Kožovec rybí

Diskusia o akváriových rybách, ktoré nepatria do skupiny cichlíd

Kožovec rybí

Poslaťod Pekac » Str 17. Feb 2010 20:51:38

Ahojte,

Keďže mám dosť ťažké srdiečko na jednu akva predajňu v Prešove, chcem sa s Vami podeliť o svoju skúsenosť, aby ste sa jej mohli vyvarovať v budúcnosti aj vy. Po dlhšom čase som navštívil akvaristiku - konkrétne Aqua - Exotic v Prešove, kde mi do očka padli pancierničky pekné vyšľachtené, tak som si ich zakúpil do svojho 150 l akvária, v ktorom som mal párik 15 roćných ancistrusov škvrnitých so štyrmi generáciami potomstva, a pre mňa asi moje najcenejšie rybičky Botia Macracantha veľkostne od 5 do 8 cm, ktorým som sa tešil najviac. No teraz možem už len spomínať,....celé akvárium mi uhynulo vinou parazita, ktorého som si zaniesol s tejto predajne. Infekciu rýb som zistil zavčasu, keď sa na rybách začali objavovať po dve až tri bodky...ihneď som nasadil liečbu zvýšením teploty pridaním soli, no o deň neskôr som splikoval aj sera Costapur.....nič, už len sa to zhoršovalo a ja som na to nemohol pozerať...neprajem to nikdy a nikomu keď vydˇi ako mu hynú a trápia sa jeho rybičky, ktoré mu boli toľko rokov potešením. Ktokoľvek sa ma spýta - nikdy mu neodporučím tieto predajne v PO sú tri, kde predávajú bez problémov nainfikované ryby...človek si to nevšímne keď to má ryba pod kožou, alebo z vnútornej strany žiabier. Po telefonickom kontaktovaní s predajňou mi bolo povedané, že je im to ľúto a že mi dajú prípravok nejaký silnejší ako costapur grátis,....ďakujem pekne to mi nikdy nenahradí škody ktoré som utrpel tým, že som zakúpil ryby s predajne, ktorá sa chváli jednotkou v PO, hanba im....koľko ľudí ako ja už asi takto dopadlo....
Pekac

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Kožovec rybí

Poslaťod PIETRO » Str 17. Feb 2010 20:57:21

:| Trpká zkušenost co k tomu dodat??? Příště ti doporučuji použít na nové ryby karanténí akva. Tím si ušetříš tvé zklamání. Nadarmo se neříká jak důležitá je prevence!!! :wait
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod Pekac » Str 17. Feb 2010 21:00:47

Na vlastných chybách sa najlepšie učí....ale aspoň upozornenie pre ostatných
Pekac

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Byk1984 » Str 17. Feb 2010 21:42:24

Ked som mal este amazonku,stalo sa mi to iste.Velmi som chcel do akva Mrenku 5pruhovu a mali ju len v Hornbachu v KE.Bol som tam,kupil si 10ks a do tyzdna mi vsetky pomreli,plus vykinozila chorba aj polovicu byvalej osadky.Najviac ma mrzeli Skalare Leopoldove 4ks ktore boli nadherne a akurat sa zacali prvykrat triet.
Treba byt opatrny na take veci.Vtedy som len zacinal,ale teraz ak neico kupujem,citam,sledujem,pitam sa.Ak vidim ze predajca nevie velmi co hovorit,alebo mi trepe somariny(robim sa hlupim) okamzite opustam akvaristiku
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Rostratus » Str 17. Feb 2010 21:49:03

Tieto skúsenosti naozaj nepridajú na nálade a viem sa vžiť do tvojej kože. Najskôr príde veľké potešenie z nových vysnívaných rýb a potom BOOM zo dňa na ďeň - veľké sklamanie, ktoré navyše nieje zapríčinené tvojou vinou. Taký to stav človeka vie dosť odradiť od celkového pokračovania v akvaristike. Viem, že sa ti ryby už nevrátia, ale napriek všetkému musíš začať odznova a ako sa hovorí, treba zabudnúť a ísť ďalej. Osobne som mal tiež pár sklamaní a dosť ma to zrazilo dolu. Ale povedal som si, čo ťa nezabije to ťa posilní. :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Byk1984 » Str 17. Feb 2010 21:53:26

Ako pise admin,co ta nezabije,to ta posilni.Rybky to sice zabilo,ale treba sa vschopit a pokracovat,ak ta to bavi.Ja osobne som mal v zivote vela hobby,ale akvaristika,je moje hobby uz 2roky a nikdy som neolutoval,ze som investoval a nikdy nebude.Okrem priatelky je to najlepsie co som nasiel vo svojom zivote
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Stero » Str 17. Feb 2010 21:53:59

žiaľ smutná a trpká skúsenosť dnes už asi fakt treba vždy dávať nové rybky do karantény aspoň na pár týždňov.
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Rostratus » Str 17. Feb 2010 21:57:21

S karanténou je to problém. Málokto má doma "rezervné akvária" pre takéto prípady. Ja osobne ich mám niekoľko, bohužial sú všetky plné a včera som kupoval nové ryby. Musel som to risknúť a dať ich do nádrže s inými rybami. :S
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Stero » Str 17. Feb 2010 22:14:33

No to je jasne čo prípad to iné možnosti myslel som to pre akvaristov ktorým neprejde mesačne cez aq niekoľko stovák rýb ale niekto kto má doma jedno, dve aq je lepšie si kúpiť ešte jedno karanténe v konečnom dôsledku kúpa aq vyjde lacnejšie ako strata časti alebo celej osádky. A druhá nádrž sa môže vždy zísť , odlov chorej ryby, zranenej ryby , mladých atď atď
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod Rostratus » Ned 07. Mar 2010 11:44:26

Určite sa takáto karanténna nádž vždy zíde. Pokiaľ ale nechcete investovať do ďalšieho akvária, lacnejšou je plastová hranatá nádrž. Ako karanténka určite postačí. Nevýhoda je, že nebudete môcť dobre pozorovať svoju rybu ako sa zotavuje, poprípade či sa jej nezhoršuje stav.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Ďalší

Späť na Všeobecná diskusia o akváriových rybách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť