admin píše:Teraz keď vidím tvoj stojan, napadlo ma, prečo si sa vlastne rozhodol, že stojan bude "vo vzduchu" a nie klasika komplet z joklu, alebo ako som robil ja z Porfixu?
... teraz odpoveď pre Admina, ale aj niektorých ďalších z témy, aj niektorých, čo SS napísali
Môj prípad platí pre panelový systém Bauring - Camus, tie sa stavali v Československu od roku 1972 do 1983. Za nejakých asi 40 rokov sa používalo v bývalej republike možno 30 rôznych panelových systémov. A každý má iné riešenie, iné hrúbky stien a aj inú nosnosť podlahy. V mojom prípade je to 150 kg/m2. Ale to neznamená, že keď na 1m2 položím knižnicu, ktorá má 300 kg a ešte sa k nej postavím, že to spadne. To jednotkové zaťaženie sa musí zrátať na celú plochu stropu.
Prvotný návrh bol z porobetonu. S tým som šiel za statikom. Lenže pri ploche izby 11,50 m2 a zaťažení 150 kg/m2 nám vyšlo, že stropný panel prenesie 1730 kg. A hrubý výpočet hmotnosti akva bol 1660 kg. Statik sa vyjadril, že už by sa tam bál vstúpiť.
Potom prišiel s návrhom, že urobíme 4 konzoly na zadnú stenu (pôvodný plán bol v inej miestnosti). To sa mi zdalo riskantné. Preto som prišiel ja s návrhom, že dáme tie konzoly na priľahlé steny (už v inej miestnosti) a zo zadnej steny to len podoprieme. Sedeli sme spolu asi 3 hodiny /asi na 3x/. Strednú konzolu zrušil hneď, že to nemá význam, bola by už zbytočná.
Samotnú hmotnosť zariadeného a napusteného akvária by podľa výpočtu preniesli 2 profily I 100mm. Lenže potom začal rátať priehyb uprostred. A kvôli krehkosti skla chcel znížiť stredový priehyb na 40% oproti tomu, ako sa počítajú stropy alebo preklady v statike betónových konštrukcií. Takže z výpočtu vyšlo 5ks profilov I 100mm, resp. 4ks profily I 120mm. Vybral som si tú druhú alternatívu, lebo ešte aj tie nosníky museli byť presne rozmiestnené podľa návrhu. A 4ks sa ľahšie rozmiestnia ako 5ks, lebo je to symetrické. Nosníky sú uložené tak, že jeden je celkom vpredu (hrana lícuje s hranou akvária), druhý je celkom vzadu(zadná hrana nosníka lícuje so zadnou hranou akvária). A ďalšie dva nosníky sú umiestnené presne v strede, hneď vedľa seba. Týmto je zabezpečné, že každý nosník drží 1/4 celkovej hmotnosti. Ani jeden viac, ani jeden menej.