200 litrov je urcite malo, mojich 390L je pre 4 hnedakov cca 15cm velkych malo, zvlast vtedy, ak sa zacnu triet. Ak osadite
akvarium dostatkom rastlin, nitraty Vas az tak trapit nemusia. Ak ich je predsa vela pomozu vam plavajuce rastliny.
Mozno nie je tercovec prava hufova ryba, ale v skupinach sa citia lepsie, rozklada sa agresivita medzi jednotlive kusy, pocas trenia sa pary oddeluju a dost hrubo strazia svoje buduce potomstvo. Co som si vsimol tak zive stado, vystrnadi chore a slabe kusy. Osobne neodporucam neparny pocet, ak budete mat stastie a z 5 kusov sa vam vytvoria dva pary, chudak ten zvysny, bude dostavat nakladacku od dvoch parov
Apistogramy k tercom nie je zla volba, osvedcili sa mi druhy A.trifasciata, A.panduro, Pre A.nijseni bolo 29 stupnov uz vela.
Diskusy su agresivne hlavne po vytvoreni parov a pri treni sa agresivita zvysi. Paracheirodon axelrodi patria k najdrzejsim rybam, co som kedy videl, bez problemov vyzieraju ikry diskusom, ved ich uz zopar zaplatilo za to zivotom, z 20tich kusov mi zostalo 15. Ked uz skalare k tercovcom, tak urcite "alty". Sekierky sa mi javia tiez ako bezproblemove ryby. Corydoras panda u mna zije bez problemov pri tejto teplote, dokonca sa vytieraju, na dne ziju spolu so sterbaicami.
Vela sa uz popisalo o bicikovcoch a prenose bicikovcov zo skalarov na diskusy, k tomu staci napisat iba ze tercovce maju bicikovce vo svojich crevach stale, je jedno kolko skalarov budete mat v akvariu. Ak bicikovce zasiahli vnutorne organy ryby, nepomozete jej ani tonou metronidazolu.
Ak chcete pomoct tercom k vyteru, skuste im vlozit do vody listy mandlovnika, dubove listie, filtrovat cez raselinu neodporucam, lebo nedrzite pri tom opraty pevne v rukach, neznizujte ph skokmi, musi to prist postupne, hranie sa s kyselinou fosforecnou nie je sranda, ak to prepisknete, zarobite si problemy, stupnica ph je totiz logaritmicka.
Mnoho ludi by ma zvozilo za pravidelne nemenenie vody, mozete si mysliet co chcete, ale verte tomu, ze mam ruky vo svojom akvariu castejsie ako ktokolvek z vas