Cleithracara maronii

Diskusia o cichlidách z Južnej Ameriky

Cleithracara maronii

Poslaťod Miho » Pon 17. Dec 2012 1:55:16

Zdravim vsetkych :hand
Chcem sa po 30.rocnej prestavke vratit k akvaristike a zacat tam kde som vtedy skoncil, cize pri maronikoch.
Viem ze pre mnohych je to nezaujimava ryba, ale mne vyhovuju jej vlastnosti , je kludna, nedevastuje akva ( rastliny su podmienkou)
Ale k veci, chcem sa vyblaznit na biotope a cim viac si o tom citam, tym vacsi mam z toho gulas.
Ma to plavat v Rio Maroni a za suseda moze mat napr. Festivu. Z ineho zdroja mam, ze sa to cvachta v Rio Orinoco a dalsi uvadza Rio Suriname.
Do tvaroveho kontrastu by sa pri cichlidach malo motat nieco tenke dlhe, napr. dake vhodne Lorikarie, ale neviem najst ktore, pripadne este daco na spestrenie.
Povodne to malo byt zrealizovane v malom akva cca 160l v kancli v praci, ale bude to napokon doma v obyvacke v 300-400l a po podrobnom precitani tohoto portalu hrozi v pivnici 1000-ka. :cash :nech
A takto sa ja dokola zamotavam a to som chcel zrealizovat do vianoc , ale asi az tych buducich ;)
Prosim, poradte ako zacat, co by ste dali k maronom a ake prostredie vytvorili,pripadne kde najst info o tychto biotopoch. Dakujem.
Miho

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Reklama

Re: Cleithracara maronii

Poslaťod l_laco » Pon 17. Dec 2012 7:46:21

Cleithracara maronii ( krajšie po starom Aequidens maronii) mám vo svojom akvárku už takmer rok. Chovám ich od veľkosti cca. 2,5cm spolu s Geophagus, Heros a posledných pár mesiacov aj s Uaru. Momentálne majú cca. 8-9cm a sú v akvárku najmenšie, no vôbec nie utiahnuté. Len nedávno som zmenil dekoráciu v akvárku a odstránil som väčší počet kameňov ktoré tvorili jaskyne. Dovtedy som tieto milé a veľmi elegantné rybky takmer nevidel, stále boli zalezené, vyliezli len keď sa kŕmilo. Mali svoje skrýše o ktoré sa delili s Uaru. Po ich odstránení si ryby hľadajú tmavšie miesta pod konármi a medzi kameňmi, no nemyslím si že by nejako trpeli tým že sa nemajú kde skrývať. Občas vytvoria húfik 6 ks a plávajú po celej nádrži pekne vyfarbené s napnutými plutvami. O ich povahe môžem povedať že sú síce plaché, no ani v kombinácií s 16 cm Geophagus megasema sa nestratia a svoje miesto si dokážu vybojovať. Samozrejme nie sú to agresívne ryby a proti predátorovi by nemali šancu.
Kŕmim ich bežnými granulkami: Tetra diskus, SAK55 a energi, JBL cichlid a vločkami SERA Vipan, občas mrazená patentka ... žerú všetko a v pohode.
Osobne by som ich doporučoval chovať v skupinke aspoň 6ks. V čase párenia si párik bráni svoje územie, no mimo to obdobie sa radi zdržujú spolu ... tak preto. Veľkosť akvárka by som volil pre tých 6 ks min. 250 L. Rastliny nie sú podmienkou, no nejaké tmavšie miesta určite áno.
Pozri moje videá:
Kód: Vybrať všetko
http://www.youtube.com/user/HaiLaco/videos?flow=grid&view=0
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Miho » Pon 17. Dec 2012 17:27:56

Laco, ďakujem za reakciu.
Tvoje akva na videách sú pekné a rybky tiež zdravé a veselé. :yes
A s tými latinskými názvami je to fakt katastrofa, dnes sa snáď už nič nevolá tak ako si to pamätám.Samozrejme tiež som za Aequidens maronii.
Ja som pôvodne s nimi choval aj akary modré, ale tie mali evidentne navrch, takže keď sa maronii aj vytreli, nedokázali ustrážiť mladé.
Za to modré nemali problém, samec aj mňa pokúsal, pustil mi prst až keď som ho vytiahol nad hladinu :D
S akvami začnem najskôr malým na rozcvičku a postupne ďalšie.
Miho

Poslaťod l_laco » Pon 17. Dec 2012 20:04:41

Aj ja ( ako asi tisícka iných) som kedysi choval a úspešne množil Akary modré. Boli to vďačné ryby, no žiaľ ako väčšina rýb z Južnej Ameriky majú tú nevýhodu, že v mladosti, keď by sa mali predávať, sú len strieborné, nevýrazné a nezaujímavé ... a taktiež, množil ich snáď každý kto ich mal, tým pádom ich bolo viac ako plevele.
V posledných rokoch som ich v predajniach nevidel, hoci minulý mesiac som niekoľko odrastenejších kúskov v jednej zazrel. No .. pôsobili na mňa, ako to povedať ... mierne degenerovane. Mali široké čelo, nízke, malé plutvy... :shake
Akara hnedá je rybka ktorá sa mi vždy páčila a márne som ju zháňal ( aj keď pasívne ) už roky. Keď som založil toto akva povedal som si, že sa posnažím zohnať ich. Náhoda bola naozaj blbec a ja som na ne natrafil v jednej predajni. Nemali ešte ani cenovku, do nádrže ich dali len pár minút pred mojim príchodom. Hneď som ich bral a neodradilo ma ani pol hodinové čakanie kým predavačka zisťovala cenu. Nakoniec z nej vyhrklo že či som ochotný zaplatiť za kus 1,50 eur? a ja som bez váhania povedal ANO ... mimochodom znelo presvedčivejšie ako to svadobné !!! Úsmevná príhoda s nimi pokračovala asi po pol roku, keď ku mne prišiel jeden záujemca o Rotkeilov a bol nadšený že ich vidí v mojom akva. Po chviľke mi povedal, že asi pred pol rokom si ich objednal v obchode, ale keď si pre ne prišiel boli už predané .-), takže som mu ich vyfúkol.
Držím palce aby si ich zohnal a vytvoril im prijateľné prostredie.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Juraj1973 » Pon 31. Mar 2014 19:58:20

Tiež som mal v dectve Maronii.. vydržali hádam všetko.. tak som sa rozhodol že sa k nim z odstupom času vrátim. v poslednom období sa zase začali objavovať v obchodoch.. tie moje mám od septembra zadovážil som si 5 kusov.. jedna mi mojou nepozornosťou vyskočila.. ostali 4.. ...krásne narástli no nakoniec sú to 4 samci chcem sa spýtať, či tu náhodou nie je niekto kto tieto akary má, či chová, poprípade či nemá prevahu samíc na výmenu (krvi) .. aspoň jednu by som im doprial..
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod Miho » Uto 01. Apr 2014 8:12:10

Ja mám dve asi 5cm, ale zatiaľ neviem určiť pohlavie. Jeden má trochu špicatejšiu chrbtovú plutvu, ale to ešte nemusí byť na sto pro samec.
A čo sa týka prípadnej výmeny, ja s tým nemám problém. Kľudne Ti ich aj darujem,totiž tam začínam mať trochu husto. V jednom kúte rozplávané Apistogrammy, v druhom ďalšia indijánka chystá brloh a v treťom som práve dnes ráno našiel pri ikrách Mesonauty.
Miho

Poslaťod Juraj1973 » Uto 01. Apr 2014 8:46:32

Miho píše: V jednom kúte rozplávané Apistogrammy, v druhom ďalšia indijánka chystá brloh a v treťom som práve dnes ráno našiel pri ikrách Mesonauty.

..vidíš aký si ty ?? :silent: :silent: nepochváliš sa , nenapíšeš, nepredáš fotku ... o to sa treba podeliť ;-)

moje akary sú tak 9-10 cm a všetky majú výrazne pretiahnuté chrbtové a a spodné plutvy, špicaté až ku chvostu.. myslím, že tu by bol zázrak keby bola nejaká samica.. veď , keď tak, tak sa ozvi
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Poslaťod Miho » Uto 01. Apr 2014 13:09:25

Ono ani niet sa čím chváliť, toto som v pláne zatiaľ nemal. Ak by existovali dáke hormóny ktoré potláčajú chuť do trenia, hneď by som ich aplikoval. ;)
Apistogrammy sú rýchle ako šíp, jednu spiacu ruženku Sturisomu, motajúcu sa v blízkosti poteru už stihli naporcovať. Druhú som v poslednej chvíli prelovil do druhého akva k "potravinovému reťazcu". Tam jej už stihol aj odkusnutý chvost dorásť.

A čo sa týka tých maronov, bolo by vhodné ich šupnúť k tvojim, možno si vyberú partnera(-ov). Veľmi rád by som prispel k "obnove krvi" týchto krásnych rýb. Lebo čo som videl v akva obchodoch je žalostný stav, kľudne ponúkajú kusy bez oka, spodnej čeluste a total zdegenerované :thumbdown:
Miho

Poslaťod Miho » Uto 22. Apr 2014 13:10:00

Tak už sa moje maroniky prejavili, je to párik. Juraj, samozrejme stále platí že samica môže ísť do tvojho akva.
Potomkovia súrodencov ma nezaujímajú, ani by som sa nesnažil bojovať o ich prežitie. :shake
Miho

Poslaťod Juraj1973 » Uto 22. Apr 2014 14:41:44

Ďakujem za ponuku, odkúpim ale aj rád doplním tvoje akva o môjho samca (tí moji 4-ja sa znášajú v pohode) poprípade detaily SS
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Späť na Juhoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 9 hostia