l_laco píše:Chlór ničomu v takom množstve neuškodí a ako som napísal vyššie, pôsobí skôr ako prevencia pred baktériami, prípadne nejakým chorobami.
Dovolím si nesúhlasiť. Je síce pravda, že rybám chlór neuškodí, iná vec sú nitratačné a nitrifikačné baktérie, či ďalšie užitočné mikroorganizmy (napr. rozkladajúce organické zvyšky). Zlikvidovať nitrifikačné baktérie pri pH <= 6,5 nie je až taký problém, pretože pri tomto pH nitrifikácia i tak skoro neprebieha a amoniak (NH3) je v relatívne neškodne forme amónneho katiónu (NH4+). Vo vodách s pH nad 7 to však problém byť môže a riadny, s výsledkom v hromadení NH3, o ktorého jedovatosti asi netreba písať.
Vyprchanie chlóru po pár minútach je faktom, ktorý však platí len pri použití dezinfekcie pomocou plynného chlóru. Naša voda je dezinfikovaná chlórdioxidom (ClO2), ktorý je oveľa stabilnejší a vo vode oveľa dlhšie. O koľko dlhšie vydrží sa mi však zatiaľ zistiť nepodarilo.
l_laco píše:Teplotu sa snažím nastaviť na čo najpodobnejšiu tej v akváriu .. nie vždy sa mi to podarí ...no taktiež to nie je problém.
Pripúšťanie teplej vody z vlastného ohrievača je vhodné riešenie, ale pri centrálnej TÚV to môže byť problém, pretože táto voda nie je považovaná za pitnú (hoci je z pitnej vody pripravovaná) a pri zohrievaní do nej môžu byť uvoľňované napr. ťažké kovy a iné veci, ktoré v akváriu nemusia byť žiadané.
Pokles vody aj o niekoľko stupňov nemusí byť problém, najmä pri riečnych rybách, ale aj v jazerách v období dažďov a záplav dochádza k pomerne veľkými a náhlymi výkyvom teploty (i iných parametrov). Ono to bude závisieť od konkrétneho druhu rýb, ako to bude zvládať. U mňa robí pokles teploty v nádrži po výmene (a po 12 hod ohrievaní odstátim) 3 - 5 °C. Na druhú stranu, vodu do minička ohrievam tak, aby bola +/- zhodná s tou v akva, lenže na to mi do vedra stačí jedna plná kanvica vriacej vody.