padreho 300-vka

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Re: padreho 300-vka

Poslaťod padre » Ned 10. Nov 2013 18:13:02

Všetlo je v poriadku. Pozadie som síce pod zadnú výstuž naspäť nestrčil, ale uvedomil som si, že takto je to lepšie, ba som ho ešte pritlačil celé viac dozadu. :hi
Hlavne, že tesní a už žiadna rybka neprejde zaň, a to že je teraz trochu vyššie mi umožňuje zvýšiť o trochu hladinu.
Každý týždeň mením cca 30% vody a odkalujem piesok, lebo celkom slušne špinia. Zaujímavé že vždy majú našpinené najviac na tom istom mieste. Vpravo vpredu (vidieť to i na druhej fotke) okolo skál. Tie vždy vyberem, ponaprávam rastlinku (keď jej trčia korene) a samozrejme sa to snažím riadne odkaliť. Trochu prehrábnem piesok a zase všetko uložím späť. Viem, že to nie je ideálne, ale s odkalovačom sa tesne ku skalám nedostanem, hlavne keď si narobia rybky úkryty a práve tam je toho najviac. Počul som, že prirodzeným čističom akva (teda okrem baktérií v biofiltri) sú i slimáky. Zvažujem, že si nejaké budem musieť zaostarať. Pôvodne som aj nejaké mal, ale neviem prečo sa teraz v piesku nájdu len prázne ulity. :wring
IMAG1933.jpg

IMAG1897.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
padre

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod simon » Pon 11. Nov 2013 16:16:48

padre píše: Zaujímavé že vždy majú našpinené najviac na tom istom mieste. Vpravo vpredu (vidieť to i na druhej fotke) okolo skál.

Myslím, že tam to najviac odnáša prúdenie vody.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod padre » Štv 16. Jan 2014 10:34:39

Pred časom som písal:
padre píše: :sad Avšak dnes budem musieť poriešiť iný problém. Asi dva dni naspäť sa podarilo jednej, tej najmenšej, leleupke dostať za pozadie. Nepodhrabala sa a ani bokom neprešla, lebo to by ich tam už bolo viac. Predpokladam, že sa prešmykla vrchom, keď ju naháňala druhá. Hoci mám vodu zarovno s pozadím (nie vyššie), už som to videl na vlastné oči i pred prerábkou, že leleupky nemajú problém prehupnúť sa cez pozadie. Stačí aby sa hladina na chvíličku zvlnila a aspoň malý prúžok vody pretiekol cez hornú hranu pozadia.
:sweat Neviem ako uj stadiaľ odlovím, lebo je tam minimum priestoru k manipulácii, ale budem to musieť nejako zvládnuť. Pozadie a akva už rozhodne rozoberať nebudem. No a potom budem musieť znížiť ešte hladinu, aby sa to zase neopakovalo.

Leleupku vylovila sieťkou moja "polovička", Sylvia. Chcelo to však ozaj trpezlivosť, tenkú ruku a schpnosť vydržať dlho stáť bez pohnutia s ponorenou sieťkou v akváriu.
OK podarilo sa a ja som znížil preventívne hladinu vody v akva.
Situácia sa však znovu zopakovala, ale so Pseudotropheus elongatus mpanga. Jeden z tých menších sa dostal cez pozadie a zase musela zasahovať Sylvia. Aj druhý krát bol "lov" úspešný... :whew
...a ja som zase musel o kúsok znížiť hladinu. Také zníženie hladiny má však i neželaný efekt. Prúd z rampy dopadá na hladinu z vyššej výšky a zurkot vody pripomína Viktóriine vodopády, nehovoriac o neestetickom vzhľade, keď je hladina vody nižšie než spodok krytu akva.
Dostal som radu pripevniť na vrch 3D-pozadia maličkými skrutkami sieťku proti hmyzu a tak zabrániť preskakovaniu rybiek zaň.
Obehal som hádam všetky "železiarstvá", ale všade mali len nejaké sieťky, ktoré mi neodporúčali, lebo vraj obsahujú nejaké chemické zlúčeniny (sklolaminát) a umelé sieťky nikde nedostať. Vraj je to sezónny tovar. :wring
Našiel som však v pivnici sieťku aká sa dáva pod stierku a hoci má väčšie otvory, rybky by nemali preklznuť. Je však trochu tvrdšia. Akurát musím preveriť tú sieťku, či tiež neobsahuje nejaké svinstvo. :think
padre

