Celé akvárium je vyrobeno na zakázku od firmy Zekia. Akvárium bylo navrženo tak, aby zapadalo do interiéru bytu a bylo s ním počítáno již před rekonstrukcí bytu. Po neustálém špekulování co a jak jsem se rozhodl pro rozměry 200*60*65 (d*š*v). Větší výšku jsem zvolil z důvodu univerzálnosti, jelikož bych jednou rád choval altumy a discusy a těm vysoká nádrž vyhovuje.
Skříňka pod akváriem je vyrobena z železné konstrukce a celá je obložena laminem. Ke skříňce patří i rohová komoda (požadavek manželky ). Uvnitř skříňky je místo pro filtr a odkládací police pro všechno to, co je potřeba někde schovat.
Osvětlení je zářivkové pomocí čtyř trubic T8, 30W, celkem tedy 120W. Osvětlení je připojeno přes stmívatelný předřadník a simuluje tak svítání a stmívání - opravdu parádní záležitost!!!
Dále co se týká techniky, tak k filtraci je použit venkovní filtr EHEIM 2080 a uvnitř akvária pro posílení proudění vody je čerpadlo Atman AT-203 s molitanovou houbou. Celkový průtok filtry je tak cca 3700l/h. Čerpadlo a houba jsou umístěny za pozadím aby nerušili pohled do akvária. Za pozadím je také topení Jäger 300W, které ale není používáno, jelikož teplota v akváriu je stále kolem 25°C.
Pozadí je vyrobeno na zakázku od firmy JIMI
- Kód: Vybrať všetko
(http://www.umeleskaly.cz)
Parametry akvarijní vody jsou:
PH = 8,0
GH = 7° dGH
KH = 10° dKH
NO2 = 0 mg/l
NO3 do 25 mg/l
Vodovodní voda má parametry PH = 7,0 a KH = 3° dKH, ostatní hodnoty jsou stejné. K úpravě používám pouze jedlou sodu, při každé výměně cca 45-50g / 200l. Tím dojde ke zvýšení alkality a PH na požadovanou hodnotu. Podařilo se mi tím velmi lehce upravit vodu prakticky ideálně pro chov ryb z jezera Malawi.
Osádku akvária tvoří:
8x Aulonocara species "rubin red"
8x Aulonocara stuartgrandi Ngara
6x Crytocara Moori
8x LABIDOCHROMIS SP. Yellow
8x MELANOCHROMIS MAINGANO
8x Tlamovec Labidochromis hongi (Labidochromis sp. Hongi)
8x Tlamovec placidochromis phenochilus (Placidochromis phenochilus)
8x Tlamovec Pseudotropheus saulosi "Coral"
Na závěr ještě nějaké fotky:
Takhle vypadala moje představa:
A takhle skutečnost:
A pozadí v akváriu:
Napuštěno:
Ten bílý zákal je hrozný:
Komplet akvárium po nějaké době provozu:
Bylo ovšem potřeba trochu protřídit kamení (-30kg), zůstaly spíš ty větší kousky:
No a to je asi tak vše zatím. Postupně budu aktualizovat a přidávat další info, jak se bude akvárium vyvíjet. Rybky jsou bohužel zatím dost malé, ale začínají se pomalu vybarvovat (hlavně aulonocary) a pomalu ale jistě rostou. Budu rád za všechny komentáře a návrhy na zlepšení!