No po piatich mesiacoch som zase tu...
Akvárium funguje a všetká dekorácia sa slušne pokryla riasou, takže i umelé jaskynky vypadajú "na prírodno".
Živé rastlinky neustáli rytie a obzobávanie cichlíd a boli už v takom stave, že som ich radšej vymenil za umelé. Nie sú také originál, ale zase sú omnoho odolnejšia a keď sa na nich usadilo trochu riasy, nevyzerajú už až tak úplne umelo.
Dno odkalujem a čiastočnú výmenu vody robím týždene. Za pomoci záhradnej hadice (dočahujúcej do wc a ku kohútiku sprchy), redukcie na prípojku do sprchy a zvonu to ide celkom dobre. Za hodinku to mám zmáknuté i s oškrabaním skla na miestach kde neprejde magnetická škrabka, vyčistením výtokovej rampy od riasy, napustenia vody a vytretia, či zbalenia výbavy.
Potešilo ma, keď prišiel na návštevu kamarát z Čiech, ktorý chová tiež ichlidy z Malawi v obdobnej nádrži a priznal, že tá moja je čistejšia a krajšia. Divil sa ako to, ale keď som mu povedal o týždenných intervaloch údržby a obmeny vody, divil sa ešte viac. on je podnikateľ a teda veľa času nemá. Akvárku sa venuje maximálne 1x mesačne a niekedy ani to, len doleje odparenú vodu. Myslel si že u väčšej nádrži ako u 300-500 litrovej už údržba nie je treba tak často.
Ale "samochvála smrdí" a ani ja som sa nevyhol problémom.
To, že mi za pozadím ostal jedna leleupka ma už dávno netrápi. Darí sa jej tam, sem tam jej pri kŕmení hodím krmivko za pozadie. Je trochu farabne tmavšia, ale inak nevypadá, že by jej čosi chýbalo.
Čo sa bilancie chovu rybičiek týka, od založenia akva je nasledovná:
Melanochromis auratus pôvodne 5 straty 4 prírastok 3 stav 4 (2/2)
Melanochromis maingano pôvodne 5 straty 4 prírastok - stav 1 (1/0)
Pseudotropheus zebra "Marmalade" pôvodne 7 straty 2 prírastok - stav 5 (?)
Labichromis caerulus "Yellow" pôvodne 6 straty 2 prírastok 2 stav 6 (3/3)
Pseudotropheus elongatus pôvodne 5 straty - prírastok - stav 5 (2/3)
Haplochromis obliquidens pôvodne 6 straty - prírastok - stav 6 (3/3)
Neolomprologis leleupi "Orange" pôvodne 4 straty - prírastok - stav 4 (2/2 ?)
Platydoras costatus pôvodne 4 straty 1 prírastok - stav 3 (?)
Nimbochromis venustus pôvodne - straty - pridané 2 stav 2
Pseudotropheus crabro pôvodne - straty - pridané 2 stav 2