zeolit

Diskusia o všetkom čo nespadá do kategórie

zeolit

Poslaťod jozec » Štv 28. Mar 2013 20:48:11

čawte prosim potreboval by som poradiť či môžem dať do akva na dno zeolit o zrnitosti 2-5 mm či je vhodny len ako filtračne medium nebude po dlhšej dobe absorbovane škodliviny vypuštať s5 do akva dakujem vam vopred za odpovede
jozec

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: zeolit

Poslaťod l_laco » Pia 29. Mar 2013 7:38:20

Ja osobne Zeolit nepoužívam ale podľa dostupných informácií je jeho životnosť obmedzená a pri takom množstve ako plánuješ použiť by mohlo naozaj hroziť to že po skončení jeho "funkčného" obdobia bude pôsobiť presne opačne a to tak, že bude škodlivé látky zas do vody vylučovať. Takže použi radšej nejaký bežný materiál - kremičitý piesok alebo iný štrk a Zeolit si daj len do filtra, prípadne len ako dekoráciu pár väčších kusov ktoré môžeš časom vybrať ...
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod Dali » Pia 29. Mar 2013 9:22:43

Pokiaľ viem tak zeolit do seba absorbuje látky a zlúčeniny nebezpečné pre ryby. Hlavne amoniak. Keďže je zeolit veľmi pórovitý (ako taká kamenná huba) s množstvom mikroskopických pórov, tie postupne obsadia rozne druhy nitrifikačných baktérií. Tie zas amoniak postupným procesom premieňajú na NO3. Každopádne tento proces trvá len pokiaľ sa póry neupchajú, no nemyslím, že by sa nejaké látky potom uvolňovali naspať. Je to takmer ako s biomolitanom ktorý je už plný "bordelu".
Problém je len v tom, že zeolit nedokážeš "vyžmýkať" a prepláchnuť v čistej vode preto ak chceš zachovať jeho schopnosti je potrebné ho vymeniť.
Ďalším problémom može byť je ho ostrosť, pretože drvený zeolit má dosť ostré hrany...no zavísí od druhu rýb aké tam budeš mať.
Niekedy som zeolity v nádržiach používal hoci žiadne extra zmeny som nepozoroval a ani nenameral (kedže vtedy ešte komerčné testy vody neboli bežné). Nemožem ale povedať, že mám zo zeilitom negatívnu skúsenosť skor naopak. ;)
Dali

Images: 18
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod Dali » Pia 29. Mar 2013 10:44:54

...a ešte jednu vec som zabudol... Zeolitové dno má tú nevýhodu, že absorbuje aj niektoré prvky z pridávaných liečiv, takže sa ti može stať, že po pridaní nejakého (hoci preventívneho) liečiva do akvária sa celé zeolitové dno sfarbí. Takže na dno skor nie...radšej do filtra kde sa dá ľahko vymeniť.
Dali

Images: 18
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod jozec » Pia 29. Mar 2013 11:54:48

dakujem vam velmi pekne dlho som nadtým rozmýšlal lebo som mal možnosť sa k nemu dostať prakticky zadarmo ale to že si ho dam do filtra ta to určite požujem ešte raz vam dakujem
jozec

Poslaťod l_laco » Pia 29. Mar 2013 14:30:29

Vopred mi prepáč jozec, snáď sa neurazíš, viem že to je preklep, ale pobavil som sa na tom :rofl :rofl :rofl

jozec píše: ho dam do filtra ta to určite požujem ešte raz

jááá by som ho nežul :rofl :rofl :rofl
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod jozec » Sob 30. Mar 2013 12:50:58

ešte by som potreboval poradiť ohladom toho že kam sa ten zeolit do filtra dava uplne ako prvy filtračny material rozhodujem sa nad kupou externeho filtra eheim 2071 pro 3 a sera fit bioactive 250 s 5W uv lampou potreboval by som aj v tejto oblasti poradiť
jozec

Poslaťod l_laco » Sob 30. Mar 2013 13:08:41

Ak sa rozhoduješ len medzi týmito dvomi tak by som radšej šiel do Eheimu. Hoci aj mám skúsenosti s JBL a Fluval a som spokojný. Eheim je dosť drahý a neponúka žiadne extra výhody za tú cenu.
Ohľadom UV lampy by som sa neponáhlal, neni to až tak potrebná vec, mnohí ju používajú a pritom by ani nemuseli. Ale je to vec názoru ... Dobre fungujúce akvárium žiadnu UV lampu nepotrebuje, ja som bez nej vydržal 30 rokov počas ktorých mám akvária, a dokúpiť ju môžeš kedykoľvek.

Zeolit by si mal umiestniť až na úplný koniec filtrácie. Najskôr je mechanická filtrácia, potom biologická a nakoniec sa pridávajú rôzne médiá na úpravu kvality vody.
Obrázok užívateľa
l_laco

Poslaťod jozec » Sob 30. Mar 2013 13:32:23

takže ta UV lampa až tak potrebna nieje? nad eheimom som rozmýšlal ako prve ale zabadal so na nete aj ten sera s tou uv lampu a preto som potreboval poradiť ale už viem čo asi kupim dakujem za rady velmi si to cením
jozec

Poslaťod l_laco » Sob 30. Mar 2013 15:54:26

UV lampa sa používa na ničenie mikroorganizmov, baktérií a rias žijúcich vo vode. Ľudovo by sa dalo povedať, že to sterilizuje vodu. Systém funguje tak že voda preteká okolo UV lampy a jej svetlo zabíja všetko živé čo sa v tej vode nachádza. Ale len v dosahu svetla z lampy. To znamená že všetky baktérie, riasy a iné pliagy ktoré prídu do styku s UV žiarením to zabije. Používa sa pri zákaloch vody spôsobených nejakými nálevníkmi, riasami a pod. Mnoho ľudí používa UV lampu preventívne a možno ani nevedia prečo vlastne. Som presvedčený že keby ju nemali ani by to nezbadali. A druhá vec... tak ako všetky svetelné zdroje aj UV lampa má svoju životnosť. Výrobcov je niekoľko a každý uvádza po akom čase by sa mala vymeniť aby ešte mala požadovaný účinok. Takže to je tiež investícia s ktorou treba rátať. Ak po nej túžiš tak si ju radšej kúp samostatne a zapojíš ju na výtokovú hadicu z filtra. Môžeš ju zapnúť do elektriny cez spínacie hodiny napríklad na 6 hodín denne. Pokiaľ budeš mať dostatočne výkonný filter mal by ti za ten čas prehnať cez ňu objem celého akvárka a tak zabezpečiť aby splnila svoj účel.
Tiež som sa kedysi pohrával s myšlienkou že si ju kúpim, no našiel sa dobrý človek čo mi vysvetlil, že je čas si ju kúpiť vtedy ak ju budem potrebovať. No a ten čas zatiaľ nenastal ... tak ju ešte stále nemám a nepotrebujem :-)
Obrázok užívateľa
l_laco

Ďalší

Späť na Mimo témy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia