Vymena vody

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: Vymena vody

Poslaťod terrible » Štv 14. Mar 2013 21:11:46

l_laco píše:
terrible píše:To zálež od toho aký výtlak potrebuješ. Naprklad toto:
Kód: Vybrať všetko
http://www.akvaobchod.sk/eheim-1262-p-1933.html?cPath=153_226
má výtlak 3,6 m a to už je celkom slušné.

To mi príde aj dosť drahá sranda :shock: len na to, aby som tým napúšťal vodu do akvária pri výmene ... to už naozaj radšej rozmotám každý týždeň 10m hadice.

Jasné, to je zbytočne drahé, sú aj iné značky a menšie výkony, toto bol len taký extrémny príklad, sám používam oveľa lacnejšie čerpadlo. Ale podľa mojich skúseností sa tie lacné čerpadielka s uvádzaným prietokom napr. 600 l neoplatia, lebo nič nevydržia a ten prietok je pri povezme metrovom prevýšení úplne o ničom.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Poslaťod komunista » Štv 14. Mar 2013 22:17:19

Dali píše:komunista nemáš niekde foto svojej nádrže? Určite by sa viacerí pokochali...hlavne rastlinkári :)

Ľutujem, verejný album či prezentáciu nemám. Kto chce vidieť, nech príde na kávu ;-) jeden aj z tohoto portálu sem-tam príde…
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod simon » Sob 16. Mar 2013 10:08:33

Z toho čo som sa tu dočítal mi je jasné, dá sa povedať že všetko, čo sa týka výmeny vody. Niektorí napúšťajú odstátu vodu čerpadlom z vane cez hadicu, niektorí priamo z vodovodnej batérie. Pokiaľ priamym napúšťaním rybám nijako ten chlór neublíži, to by bol pre mňa ten najjednoduchší spôsob. Niekto to tu už aj spomínal, aby som použil sprchovaciu koncovku (záhradkársku, asi preto, že tá má rýchlouzáver, čo je výborná vec) a chlór rýchlejšie vyprchá. Natiahnem 10m hadice na plnenie a využijem ju aj na odsávanie. Stále lepšie ako behať s vedrami.
Chcem sa ešte spýtať, či pri výmene 25-30% objemu, priame napúšťanie z vodovodu veľmi neochladí vodu v akva a neublížim tým rybám ??
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod heno96 » Sob 16. Mar 2013 10:42:31

Ja napúšťam priamo z vodovodu lebo máme studňovu vodu a tá chlór neobsahuje. A teplotu vody si regulujem kohútikom cez zimu napúšťam teplejšiu na zohriatie a v lete chladnejšiu na ochladenie.
Obrázok užívateľa
heno96

Has thanked: 12 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod l_laco » Sob 16. Mar 2013 14:20:06

Ja napúšťam bežne 30% , možno aj viac vody priamo z vodovodu. Chlór ničomu v takom množstve neuškodí a ako som napísal vyššie, pôsobí skôr ako prevencia pred baktériami, prípadne nejakým chorobami. Teplotu sa snažím nastaviť na čo najpodobnejšiu tej v akváriu .. nie vždy sa mi to podarí ...no taktiež to nie je problém. Ak v akvárku aj klesne tak nie viac ako 1 C stupeň a to nie je problém.
Obrázok užívateľa
l_laco

Images: 100
Has thanked: 12 times
Been thanked: 44 times

Poslaťod komunista » Sob 16. Mar 2013 18:17:13

l_laco píše:Chlór ničomu v takom množstve neuškodí a ako som napísal vyššie, pôsobí skôr ako prevencia pred baktériami, prípadne nejakým chorobami.

Dovolím si nesúhlasiť. Je síce pravda, že rybám chlór neuškodí, iná vec sú nitratačné a nitrifikačné baktérie, či ďalšie užitočné mikroorganizmy (napr. rozkladajúce organické zvyšky). Zlikvidovať nitrifikačné baktérie pri pH <= 6,5 nie je až taký problém, pretože pri tomto pH nitrifikácia i tak skoro neprebieha a amoniak (NH3) je v relatívne neškodne forme amónneho katiónu (NH4+). Vo vodách s pH nad 7 to však problém byť môže a riadny, s výsledkom v hromadení NH3, o ktorého jedovatosti asi netreba písať.

Vyprchanie chlóru po pár minútach je faktom, ktorý však platí len pri použití dezinfekcie pomocou plynného chlóru. Naša voda je dezinfikovaná chlórdioxidom (ClO2), ktorý je oveľa stabilnejší a vo vode oveľa dlhšie. O koľko dlhšie vydrží sa mi však zatiaľ zistiť nepodarilo.

l_laco píše:Teplotu sa snažím nastaviť na čo najpodobnejšiu tej v akváriu .. nie vždy sa mi to podarí ...no taktiež to nie je problém.

Pripúšťanie teplej vody z vlastného ohrievača je vhodné riešenie, ale pri centrálnej TÚV to môže byť problém, pretože táto voda nie je považovaná za pitnú (hoci je z pitnej vody pripravovaná) a pri zohrievaní do nej môžu byť uvoľňované napr. ťažké kovy a iné veci, ktoré v akváriu nemusia byť žiadané.

Pokles vody aj o niekoľko stupňov nemusí byť problém, najmä pri riečnych rybách, ale aj v jazerách v období dažďov a záplav dochádza k pomerne veľkými a náhlymi výkyvom teploty (i iných parametrov). Ono to bude závisieť od konkrétneho druhu rýb, ako to bude zvládať. U mňa robí pokles teploty v nádrži po výmene (a po 12 hod ohrievaní odstátim) 3 - 5 °C. Na druhú stranu, vodu do minička ohrievam tak, aby bola +/- zhodná s tou v akva, lenže na to mi do vedra stačí jedna plná kanvica vriacej vody.
komunista

Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Poslaťod simon » Sob 16. Mar 2013 18:35:57

Komunista, ešte raz dík. Viem, že voda je hotová chémia. Do menších akva nie je problém aj to vedro. Ale pri 300-vke asi bude najideálnejšie nechať odstáť vodu vo vani aby vyprchal chlór a prispôsobila sa tepelne okoliu a potom pridať teplej vody aby neboli veľké teplotné rozdiely. A potom použiť na prečerpanie čerpadlo. Presvedčil si ma. :yes
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod perchess » Sob 16. Mar 2013 23:11:53

komunista píše:Je síce pravda, že rybám chlór neuškodí, iná vec sú nitratačné a nitrifikačné baktérie, či ďalšie užitočné mikroorganizmy (napr. rozkladajúce organické zvyšky).
Vyprchanie chlóru po pár minútach je faktom, ktorý však platí len pri použití dezinfekcie pomocou plynného chlóru. Naša voda je dezinfikovaná chlórdioxidom (ClO2), ktorý je oveľa stabilnejší a vo vode oveľa dlhšie. O koľko dlhšie vydrží sa mi však zatiaľ zistiť nepodarilo.
Pripúšťanie teplej vody z vlastného ohrievača je vhodné riešenie, ale pri centrálnej TÚV to môže byť problém, pretože táto voda nie je považovaná za pitnú (hoci je z pitnej vody pripravovaná) a pri zohrievaní do nej môžu byť uvoľňované napr. ťažké kovy a iné veci, ktoré v akváriu nemusia byť žiadané.

S týmito tvrdeniami sa dá len súhlasiť :yes :yes
Na druhej strane kupovať čerpadlo a na celú noc blokovať vaňu vodou do akvárka.... No manželka by nebola veľmi nadšená.
Ja mením vodu v dvoch cykloch:
- cca raz za týždeň vymením asi 6-10% objemu vody (čo pri mojom objeme predstavuje 12-20 litrov) do vedier. Do tých vedier potom napustím studenú vodu a po 10-20 minútach ju vlejem do akvárka.
- cca raz za mesiac natiahnem hadicu a mením 30-40% objemu vody. Pri tejto výmene vypínam filter z dvoch dôvodov - preplachujem mechanickú filtračnú vložku (molitan). Potom napustím vodu priamo z vodovodu a snažím sa pustiť čím menej vody z teplého kohútika (práve pre vyšššie uvedené dôvody, o ktorých písal komunista). Filter zapínam až 10-20 minút po dopustení nádrže, práve kvôli tomu, aby sa čím menej chlóru dostalo k nitrifikačným baktériám (druhý dôvod vypínania filtra).
Dôležité je pri priamom napúšťaní z vodovodu nechať prúd vody špliechať na hladinu (ako z rozstrekovacej rampy), vtedy je únik chlóru najrýchlejší.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod stiff » Ned 17. Mar 2013 22:38:50

komunista píše:Dovolím si nesúhlasiť. Je síce pravda, že rybám chlór neuškodí, iná vec sú nitratačné a nitrifikačné baktérie, či ďalšie užitočné mikroorganizmy (napr. rozkladajúce organické zvyšky). Zlikvidovať nitrifikačné baktérie pri pH <= 6,5 nie je až taký problém, pretože pri tomto pH nitrifikácia i tak skoro neprebieha a amoniak (NH3) je v relatívne neškodne forme amónneho katiónu (NH4+). Vo vodách s pH nad 7 to však problém byť môže a riadny, s výsledkom v hromadení NH3, o ktorého jedovatosti asi netreba písať...

Ja ti do toho nejako nechcem kecať, ale buď si istý, že pH pod 7 je oveľa nestabilnejšie a pri výmene vody oveľa problematickejšie. Pri pH 6,5 nitrifikácia prebieha a veľmi dobre. Akurát tam nitrifikujú iné partie ako pri dajme tomu pH7. Pri pH 5, alebo 4 tak isto nitrifikácia funguje. Neviem si predstaviť, že by nefungovala. Kde si na to prišiel? Aké máš reálne skúsenosti s výmenou vody pri napr pH4, kde dopustíš 1/3 vodovodu, ktorá má pH napr 7,4? Alebo pri pH5, alebo 6, kde dopúšťaš vodovod s pH 7,4? Vieš čo nastane na druhý deň po výmene v takýchto prípadoch? Vieš aký rozdiel pri týchto veciach zohráva napr ročné obdobie, alebo pórovitosť filt. molitanu, pravidelnosť výmeny, množstvo vymenenej vody, teplota a druh rýb... atď? Buď si istý, že tieto veci sú pri pH 6,5 a pod 6,5 veľmi dôležité.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod simon » Ned 17. Mar 2013 23:39:08

stif, prosím ťa, ak je teda pH vody v akva pre Afriku 7,5-8 a idem dopúšťať priamo z vodovodu, kde tá zásaditosť nie je až tak vysoká, je tam aj ten chlór, môže toto spôsobiť nejaké problémy? Môže sóda bikarbóna ovplyvniť pH?
Obrázok užívateľa
simon

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 40 hostia