Ošetrenie importov

Diskusia o cichlidách, o ktoré neviete zaradiť do kategórie.

Ošetrenie importov

Poslaťod jovan » Str 16. Dec 2009 14:38:06

Chcel by som sa spýtať Doktora ale aj všetkých tu na fóre ako postupovať ak získam nejaké iporty respektíve odchyty.Keď som si naposledy
dal doviezť ryby z prírody nemal som ani potuchu,čím preliečiť,čoho sa vyvarovať.Hľadal som info po rôznych stránkach,avšak informácie sú často strohé a nekonvenčné.Ďalej by ma zaujímalo či existuje niekde štatistika o mortalite odchytov,lebo napr.doviezli sme 30 altumov,mne ostalo 9ks známemu 5.-je to normálne?Viem a poznám rizika ,aspoň si to myslím avšak sa tu nájdu určite zbehlejší ludia ktorí majú určite viac vedemostí ako ja :oops: Budem vďačný za každú jednu informáciu.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Reklama

Re: Ošetrenie importov

Poslaťod Belial » Str 16. Dec 2009 16:14:44

Tak to si na tom s tými altumami dobre. Niekde som čítal, že mortalita u importov je okolo 90%.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod PIETRO » Str 16. Dec 2009 17:31:10

Ano při přímých importech je úmrtnost neboli mortalita ryb vysoká.
Velký faktor je stres, vývozce by měl používat terapeutické anestetika.
ryba by měla prodělat kontrolní vyšetření zdravotního stavu a to státní veterinární správou. Následně musí projít karanténou, která trvá cca 60 dní od dovozu. Můj kolega dovezl z Thajska Kostlína Amerického Lepisosteus osseus.
Dovezl 34 ks a po měsíci zemřelo 14 ks. Pitevní nález Flavobacterium.
Je to bakteriální onemocnění žaber a vyvolává hyperplazii žaberního epitelu s následnou nekrózou, inkubační doba nebyla uvedena.
Ryba měla měsíční přírůstek 14 cm.
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod jovan » Str 16. Dec 2009 20:15:10

Doktor Ok vyzerali ,že sú v poriadku a neboli...Moje alty pred4-mesiacmi prišli v zúboženom stave,mali 3-4cm v tele a teraz majú 8-9v tele a výšku asi 20 ;)
Ale aj tak by som teraz už ináč postupoval :? Ale existuje nejaký postup,keď sa človek už odhodlá?Mne predovšetkým ide o minimalizovanie rizika keď také ryby získam.Viem,pri každom druhu je to iné,avšak musí existovať nejaký "osvedčený" postup :roll: Je mnoho "dobrých" importérov a tí si to nechajú pre seba,potom ryba príde do akva a finito :twisted:
Je dobré ich hneď prekryť antibiotikami? a keď akými? Čo použiť ako prvé?
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod PIETRO » Str 16. Dec 2009 20:38:13

Léčit rybu a hned antibiotiky je nesmysl. Důležité je ji vykoupat v nějakém roztoku, například skalice modrá,trypaflavin ( akriflavin), manganistan draselný.
dám ji do oteplené vody a pozoruji, zhruba po 24 hodinách je začnu krmit, pouze lehce stravitelnou stravou, bohatou na vitamíny.
Obrázok užívateľa
PIETRO

Images: 6
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Poslaťod stiff » Str 16. Dec 2009 20:52:25

Jovan, ak máš na mysli skaláre, terčovce a vôbec am.cichlidy - ja by som sa určite v prvom rade zameral na bičíkovce... Keď si tak zaspomínam, všetky cichlidy, ktoré mi zdochli (bavíme sa o importoch), ťahali za sebou priesvitné výkaly.. :evil: Nie hneď, ale po cca 2-3 týždňoch.. Samozrejme nemali to všetky druhy, ale asi v 50% prípadov som to pozoroval. Dnes ak by sa mi dostal do rúk import, v prvom rade by som preliečil metronidazolom a určite by som dodržal karanténu (60dní). Mám na mysli am. cichlidy. Ale to je len môj subjektívny názor... :)
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Str 16. Dec 2009 21:57:24

Díky za odpovede aj za link od pietra -je veľmi zaujímavý.V podstate som spokojný ako dopadol môj prvý import.. :? ..zatiaľ,ale rozmýšlam o niečom novom a podstatne drahšom a tak "brouzdám"-a nevím co dál. Jedná sa o ryby za ktoré by ste sa mi tu asi :lol: :lol: :lol: :lol: ,ale 8-)
Spomínané Alty mali vcucnuté bruchá,dotrhané a stiahnuté plutvy,boli plné kožných parazitov a bubliniek-pluzgieriky a mali /nie všetky/biele výkaly.Voda bola biela mala 100 mikroS ph8 a 16C. :twisted:
Takže ak by som nezačal hneď odčervovať, asi by som už neskôr nemal čo.Neviem si predstaviť disky ak by také prišli.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod stiff » Str 16. Dec 2009 22:05:12

no keď vidím vcucnuté brucho, priesvitný výkal, hneď mám nervy :evil: ... A čím si to odčervoval?
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Štv 17. Dec 2009 13:51:48

stiff píše:no keď vidím vcucnuté brucho, priesvitný výkal, hneď mám nervy :evil: ... A čím si to odčervoval?

Nebudeš veriť ,ale 3 dni flubenolom1g/500l a potom 3dni hexa-ex om.1/2tabl.100l,Uw lampa,potom 7 dní terap ab a začali žrať.30C.Ale aj tak si myslím,že som použil príliš veľa chémie.Len čas ukáže či ostali ryby plodné.
Obrázok užívateľa
jovan

Späť na Všeobecne o cichlidách

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia