned 10. Okt 2010 6:09:19

Ocelatusy. Mám taký problém s ocelatmi,už mi uhynuli 3 ks vačších jedincov, okolo 20 cm. Priebeh je vždy rovnaký, prestane príjmať potravu, akoby ťažko dýchal a občas akoby zívol, pripadalo mi to, akoby mal nejaký cudzí predmet v krku, avšak pri odlovení a prehliadke má tlamu a hrdlo čisté. Takto sa to zopakovalo už pri 3 jedincoch, myslím, že aj ďalší už nejak chradne. Je to len pri veľkých kusoch, malých sa to netýka. Nakoniec vobec nežerie a postupne chradne, utiahne sa a uhynie.

Má niekto podobnú skúsenosť? Ďakujem za radu.

žiadne iné príznaky som nespozoroval, iné druhy v nádrži (managuensis, crenicichla( to nepostihlo a onemocnie vždy len jedna ryba, ktorá postupne uhynie, dôležité je, že vôbec nežerie a uhynie asi na vyčerpanie. Ak to je nejaký parazit, asi by som vyskúšal nejaký širokospektrálny liek proti nim. Ak viete o nejakom účinnom a ostatným rybám neškodnom, nechám si poradiť.
vodu mením raz týždenne asi 2/3 objemu, je tam silná filtrácia fluval FX5 na 500lit. vody a silné vzduchovanie, nemôže to byť črevného povodu? krmim aj rybkami - živými aj mrazenými, aj granule.
Naposledy upravil vavrinecmichal dňa Ned 10. Okt 2010 9:25:19, celkovo upravené 1
vavrinecmichal
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Ocelatusy - úhyn

Poslaťod stiff » Ned 10. Okt 2010 8:24:05

Nemá žiadne iné príznaky? Napr. biele výkaly, diery na hlave..., príp. nejaký povlak na tele, putvách... Ak ryba ťažko dýcha, tipoval by som žiabrové červy. Zvyčajne sa toto objaví pri JA keď má ryba dierovú chorobu (hexamita). Flubenol, levamizol..príp. nejaké komerčné liečivo
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Re: Ocelatusy - úhyn

Poslaťod stiff » Ned 10. Okt 2010 11:09:34

vavrinecmichal píše:...nemôže to byť črevného povodu?...

No pravdepodobne to bude črevného pôvodu, ak ako píšeš nie je vidieť žiadné iné príznaky... To je ťažko takto povedať, musel by som ich vidieť. Ako dlho ti postihnutá ryba nežerie? Nejaké druhotné znaky ochorenia tam určite budú, len treba určité skúsenosti aby ich človek videl. Ak zdochne jedna ryba, to môže byť náhoda, ale ak takto idú aj ostatné, niekde je chyba. Ak vychádzam z toho čo si uviedol vyššie, tipol by som hexamitu (mal by si vydieť na hlave a pri postr. čiare malé dierky, a biele/priesvitné výkaly), spojenú so žiabrohlístami (zrýchlené dýchanie, príp. osliznuté žiabre..). V obidvoch prípadoch je ryba apatická, stráni sa ostatných, nežerie, chradne a potom postupne umiera. Ak si naozaj nevidel nikdy žiaden z týchto príznakov na postihnutých rybách, potom sú tieto úmrtia následkom nejakej otravy (NO2, amoniak, antibiotiká a pod..)z minulosti a s tým už nič nenarobíš. V takomto prípade má ryba poškodené vnút. orgány a skôr, alebo neskôr padne. Záleží odkiaľ máš konkrétne ryby, ak sú z veľkoobchodu, ktorý prekupuje a ďalej predáva, je to viac ako pravdepodobné. Ďalšou možnosťou sú črevné parazity. Ryba sa správa podobne ako uvádzaš, takže nie je vidieť konkrétne príznaky...

Na tvojom mieste by som urobil toto:
Celú nádrž by som preliečil flubenol-om. Samozrejme zvýšiť teplotu na 27-28°C. Je to relatívne neškodné liečivo, ktoré vieš zakúpiť v každej lepšej lekárni. Používa sa na odčervenie svíň... Zaberá na žiabrové a iné červy (parazity), tak isto aj na črevné parazity. Samozrejme, že nie na všetky. Po 3-4 dňoch vymeniť čo najviac vody a liečbu opakovať. Dávkovanie píše každý inak. Ja dávam na špičku noža na 100l, čiže 1g/300-400l. Voda sa mierne zakalí. Prášok najprv poriadne rozmiešať niekde v pohári..a potom vyliať do akva. V komerčných preparátoch sa veľmi nevyznám, lebo sú drahé a v podstate sa dnes dajú pozháňať iba účinné látky, takže ich ani nepoužívam...

Zaujímali by ma tie diery a biele výkaly ako som spomenul vyššie. Ak si to pozoroval, potom to URČITE treba spolu s flubenolom preliečiť aj metronidazolom (entizol, metrozol)...
Lepší ako flubenol je levamizol, ale ten asi dnes už nezoženieš. Ak máš nejaké nejasnosti, pýtaj sa.. :mrk :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 35 hostia