Staronová Tanganika 300l

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

Ako sa vám páči táto nádrž? ( hlasujte ako v škole)

1
0
Nehlasovalo
2
1
50%
3
1
50%
4
0
Nehlasovalo
5
0
Nehlasovalo

Celkom hlasov : 2

Staronová Tanganika 300l

Poslaťod ondruliak » Sob 19. Nov 2011 9:34:59

Názov nádrže:Tanganyika.
Biotop nádrže: Tanganyika.
Rozmery nádrže: rohový atypicky tvar, neviem popísať...
Hrúbka skla:10mm
Objem nádrže :300l.
Dekorácia v nádrži:Kamene z Moravy a dunaja, par plastov
Filtrácia nádrže: Sera, vzduchový
Osvetlenie nádrže:neonky
Ohrievanie nádrže:Žiadne
Stojan pod nádržou:Murovaný
Kryt nádrže: Drevo
Rastliny v nádrži: Anubias barteri var.nana
Ryby v nádrži: Tropheus Bemba, Tropheus Duboisi, Tropheus Chimba
Kŕmenie rýb: JBL Novorift vlocky a granule
Výmena vody: Plánované každý 7 deň 100 litrov.

ahojte... Tak aby som začal od začiatku... kupil som byt s vstavaným 300l akva ktoré bolo nadizajnované úplne mimo mojich predstav. Tmavé lávové kamene, slabé svetlo, a podobne, nepáčilo sa mi to. Zostalo tam ale asi 5 bemb, jeden dubačik a taký malý interný filter. Jedna velka bemba cca 12cm a ostatne štupli cca 4cm, vraj nešli odloviť. Tak som plný odhodlania a nadšenia doplnil 12 chimb a 8 dubacikov. Viem ze sa to asi nemalo takto pomiešať, ale snáď to nebude také zlé... začal som búrať, prestavovať a tak, plány mám ďalekosiahle. Lávový kameň silikónom nalepený na skle je dole, všetko vyčistené, a naberá to pomaly iný obraz, velmi ma to baví... Zatial tam mám filter Sera, vzduchový, ktorý to má teoreticky utiahnuť a vzduchovaciu lištu. Nejaké kamene z Moravy a Dunaja a kopec somarín čo som nakúpil v začiatočníckom amoku. ale... po štúdiu na tomto fóru sa moje vízie dooosť zmenili a bude sa makať... rád by som tam dal nejaký externý filter, diodové osvetlenie, nejaké svetlé 3d pozadie... S filtrom ale potrebujem pomocť, dosť sa mi páči JBL, rád by som ošetril údržbu na minimum...
Mal som jediný problém... Tá velká bemba bola velmi útočná a napadala ostatné rybky. Už som ju chcel odloviť a poslať niekam nech je klud a viete čo sa stalo? Včera večer som zistil že agresívny samec je samica a... chráni si malé... mám doma 8 nových cca 15mm bembičiek :-) Predchádzajúci majitel mi ju nechal s ikrami :-) Otázka je, čo teraz... mám niečo špeciálne robiť? ale keď už sú takéto, tak by to mohlo fungovať nie? dúfam že prežijú... kŕmim vločkami a granulami na striedačku cca 3x denne...

A vlastne... ďakujem Bekefymu za správny smer :-)
ondruliak

Has thanked: 3 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Staronová Tanganika 300l

Poslaťod Rostratus » Sob 19. Nov 2011 10:55:04

Ešte by to chcelo neaké fotečky. Ak ich nevieš vložiť tak mi napíš SS, ja ti poradím.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod Lithops » Sob 19. Nov 2011 13:36:52

Mám doma externý filter - JBL CristalProfi e900 a som s ním veľmi spokojný. Vrelo ti ho môžem odporúčiť, aj údržba je veľmi jednoduchá a zaberie mi vždy len pár minút. A hlavne by som bol zvedavý na fotky tvojho nového akvária lebo by som chcel tiež murovaný stojan, ale zatiaľ sa mi nepodarilo presvedčiť moju manželku..... :angry :crazy:
Obrázok užívateľa
Lithops

Has thanked: 8 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Walcott » Sob 19. Nov 2011 14:12:28

Čo sa týka filtra, ja by som ti mohol odporučiť Tetretec EX 1200, niekde o nom píšu že niektoré kusy pretekajú ale podľa mna to bola len chybná séria, ja mám tiež tento filter a maximálna spokojnoť, tichý, výkonný a hlavne lacný v porovnaní s eheimom alebo fulvalom. Možno do tvojho objemu až príliš výkonný ale má škrtiace ventily takže pohoda.

Držím palce nech sa ti darí a dúfam že tu pribudne ďalší s našou diagnózou ;) fotky by potešili
Obrázok užívateľa
Walcott

Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times

Poslaťod ondruliak » Pon 21. Nov 2011 6:47:54

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BFkRf0kw1yc[/youtube]

toto je pôvodný stav...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=iFkKp_pYznQ[/youtube]

a toto je pocas strašidelnej prerábky za plnej prevadzky... kvoli malym som tam zapojil este jeden filter a vybural jednu komoru ktorej ucel som nevedel, tesim sa ked to bude hotove... a nebude to vyzerat akoby tam vybuchol granat...
ondruliak

Poslaťod bekefy » Uto 22. Nov 2011 7:54:57

To aqua uz teraz vyzera dobre, pekna praca. Potom uz nech tie rybicky vyrastu a este bude krajsie.
Obrázok užívateľa
bekefy

Has thanked: 21 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod ondruliak » Uto 10. Jan 2012 13:53:23

Takže prvá katastrofa za nami... odišiel som na tri týždne preč a akvarko nechal napospas osudu... naplnil krmítko, nastavil časovače a poďme na dovolenku.. dovolenka bola fajn...

Prišiel som domov a prvý pohľad na akvarko... žltá smradlava voda, hnedý piesok filter ticho, kopa nezjedenych granul vo vode, ale ryby všetky... ponoril som ruku, zima ako hovado... nechal som otvorené vetranie a teplota v byte klesla na neskutočnú teplotu, lebo som vypol aj kurenie.Prvy asi začal štrajkovať ohrievač, proste to neutiahol a vypol alebo čo. faktom je že bol na časovači a v noci nehrial lebo bol na tom istom kabli ako osvetlenie a čerpacia hlava s molitanom... v noci ťahal iba jbl e900 a vzduchovanie. ďalšia chyba bola, že som pred odchodom vložil do filtra vatu aby to filtrovalo lepšie. lenže... vata sa zaniesla, filter prestal ťahať, v noci bez filtracie a ohrevu,cez den trochu hrialo, ale fitrovalo iba nudzovo, vzduchovanie sa zanieslo... dost zle, ale ryby boli všetky tak som bol rad. Voda mala 18 stupnov.. hned som vymenil tu vatu, bola iba na nasavacich patronach, kto ma jbl vie o čom hovorím... vymenil som cca 50l vody a odsal tie granule. Viac sa mi nechcelo, prišiel som v noci, ryby žili tak že to napravim na druhy deň, veď vydržia. zapol som kurenie, a išiel som spať. na druhy deň okolo obeda pozerám na akvarko že ryby su kolmo ku hladine a niečo tam robia všetky na kope... pozrel som teplotu, 24 stupnov... a vtedy som to zbadal... na dne mrtvoly 12 ks mix bemba, dubaky a chimby. až ma striaslo. rychlo som nalial sera aqua safe, vymenil 50 percent vody precistil vnutorny molitan, odkalil a doplnil bakterie. čo sa stalo presne neviem, myslim ale že asi toto... vychladla voda, ryby prestali jest a pokapali bakterie. krmitko ale stale prisypavalo a prisypavalo, aj ked iba jednu davku denne, keby dve, bol by koniec. v studenej vode tiez asi klesli bakterie alebo nefungovali... akonahle teplota stupla zacal masivny rozklad vsetkeho co tam zostalo, odsal som iba tie granule... stalo ma to tretinu osadky... kde sa dalo som porobil chyby... viem ze ked teraz niekam pôjdem nesmiem nechat otvorene okno... nesmiem vypinat kurenie... a hlavne vybrat media na mechanicku filtraciu aby sa nezaniesli... teraz uz je to ok, voda je cista, ryby sa maju k svetu... len tam nie je ani jeden poriadny huf... zostalo tam par dubakov, chimb, bemb a neviem co s tym... nechat tak, ci sa toho zbavit, neviem ci to ma zmysel chovat takto rozkuskovano... vtedy som si myslel z kazdeho je min po 10 tak by sa aj mohlo dat... ale takto? hm? co s tym? ani ich nemam kam dat keby nieco... poučte sa prosím z mojich začiatočníckych chýb, ušetríte si nervy, ryby aj euráče... a hlavne nikto nebude trpieť...
ondruliak

