Malawi 350l

Diskusia o cichlidách z jazera Malawi

Malawi 350l

Poslaťod opicka » Uto 20. Aug 2013 8:04:44

Tak veľmi rád by som trochu priblížil to ako som začal zakladať svoje 350l malawi ( objem by som teraz už bral väčší :chuckle ). Prvé bolo dovoz akvária. Akvárium bolo robené na mieru podla požiadaviek. Chcel som niečo dlhšie a nižšie tak aby to v izbe pekné ukázalo. Rozmery vid dole. Akvárium je lepené čiernym silikónom, sú na ňom 4 výstuže, ktoré slúžili aj na prichytenie líšt tak aby som mal možnosť zasunúť krycie sklá. Foto dodám aby ste si to vedeli predstaviť. Zabiehanie akvária bolo asi nasledovné: najskôr som vložil štrk zo starého akvária ktorý som ale nepremýval aby som z neho nedal nadarmo preč živiny. Nebolo ho vela max jedno vedro aby sa mohli rastliny kde zakoreniť. Potom som premyl piesok a celé dno akvária som zasypal. Použil som dve vrecia čiže 50kg piesku. Filter som na zabehnutie použil zo starého akvária kde som mal hlavicu a biomolitán. Po týžni som tam vložil synodontisov a prísavníka. Ďalšie asi 3 týždne som akvárium nechal zabiehať a až potom prišlo na ryby. Po tie som bol v Mojmirovciach pri Nitre u pána Antona kde mal krásny výber. Takže som mal problém si aj vybrať :chuckle . Asi mesiac sa mi luhoval koreň v sude na záhrade aby som nemal až tak zafarbenú vodu, ale aj tak trošku púšťa ale tak to časom prejde dúfam. A už len maličkosti ako sadenie rastlín, a doťahovanie detailov. Teraz už len ho dokončiť.
Rozmer: 200dx40vx40š
filtracia: vnútorný filter IP203 max.2000l/h
osvetlenie: v súčastnosti 2x T5 avšak uvažujem o výmene za Aqua GLO 90cm/30W čo si myslím že by mohlo postačovať na tú výšku a objem.
stojan: akvárium je celé na kovovom stojane na mieru, ktorý je uchytené v stene 5timi skrutkami (zadná strana) vpredu je akva na 3 nohách ktoré sú nastaviteľné za pomoci závitov tak aby bolo akva vo vodorovnej hladine.
obloženie: nedávno som si zaobstaral na obloženie drevo. Mám v pláne obložiť akvárium asi tak že horná časť kde bude osvetlenie zakryje asi 1cm max akvária aby nebolo vidno hladinu vody. Kryt by som chcel spraviť odklapaci za pomoci dvoch klavírových pántov aby nebolo potrebné ho stále dávať dole. Samozrejme dodám foto z postupu výroby a konečný výsledok.
pozadie: bohužial akvárium nie je natoľko široké aby bolo možné doň vložiť 3D pozadie tak bude vyriešené jednofarebnou tapetou aby nebola vidno stena. Zvažoval som aj možnosť vyrobiť ho z tenšieho polystyrénu alebo ako som mal v predchádzajúcom akva nalepenú bridlicu na samostatnom skle po celej dĺžke akva. Pridám foto kde je pre predstavu ako to s tou bridlicou vyzeralo aj keď to bolo v spoločenskom akváriu.
substrát: použil som biely piesok do filtrácií bazénov a z dôvodu zasadenia rastlín som na dve miesta (na ľavej a pravej strane) použil štrk zo zabehnutého akvária a prekryl to pieskom. Efek toho ako aj ryby prenášali na začiatku piesok bol prirodzený sem tam kamienok nie je to také úhľadné len piesok a to sa mi páči oveľa viac.
dekorácie: použil som koreň ktorý som chcel spraviť dominantou akvária tak som si v jednom choprodukte (asi nemôžem menovať) objednal rozmer cca 85dx40vx40š čiže zabral krásne stred stál ma 15e. Nedávno som naňho pripevnil anubias barteri nana, a na pravú stranu som vložil dva koreňe cryptocoryna usteriana, ktoré sa krásne rozrastajú. Ryby rastliny neobžierajú a darí sa im. Plus použil som okruhliaky ktoré som aj zasypal pieskom a už si tak niektoré ryby vytvorili aj jaskyne, ale väčšina si našla miesto v dierach v koreni.
osadenstvo: po ryby som si bol u pána Antona v Mojmírovciach (odporúčam) ryby krásne rastú a začali sa vyfarbovať. Konkrétne osadenstvo: 6x Aulonocara red rubin - pomer 2 samce 4 samice ( samce sa už začali vyfarbovať vid foto)
4x Aulonocara stuartgranti ngara pomer zatiaľ sa vyfarbuje jeden samec tak presný pomer neviem určiť
6x Melanochromis auratus pomer ak som to správne určil za pomoci informácii z fóra a vyfarbenia 1 samec 5 samíc
7x Labidochromis caeruleus yellow pomer bohužiaľ to neviem presne. uvidím časom
4x Melanochromis maingano pomer to by som potreboval pomoc poradiť ako určím pohlavie a či sa to dá presnejšie
6x Pseudotropheus saulosi red coralpomer dva samce 4 samice. Už sa vyfarbili samce celkom a vytvorili sa mi aj párik
2x Synodontis
2x prísavník
Viem že rýb je asi viac ale rátal som že sa vyseparujú. Doposial som prišiel o 2 rybky. Jedna nešťastne pri čistení akvária vyskočila pri mojej nepozornosti a nevšimol som si to a druhá z Aulonocar ngara bol vytlačený a nakoniec ho jeden samec čo bol asi doslova utrápil :sweat chcel som ho premiestniť ale nemal som kam. Inak všetko v poriadku ryby rastú a tvoria sa páriky. Zatiaľ som spozoroval jeden pri red coral, auratusoch, samec aulonocari red rubin má svoje miest kde sa mu zdržuje jedna samica pod kamenmi.
Teraz by som chcel začať pracovať na osvetlení a obložení keď sa nájde čas lebo ho moc teraz nemám, ale pridám foto hneď ako sa to dorieši. Dúfam že som nespravil nejakú veľkú chybu ale kritiku a rady príjmem a poučím sa. S chovom malawiek som len nedávno začal ale mám skúsenosti z chovom ameriky ocelatus (úspešne odchované), discus a iné. Tak dúfam žiadne rapídne chyby som nerobil. Pridávam zatiaľ pár foto, síce niesu úplne super ale tak len nedávno som si kúpil nový foták poriadny tak sa učím zatiaľ len ako sa s ním fotí. Časom sa zlepším aj v tom.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
opicka