Poslaťod Juraj1973 » Štv 16. Jan 2014 11:11:33

je vyrobená zo sklovláknitých prameňov a jednoduchých sklovláknitých priadzí, ktoré sú ošetrené povrchovou úpravou na báze polymerních disperzií.

to je definícia sieťky ktorá sa dáva na zateplovanie, takže si tam kde si bol (podľa mňa )

skús vo svojom okolí firmy ktoré vyrábajú resp. dodávajú plastové okná, väčšinou k nim ponúkajú aj sieťky, ktoré si vyrábajú (alebo im ich niekto vyrába) a umelú sieťku budú mať určite ...ale ani to nie je umelá sieťka ale bývajú pogumované alebo poplastované sklokeramické vlákna
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod simon » Štv 16. Jan 2014 19:02:47

Ak nemôžeš teraz zohnať sieťku proti hmyzu, tak namiesto nej použi trebárs "sieťku" z nejakého sitka na čaj alebo na cestoviny. A tie by mali byť zdravotne nezávadné aj pre ryby. :mrk
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod padre » Ned 27. Júl 2014 19:22:34

No dlhšie som tu nebol. Sieťku som dal nakoniec klasickú ako sa dáva pod stierku a prilepil som ju akvaristyckým lepidlom. Osvedčila sa voči prechodu väčších rybiek, avšak s čím som nepočítal boli malé rybičky - mlaď. Tie ktoré unikli leleupkám sa predsa dostali sieťkou za pozadie a zgrupovali za tam.Celkovo tam vyrástli Pseudothropeus elongatus - 1 ks, Melanochromis auratus -3ks, Labichromis caerulus -3ks... No a naopak od založenia akva mi uhynuli okrem dvoch Melanochromis maingano (diery v boku - bloat ?), tiež dva Melanochromis auratus a dva Labichromis caerulus "Yellow". Väčšinou nosiace samičky (auratusky) terorizované dominantným samcom, jedna "Yellowka" vyskočila keď som skladal veko pred čistením akva a jedna nosiaca uhynula pri vylovovaní (asi stresom ?).
Včera sme rozobrali akvárium, vylovili všetky cichlidy a vybrali 3D pozadie. Cieľom bolo presunúť odrastené rybky spoza pozadia a očista priestoru za pozadím od kalu a rias. Bohužiaľ výsledok je pochybný. Uhynutá uvedená "Yellowka" a v kalnej vode na dne my preklzol jeden costatus za práve vkladané pozadie. Neskôr sa podarilo i po napustení akva a vypustení rybiek nejako (stále neviem ako) dostať dozadu dospelej "Yellowke". Som už "na prášky". Vypadá to tak, že nechám ich trochu vydýchnuť a za pár dní až sa trochu zloženie vody stabilizuje, budem si musieť požičať niekoľko väčších vedier, zohnať kompresor a hadičky a rozbočky aby som vodu v kýbloch okysličoval a všetko absolvovať znova. Chyba prvý krát bola, že som neokysličoval vodu a tak som mal obmedzený čas na výlov rýb, úpravu dekorácií, upevnenie a utesnenie 3D pozadia. Proste sa potvrdilo "práca chvatná - málo platná". V zakalenej vode pri úprave piesku sa robilo veľmi zle, costatusy som nevylovoval a teplota vody a vzduchu bola 30'C. No proste všetko zle. Uvažujem aj, že tiež okrešem počty osádky akva. Filter síce šlape a odkalujem a mením 1/3-1/2 vody týždenne, ale agresivita rýb je ozaj veľká, čo bude asi tým, že sa ukazuje prevaha samcov. Hlavne u "auratusiek" a "yellowiek". Nepomohlo ani vloženie umelých jaskýň a terorizované rybky sa utiahli skôr do rohov akvária, alebo výklenkov pozadia..
Skúste poradiť. ako by ste to riešili vy ? :(
Už vopred ďakujem.
padre

Poslaťod simon » Sob 02. Aug 2014 12:11:27

Určite by som tam dal ryby, ktoré nie sú voči sebe agresívne, alebo korigoval množstvo, počet rýb. Možno tak, ako si písal - počet samcov. Úkryty agresivitu nezmenšia a keď, tak možno minimálne. Ak má ryba svoje teritórium na celej polovici akva, úkryt to nezmení.
Keby som ja prerábal akva, dal by som ryby do vedra, alebo dvoch, podľa počtu, prípadne do nejakej väčšej nádoby (lavor, vanička, hrniec). Toto by som prevzdušňoval. Keď ryby vydržia v obchode, vydržia aj vo vedre. Ostatnú vodu by som z akva vylial. Po vyčistení, úprave akva, vysušení miest, kde použiješ silikón, by som napustil vodu, dal tam príslušné množstvo nitrifikačných (štartovacích) baktérií a po ustálení hodnôt vody by som tam vpustil ryby.
Takto by si mal čas aj podmienky na všetky potrebné úpravy.
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod padre » Štv 07. Aug 2014 10:45:43

Ďakujem za radu.
Ukázalo sa, že zabudnutý Costatus a zopár dospelých rybiek, ktoré po opätovnom vložení pozadia našli štrbinku a preklzli zaň sa tu len porozhliadli a pri kŕmení prešli naspäť dopredu a tu i ostali.
Vzadu sa už zdržuje len maličký Pseudotropheus elongatus a štrbinou v piesku popod bočnú sieťku tam občas prenikajú dve rybky z Neolamprologus leleupi. Prvé ma napadlo priechod upchať až budú vpredu, ale potom som si uvedomil podstatu problému.
Cez sieťku mi za pozadie prenikal poter, ale leleupky ktoré ho mali redukovať sa tam nemali ako dostať. Výsledkom boli odrastenejšie rybky odchované za pozadím, čo nebolo cieľom. Boky okolo pozadia nemôžem zatesniť ináč než sieťkou, lebo musí byť zabezpečená cirkulácia vody. Za pozadím je nasávací kôš externého filtra. Takže vlastne prenikanie leleupiek za pozadie je žiadúce a vyrieši do budúcna problém s poterom. Okrem spomínaného maličkého Pseudotropheusa elongata už iné rybky za pozadie nechodia. Bude to asi tým, že je pozadie viac natlačené na zadnú stenu akva a tak je tam priestor omnoho menší než predtým.
Ryby sa už skonsolidovali a rozdelili si teritória a tak už nejdem do nich šprtať a prestavovať. Vypadá to, že i agresivita trochu akoby poľavila. Nie že by sa nepreháňali, ale už nie tak stále a prudko ako pred tým, tak že mi popod vrchnák striekala a stekala voda zvonku po stenách nádrže na plávajúcu podlahu. Takto je to zatiaľ dobre.
padre

Poslaťod padre » Sob 03. Jan 2015 12:35:39

No po piatich mesiacoch som zase tu...
Akvárium funguje a všetká dekorácia sa slušne pokryla riasou, takže i umelé jaskynky vypadajú "na prírodno".
Živé rastlinky neustáli rytie a obzobávanie cichlíd a boli už v takom stave, že som ich radšej vymenil za umelé. Nie sú také originál, ale zase sú omnoho odolnejšia a keď sa na nich usadilo trochu riasy, nevyzerajú už až tak úplne umelo.
Dno odkalujem a čiastočnú výmenu vody robím týždene. Za pomoci záhradnej hadice (dočahujúcej do wc a ku kohútiku sprchy), redukcie na prípojku do sprchy a zvonu to ide celkom dobre. Za hodinku to mám zmáknuté i s oškrabaním skla na miestach kde neprejde magnetická škrabka, vyčistením výtokovej rampy od riasy, napustenia vody a vytretia, či zbalenia výbavy. :cool
Potešilo ma, keď prišiel na návštevu kamarát z Čiech, ktorý chová tiež ichlidy z Malawi v obdobnej nádrži a priznal, že tá moja je čistejšia a krajšia. Divil sa ako to, ale keď som mu povedal o týždenných intervaloch údržby a obmeny vody, divil sa ešte viac. on je podnikateľ a teda veľa času nemá. Akvárku sa venuje maximálne 1x mesačne a niekedy ani to, len doleje odparenú vodu. Myslel si že u väčšej nádrži ako u 300-500 litrovej už údržba nie je treba tak často.
:wasntme Ale "samochvála smrdí" a ani ja som sa nevyhol problémom.
To, že mi za pozadím ostal jedna leleupka ma už dávno netrápi. Darí sa jej tam, sem tam jej pri kŕmení hodím krmivko za pozadie. Je trochu farabne tmavšia, ale inak nevypadá, že by jej čosi chýbalo.
Čo sa bilancie chovu rybičiek týka, od založenia akva je nasledovná:
Melanochromis auratus pôvodne 5 straty 4 prírastok 3 stav 4 (2/2)
Melanochromis maingano pôvodne 5 straty 4 prírastok - stav 1 (1/0)
Pseudotropheus zebra "Marmalade" pôvodne 7 straty 2 prírastok - stav 5 (?)
Labichromis caerulus "Yellow" pôvodne 6 straty 2 prírastok 2 stav 6 (3/3)
Pseudotropheus elongatus pôvodne 5 straty - prírastok - stav 5 (2/3)
Haplochromis obliquidens pôvodne 6 straty - prírastok - stav 6 (3/3)
Neolomprologis leleupi "Orange" pôvodne 4 straty - prírastok - stav 4 (2/2 ?)
Platydoras costatus pôvodne 4 straty 1 prírastok - stav 3 (?)
Nimbochromis venustus pôvodne - straty - pridané 2 stav 2
Pseudotropheus crabro pôvodne - straty - pridané 2 stav 2
padre

