SOS problém s akva a rybami

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: SOS problém s akva a rybami

Poslaťod stiff » Sob 07. Máj 2011 14:24:26

lamka píše:A aby som nezabudla, voda má stále rovnaké hodnoty, NO3 aj NO2 tam stále sú. NO2 sa drží na hodnote 2 mg/l ako predtým po tých masívnych výmenách vody. Predvčerom som vymenila asi 1/4 - 1/3 objemu vody za čistú, stále rovnako. Ale ryby sa správajú normálne, dýchajú v pohodke, žerú všetky tri. Až na tú jednu "outsiderku", ktorá sa skôr skrýva ako pláva.

Ak sú ryby v pohode a ty stále nameráš aj po tých výmenách vody NO2, potom je možné, že máš zlý test. Ako som už písal, niekedy ako to na vzduchu dlhšie postojí, je to viacej ružové ako by malo byť (JBL)..

Rozpadnuté plutvy s belavými okrajmi, to je baktérka. Je to dôsledok otravy, niekedy sa to prejaví (prepukne) až po nejakom čase (týždeň) a tak isto je to aj celkovým stresom. Dominantný rodičovský pár ju môže uštvať (a pravdepodobne sa tak aj stane, kým tam budú strážiť mladé). Najlepšie by ju bolo odloviť do inej nádrže a vodu trošku prisoliť + použiť acriflavin, alebo FMC. Úplne najlepšie by ju bolo niekomu darovať. Ešte by sa možno vyplatilo pridať iné ryby na rozptýlenie pozornosti a agresivity rodičovského páru, ale teraz s mladými nie je táto možnosť vhodná, lebo rodičia sú omnoho agresívneší a to by nemuselo dopadnúť dobre pre nové ryby...
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod lamka » Sob 07. Máj 2011 14:49:53

stiff ďakujem za odpoveď.
No, s tým testom si myslím už aj ja, že nie je niečo v poriadku. Ryby sú ok, aj mladé, hoci to stále ukazuje nejaké hodnoty, tak kašlem na to.
S tou jednou samičkou je to tak, že podľa mňa je už uštvaná.. Len postáva v ústraní, ale vždy si ju niekde nájdu a poriadne jej naložia. A keďže už nemá ani poriadne plutvy, tak nestíha im veľmi utiecť. Len nemám ďalšie akva, kam by som ju dala a popravde ani neviem, kto by ju v takom stave chcel. Je mi jej ľúto, z tých troch rýb mi je najmilšia, nechce sa mi s ňou veľmi lúčiť :( Na druhej strane, nigrofasciatum sú vraj dosť produktívne, takže sa môže stať, že tí dvaja budú mať potomstvo často a bude to nekonečný kolobeh asik.. Asi by bolo ozaj pre ňu lepšie dať ju niekam inam... len kde?! :(
Ďalšie ryby tam teraz isto nebudem dávať, lebo rodičia si ako teritórium spravili celé akva a ozaj by to nedopadlo asik dobre. Uvidím, čo tie drobce, koľko ich prežije, lebo zatiaľ ich je zo 40 a netvária sa, že by sa mal ich počet redukovať.. Ach jo..
lamka

Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Poslaťod stiff » Sob 07. Máj 2011 15:02:57

Ak ju nemáš kam dať, potom by som vedel ešte o jednej možnosti. Z materiálu ako je napr sieťka na okná proti hmyzu si vyrobíš (zošiješ napr drôtom) takú "kocku - sieťku" napr 30x20x20 (dxšxv), na vrchný okraj ktorej prichytíš pásiky polystyrénu a vytvoríš tak akúsi plávajúcu klietku... Kľudne môže byť menšia, záleží ako si to priestorovo môžeš dovoliť. Tam dočasne umiestniš dobitú rybu, kým sa nezotaví. Ostatné sa k nej nedostanú a pokiaľ ešte nie je na smrť, tak sa za 1-2 týždne zotaví.. Medzitým si rozmyslíš, komu ju posunieš. :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod lamka » Pon 13. Jún 2011 19:27:20

