Krupisa fagot 128

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Krupisa fagot 128

Poslaťod Juraj1973 » Uto 15. Okt 2013 11:00:35

Pozdravujem vás priatelia.. nebite ma , nekameňujte ( i keď si možno zaslúžim) nejaký ten názor a radu by som uvítal..

za rok a pol čo som sa začal zapodievať znovu akva som sa s touto chorobou vôbec nestretol.. samozrejme popísalo sa asi tu a inde o nej viac ako dosť .. no človek sa nepoučí až kým sa neopáli.. asi pred mesiacom som mal potrebu do mojej 128-ky vymeniť jednu multispinosu lebo som mal dvoch samcov (teda aspoň som si to myslel).. našiel som spriaznenú akvaristiku (predavačku – majiteľku) mala tam jednu multispinosu, tak sme ju vymenili .. samozrejme žiadna karanténa nič (ako vždy) šup ju do akva a za asi 2 dni (po pravidelnej výmene časti vody) nabodkované rybičky - všetky.. no čo, krupica ako vyšitá.. tak som švihol nejaké FMC a costapur zdvihol teplotu za 3 dni ani znaku .. vymenil polku vody a pohoda.. prešlo niekoľko týždňov a oslovila ma ponuka darovania chovného páru akár kôli rušeniu akva. (môj pár sa mi „rozbil“). od akvaristu čo vykazoval všetky známky, že sa o ryby stará a budú v pohode.. tak som ich šupol tiež na priamo . .. prešlo niekoľko dní a pohoda až po pravidelnej výmene vody (nedeľa) včera pozerám.. kua, však tie nové sú bodkaté. – iba tie nové - moje sú v pohode bez bodiek (zatiaľ ) vopred sa ospravedlňujem poprosím o zhovievavosť, že na otázky ktoré položím, najdem možno odpovede v tejto diskusii či inde , no zatiaľ sa mi nezadarilo..

je možné, že mi tam s pôvodnej krupice niečo ostalo a moje ryby sú už odolné a tie nové to „chytili“ ?

ďalšia možno nelogická otázka – je možné že výmena časti vody môže za určitých podmienok naštartovať krupičku ?

čo mi radíte aby sa mi podobná situácia neopakovala ? (teraz, keď že sa jednalo len o pár bodiek (zatiaľ) šupol som len soľ a zvýšil teplotu. Ďakujem za reakcie
Obrázok užívateľa
Juraj1973

Images: 2
Has thanked: 15 times
Been thanked: 6 times

Reklama

Re: Krupisa fagot 128

Poslaťod Icin » Uto 15. Okt 2013 17:04:56

stres je jeden z důležitých faktorů. takže ty nové měly nějaké zárodky, které by se třeba neprojevily, ale po transportu spojeném s oslabení ryb a stresem. případně to mohl být nějaký pozůstatek na některé z tvých ryb, který se prostě neprojevil (silná ryba) a fungovala jen jako přenašeč
Icin

Images: 2
Has thanked: 12 times
Been thanked: 9 times

Re: Krupisa fagot 128

Poslaťod simon » Uto 15. Okt 2013 21:02:06

Juraj1973 píše:a) je možné, že mi tam s pôvodnej krupice niečo ostalo a moje ryby sú už odolné a tie nové to „chytili“ ?
b) ďalšia možno nelogická otázka – je možné že výmena časti vody môže za určitých podmienok naštartovať krupičku ?
c) čo mi radíte aby sa mi podobná situácia neopakovala ? (teraz, keď že sa jednalo len o pár bodiek (zatiaľ) šupol som len soľ a zvýšil teplotu. Ďakujem za reakcie

a) Nepredpokladám, keďže je to parazit. Ak by bol na tvojich rybách, myslím, že by sa vyvíjal a rozmnožoval až tak, že by pokril celú rybku, resp. rybky..
b) Za určitých podmienok? Myslím že nie, ale všetko je možné. To by musel byť zdroj vody napadnutý, infikovaný týmto parazitom. Ale to by si bol napadnutý aj ty, ak túto vodu piješ. Skoč sa pozrieť do zrkadla.
c) Táto situácia sa môže opakovať stále, ak dáš rybu do akva bez karantény. Neviem, či to niekto robí, ale ja karanténu nepoužívam.
Myslím, že je dobré mať spoľahlivého, odskúšaného dodávateľa. Najlepšie niekoho, kto má vlastnú chovňu.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 37 hostia