Poslaťod padre » Sob 03. Jan 2015 14:36:01

Takže úhyn trinástich rybiek a odchovanie iba piatich by niekto nazval "katastrofou".
Predovšetkým som nemal v úmysle odchov poteru. Avšak vďaka úniku za 3D pozadie tam odrástlo päť životaschopných kúskov. Keďže teraz priestor za pozadím križuje leleupka, už sa to nebude opakovať.
Úhyn rybiek mal rozličné dôvody:
"Yellow-ky" vyskočili z nádrže počas odkaľovania hoci som ich ihneď vrátil späť, pád z výšky 160 cm na tvrdú podlahu bol pre ne fatálny. Jedna uhynula po dvoch hodinách a druhá dvoch dňoch. Bohužiaľ obidve samičky.
"Mainganam" sa celkove nedarilo a až na dominantného samca všetky uhynuli na nevysvetliteľnú perforáciu za prsnou plutvou.
"Auratusky", pravdepodobne samčekov, uštval dominantný samec, ktorý je najväčšou rybou v akváriu. Je zaujímavé, že posledný samec čo mu uniká a ukrýva sa v jaskyniach akoby cez žlto-čiernu typickú kresbu chytal priečne tmavé pruhy, niečo ako "elongatus" alebo "crabro".
Celkovo z počiatočne nasadených rybičiek bolo zastúpné väčšie množstvo samčekov. Ale ako to u mladých rybiek poznať ?
"Marmeladky", dve menšie, som našiel iba kostry a šupiny potom čo som na pár dní odcestoval. Aplikoval som však pred odchodom do akva tzv. "víkendové" resp. "dovolenkové krmivo", tak neviem, či im nešmakovalo a "prilepšili si" kanibalizmom slabších kusov alebo čo sa stalo.
Z jedného "costatusa" som pri odkalovaní našiel akurát jeho atypickú lebku s prsnými plutvami. Neviem možno som ho niekedy nechtiac zavalil skalou pri odkalovaní. Sú aktívne v noci, sú plaché a skrývajú sa hlavne pod skalami, ťažko ich spočítať.

Ku všetkému mi v októbri vyhorela pätica svetelnej rampy na kryte akva. Zadymila a koniec. S kámošom sme ju vypáčili a na jej miesto pilepili silikónom novú. Chvíľu to fungovalo, ale nikdy sa vám už nepodarí utesniť to vlhkuvzdorne ako originál, kde kontakty na päticu boli zaliate. Vlhkosť a následná oxidácia urobili svoje a neónka začala blikať a vynechávať. Muselo sa zakaždým trubicou v objímke trošku pootočiť aby znovu chytila kontakt.
Samozrejme koho by to bavilo takto zakaždým štartovať osvetlenie, ktoré ma inak časový spínač ?
Nakoniec ani pätica nevydržala a cez sviatky som našiel nónku (aká irónia) i s upadnutou päticou plávať v akváriu.
Teraz dočasne svietim iba jednou zadnou neónkou, ale tá viac presvetľuje priestor za pozadím ako vpredu.
Kamarát, ktorý má obchod s akvaristikou mi sľúbil, že objednal na skúšku nejakú novinku v LED osvetlení akvárií. Ak by to bolo dobré, objednal by som si to tiež.
Aké máte skúsenosti s LED osvetlením akvárií ? Skúste poradiť.
padre

Predchádzajúci

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 54 hostia