Stiff, po dlhšej dobe hlásim, že v akva je všetko v pohodke. Už je zabehnuté. Párik sa má k svetu, už pripravil aj druhú várku potomstva, ale mladé im ich požrali :) chválabohu, lebo neviem, čo by sme s toľkými robili. Z prvého poteru prežilo asi 20 kúskov, už majú asi 1 cm. Tak zatiaľ ich sledujeme, ako rastú a čo bude s nimi potom, uvidíme. Od párika som odčlenila tú jednu samičku, čo ju neustále atakovali až nemala plutvy ani chvost. Keďže som si ju musela vypiplať späť k životu (najprv v ohradenom priestore sieťkou priamo v akva - ako si radil a potom, bolo mi jej ľúto, tak som kúpila nakoniec nové menšie akva, kde sa úplne vyliečila vďaka Sera Baktopur), tak sa mi s ňou nechcelo rozlúčiť a v menšom akva našla svoj domov zatím :)) Naviazala sa aj ona na mňa, od priateľa si skoro vôbec nevezme jesť, len odo mňa, tak je to taký zvláštny vzťah s ňou :mrk Asi odmena za záchranu :mrk No čo Ti poviem, nevedela som ju dať preč. Až podrastie, dám ju naspäť k páriku + ešte pridám iné ryby v podobnej veľkosti, aby to bolo veselšie. Ale to najprv musím doriešiť aj budúcnosť drobcov, aby už boli mimo. Takže asi tak. Ďakujem za rady. Čo sa týka výsledkov testov, teraz sú už ok, aj NO2 a NO3 ideálne, bolo to naozaj tým, že akva nebolo zabehnuté. To isté som sledovala v malom akva, len s tým, že sme spravili rýchlo dve masívne výmeny vody a dali vodu už zo zabehnutého akva, takže všetko ok už na druhý deň. Ešte raz vďaka!!! :yes
lamka

Has thanked: 7 times

Poslaťod stiff » Pon 13. Jún 2011 21:19:24

Nemáš za čo, ale obávam sa, že ak vrátiš tú samicu naspäť, celé sa to zopakuje.. Tamto je zohraný pár a preto budú na rybu vlastného druhu útočiť. Je to veľmi pravdepodobné.. Inak keď zriaďuješ nové akva, treba dať celú vodu zo zabehnutého akva a všetko sa ti zjednoduší, ryby môžeš dať prakticky okamžite, len netreba potom pár dní kŕmiť, pre istotu, aby sa to v kľude zabehlo.. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Cichlidka » Str 30. Okt 2013 11:46:42

Ahojte, prosím o radu. Akva (375l) mam od cca 1.10, použila som na "zabeh" sera biostarter, po cca 10 dňoch kontroly parametre ok, skúsila som vysadiť par prisavnikov - vsetko ok. Následne som vysadila 10 ks malých socolofiek a 10 cobaltiek. Vsetko sa zdalo ok, filter externý (molitan,vata,siporex) vykurene na 26, bez vzduchovania, vypust pekne čerí vodu. Dno - jemný piesok. Samozrejme ako inak - nemôžem mat šťastie, ryby dostali krupicku. Preliecila som ich costapurom. Včera som vymenila asi 1/3 vody, odkalila dno. Vecer sa mi rybky zdali take zvláštne (som zaciatocnik a tak sa mi ešte velmi veľa veci zdá zvláštnych), mali take akoby "trhané" mykavé pohyby. Pre istotu som zamerala hodnoty vody a jedna velka katastrofa! Vid na obrázku. Predtým boli všetky hodnoty v poriadku, takze som prestala kontrolovať každý den. Ihneď som vymenila ďalšiu cca 1/3 vody a pripravila som si ďalšiu cca 1/3 znova na dnešnú výmenu. Je tento postup v poriadku? Bojim sa aby sa to nezhorsilo, zatiaľ žiadny úhyn chvalabohu. Je to syndróm nového akva? Aj ked uz bolo vsetko v poriadku a pred chorobou rybkam nic nebolo? Nemám možnosť si od nikoho vziať "bordel" z akva. Mam ísť kúpiť nejaky toxivec alebo niečo? Ďakujem pekne za urgent radu
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Cichlidka

Has thanked: 6 times

Poslaťod Aquarista » Str 30. Okt 2013 16:27:29

Si sa privelmi ponahlala , nemáš este dostatok denitrifikačných baktérií v akva a vo filtry .
Výmena 1/3 vody pomôže ako prvá pomoc, ale skús od niekoho získať starú filtračnú vložku ( snáď niekto z BA poskytne) a vlož ju do akva, alebo lepšie priamo do filtra.
Kým sa ti voda neustáli, určite ryby nekŕm !
Obrázok užívateľa
Aquarista

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Poslaťod simon » Str 30. Okt 2013 17:28:02

Možno že by pomohlo kúpiť a pridať nitrifikačné baktérie.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod terrible » Str 30. Okt 2013 21:57:09

No, či ten Costapur nedal trochu na frak baktériám. Síce nepíšu, že likviduje aj baktérie, ale odporúčajú po liečbe použiť nitrivec, tak zrejme im to zrovna neprospieva. A ak nebolo poriadne zabehnuté akva, tak to mohlo takto dopadnúť.
Obrázok užívateľa
terrible

Been thanked: 14 times

Poslaťod Cichlidka » Štv 31. Okt 2013 8:57:17

Včera som vymenila ďalšiu cca 1/3 akva za odstatu vodu. Naliala som nitrivec podla postupu. Povlak do rana zmizol. Mam dnes opäť meniť vodu, alebo radšej nie (kvôli pridanemu nitrivecu) mam ho dnes pridať znovu? Ďakujem za radu.
Obrázok užívateľa
Cichlidka

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia