veľké americké cichlidy sú nepochybne fascinujúce ryby, ale predsa len, pre optimálny chov je nutné veľké akvárium a väčšina týchto rýb je tak pre záujmový chov v byte/dome nedostupná.
Preto sa chcem odborníkov amerikárov spytať na stredne veľké druhy, tak okolo 15 cm. Nedávno som totiž u priateľky na povale objavil 250l akvarium (100x50x50), síce ho lepil jej otec pôvodne pre jej mäsožravé rastliny, ale nevyužíva ho. Iste by ho trebalo ešte raz poriadne zatmeliť a podobne, ale možno by z toho mohlo niečo byť, i keď to počítam v horizonte rokov a dovtedy sa určite niečo ešte zmení...každopádne, čím dlhšie som tu na fóre, tým viac ma zaujíma amerika, preto sa chcem spýtať, či by sa niečo stredne veľké do takejto nádrže dalo dať. Viem o Herosoch, Thoryichthys meeki, akarach hnedých, convictoch (a. nigrofasciata), ale určite je ich viac ale hlavne viem o nich len z čítania na internete a to nie je vždy spoľahlivý zdroj... hlavne mi ide o priestorové nároky a agresvitu, lebo predpokladám, že ak by mali menej miesta nedorastú do plnej veľkosti. Samozrejme nechcem tým povedať, že by som do toho akvária strčil napr. cichla temensis a spoliehal sa na to, že zakrpatie
Šlo by dať napríklad tie meeki a ešte jeden druh po páre z každého?
Predpokladám, že požiadavky na nádrž sú rovnaké ako u ostatných, mäkká voda s výkonným filtrom, jemný štrk, korene a kamene...
Verím, že spopularizovanie stredných amerických cichlíd by mohlo pomôcť ich rozšíreniu v domácnostiach, hlavne kvôli priestorovej nedostupnosti 600+ l akvárií.