Poslaťod bobo242 » Uto 10. Jan 2012 16:27:20

Filtre a ohrievac na casovacoch?!? mozno keby boli zapojene nonstop, tak ako to ma byt - vzdy, tak by sa nic take hrozne nestalo a aj tie granule z krmitka by to utiahlo a klesla by ti len teplota, kedze si vypol kurenie. Inac to krmitko je dobre pouzivat len ked mas priebeznu kontrolu, ked nie, je lepsie niekoho poprosit aby obcas trochu nakrmil - menej krmenia je urcite mensie zlo ako takyto horor.. ako odstrasujuci priklad je to velmi dobre, v podstate nic nebolo urobene spravne..hlavne ze uz je to teraz OK, drzim palce..
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Been thanked: 26 times

Poslaťod ondruliak » Str 11. Jan 2012 8:27:26

na casovaci bol len jeden filter, a to zalozny, interny.vonkajsi kanister bezi nonstop.ale ten to neutiahol.inak to vzhladom na rozvody elektriny nejde bohuzial.ja vidim ako najvacsi pruser to otvorene okno a vypnute kurenie v byte.tym to cele zacalo.ak by neklesla teplota, ryby by zrali a vsetko by bolo relativne ok, ale ano, je to moja chyba a dufam ze sa z toho poucia aj ini a nikto nespravi podobnu kravinu ako ja.
ondruliak

Poslaťod ondruliak » Uto 24. Jan 2012 13:45:37

Aby toho nebolo málo... včera som dorazil po predĺženom víkende domov... prvý pohľad na akvarko a až mi došlo zle... chýbalo cca 100l vody.. ale stál som v suchom. Otvoril som dvierka na tom podstavci a skoro ma prekotilo.. všetko všetko všetičko, od chémie, žrádla až po sieťku a náhradné somarinky plávalo ako v bazéne. Čerpadlom som vyčerpal asi 40l, kde je zbytok neviem. Ale som rád že som tu aspoň ja, lebo ako som chcel vyťahovať tie veci, v strese som pozabudol že je zaplavená aj predlžovačka... a bolo bum ako z dela a docela slušný kŕč... čo sa stalo presne mi nie je známe. JBL som dal do kýbla a tak skontroloval, či za chodu tečie, netečie. utopil som prevzdušňovací motorček... to že existuje niečo ako spatný ventil proti vode som ani netušil. pravdepodobne sa stalo to, ževyskočila hadička z motorčeka... a fyzika sa snažila vyrovnať hladinu... tak to išlo... v prvej chvíli som chytal kolabujúce stavy, ten zásah el prúdom mi vôbec nepomohol. Priišiel som v noci, neviem od kedy to tieklo, nebol som zastihnuteľný. Bývam na 5 poschodí, som zvedavý kto všetko to schytal.. myslel som že to celé vyhodím z okna že chcem kľud a nech to ide do prdele... ale... nedám sa, dám tomu ešte jednu šancu :-) začínam uvažovať že to celé rozpíšem a budem písať seriál o tom, ako to nerobiť... v tejto súvislosti mi napadlo... čo takto natrieť vnútro je murovanej konštrukcie epoxydom aby som získal niečo ako záchytnú vaňu, keby niečo... hm?
ondruliak

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 27 hostia