Images: 0
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Malawi 350l

Poslaťod opicka » Uto 20. Aug 2013 11:12:39

ešte pohľad na koreň
opicka

Poslaťod Nawi » Uto 20. Aug 2013 19:59:49

vidím tam aj red redky
Obrázok užívateľa
Nawi
Tanganyika fan
Tanganyika fan

Has thanked: 14 times
Been thanked: 40 times

Poslaťod opicka » Str 21. Aug 2013 7:03:29

na tie som zabudol pri toľkom vypisovaní. :wave: Metriaclima estherae red-red- 5x pomer: zatiaľ presne neviem časom aktualizujem info o osádke.
opicka

Poslaťod opicka » Pon 23. Dec 2013 14:01:45

Tak konečne voľno a mohol som sa pustiť do krytu akvária na osvetlenie. Nechal som si narezať drevo na mieru 7x dlhé 2m o hrúbke 1cm a výške 9,5cm a 2x o dĺžke 45cm hrúbka a šírka totožná. Rozrátal som to tak že na prednú stranu akvária umiestnim jednu dosku po celej dĺžke len tak aby zakryla hladinu akvária, ktorá je tak 1-2 cm od vrchu akvária. Krycie sklá mam na kolajničkách takže ryby nemajú kam vyskočiť a budem mať aj pekne prístup na kŕmenie. Nasledovalo trošku uvažovania a vyrovnávania dosiek aby to bolo v rovine. Zadnú stranu ako môžete vidieť na foto som nedal tak ako prednú ale pripevnil som ju tak že zadná strana je v podstate po celej dĺžke skoro volná kvôli odvetrávaniu. Vid foto 2. Ďalším krokom som pripevnil dosku na vrchnú stranu zdrkadlovo zadnej. Zámerom bolo vytvoriť si v strede priestor o šírke cca 25cm, ktorý bude slúžiť na otváranie vrchu akvária pri údržbe, kŕmeniu. Vrch bude rozdelení na dve samostatné 99cm dlhé dvierka na ktorých bude pripevnené osvetlenie. Na prednú a zadnú dosku, ktoré som dal na pevno k rámu plánujem časom pripevniť led pásik po celej dĺžke 2m studenou bielou aby bolo akvárium viac osvetlené. Zatiaľ len pár foto vrch ( dvierka ) sa ešte dorábajú potom pridám dalšie foto ako sme postupovali.
opicka

Poslaťod opicka » Pon 27. Jan 2014 10:19:02

No nič asi zruším tému bo to tu na fóre žije a reakcií sa asi dočkám na inom fóre skôr :D :crazy:
opicka

Poslaťod Juraj1973 » Pon 27. Jan 2014 10:59:24

možno sa dočkáš, možno nie .. možno Ti aj preventívne "naložia" :-) ..ale kameňovať Ťa za to čo si napísal, Ťa nemienim.. ..viem sa vžiť do pocitu, keď sem niečo dáš a očakávaš akékoľvek reakcie a oni neprichádzajú... ja neviem, o afriky sa nezaujímam a nepoznám.. odsledoval som základné rozdelenie a to je všetko :-) ..boli a sú tu "africké" akva , ktoré na mňa spravili dojem že "vau" ..tuná sa mi zdá v že tam je všeličoho , či už v skladbe akva alebo v osádke (vysvetľuješ že prečo) a veľa a je to mladé..
..ja keby som aj chcel, tak fakt neviem, že čo a ako hodnotiť, či dať nejaký podnet na zlepšenie... úprimne, ten kryt mi pôsobí tak rušivo, možno ho dať do čiernej tapety ale to je vec vkusu.. osobne ja som došiel na to, že v mojom prípade som najspokojnejší z toho, čo sa páči mne i keď v určitých veciach si nechám poradiť, ale predsa pri vlastnom akva strávim najviac času
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod simon » Uto 28. Jan 2014 11:29:12

opicka píše:No nič asi zruším tému bo to tu na fóre žije a reakcií sa asi dočkám na inom fóre skôr :D :crazy:

Ponúkol si na portál hotové akva. Čo teraz poradiť? Ak ti poviem, že pozadie by bolo vhodné aj 3D ale tenké,1-3cm, asi ho nebudeš teraz vymieňať.
Mne sa zdá, že ten koreň je dosť veľký a môže farbiť vodu. Iný ti povie, že je fajn. Ja by som tam dal ešte nejaké rastlinky. Tie kamene vpravo sú dobré, len tie väčšie kusy by som neopieral o sklo. Dĺžka je "pekná". Mne sa páčia dlhé akva. Asi preto, že mne viac ako mám, nevydalo.
Ja stále vravím, každý máme svoj vkus a estetické ponímanie čo je pekné. Hlavné sú dobré hodnoty vody.
A preventívne ti nikto nebude "nakladať". Ja som sa pýtal a komunikoval hlavne pred tým, ako som začal s realizáciou akva. Potom som dal na portál fotky ako som postupoval, nejaké video keď boli rybky. Postupne som stále niečo pridal. Potom niečo asi po pol roku. Dve, tri reakcie na moje akva a to bolo všetko. Čo viac ešte by som od toho očakával? Som rád, že to "tu" mám. Aj ja sa raz za čas pozriem, ako to bolo, keď som to všetko dával dokopy.
Nemôžeš čakať, že teraz padne 200 príspevkov, aké je to pekné, či škaredé, atď.
Nadaj sa odradiť tým, že nepíšu, nekritizujú. Mám na mysli aj pozitívnu kritiku. Daj ďalšie foto, ako to vypadá po namorení krytu. Veď komenty nemusia byť ale radi si to každý pozrie, ak je tu niečo nové.
Pokiaľ ba si urobil nejaké zásadné chyby, určite by si sa dočkal rady, ako a čo s tým, prípadne nejaký odkaz na nejakú tému, ktorá už bola niekoľkokrát prezentovaná. :mrk
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Juraj1973 » Uto 28. Jan 2014 11:57:31

Simon, co sa týka toho preventívneho nakladania, myslel som to v súvislosti s inými fórami keď chalan písal že "... a reakcií sa asi dočkám na inom fóre skôr " ..tu som sa stretol len s ústretovosťou a s konštruktívnou kritikov (teda nikto ma tu nechcel utopiť v lyžičke vody :-) )

..to len tak pre upresnenie ;-)
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod simon » Uto 28. Jan 2014 12:16:25

Juraj1973 píše:Simon, co sa týka toho preventívneho nakladania, myslel som to v súvislosti s inými fórami keď chalan písal že "... a reakcií sa asi dočkám na inom fóre skôr " ..tu som sa stretol len s ústretovosťou a s konštruktívnou kritikov (teda nikto ma tu nechcel utopiť v lyžičke vody :-) )

..to len tak pre upresnenie ;-)

Ja som to tak aj pochopil. Tie úvodzovky som postrehol. Len som sa trochu rozpísal, aby bolo jasné, že tu neide o nejaké ignorovanie príspevku. :talk
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Ďalší

Späť na Malawi cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 23 hostia