Čo všetko treba dodržať aby som odchoval americké cichlidy?

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Re: Čo všetko treba dodržať aby som odchoval americké cichlidy?

Poslaťod Rostratus » Uto 29. Sep 2009 21:02:44

Ale nemusel si docieliť aby sa ikry pohybovali že? Lebo pri afrikách sa musí pre ikry vytvoriť "umelá tlamka" v ktorej musia ikry pohybovať.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Poslaťod stiff » Uto 29. Sep 2009 21:10:38

nie, žiadna tlamka, ani nič podobné :lol: :lol: :lol:
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Rostratus » Uto 29. Sep 2009 21:25:03

Tak potom odchov je pomerne jednoduchší oproti africkým cichlidám... Už len sa dobre posnažiť odsať ikry, alebo mladé rybky od dospelých, prehodiť ich do samotnej nádrže a pekne kŕmiť artémiou ;)
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod stiff » Uto 29. Sep 2009 22:04:07

admin píše:Tak potom odchov je pomerne jednoduchší oproti africkým cichlidám... Už len sa dobre posnažiť odsať ikry, alebo mladé rybky od dospelých, prehodiť ich do samotnej nádrže a pekne kŕmiť artémiou ;)

V podstate je to tak... Reálne je tam ešte hrozne veľa všeliakých "ale", to je na dlhšiu debatu. keby som to chcel nejako zhrnúť - najväčším problémom pri odchove je agresivita am. cichlíd, pri afrikách nie je taká výrazná... ;)
Príklad: spomínal si, že stačí odsať ikry, alebo mladé rybky od rodičov a pekne kŕmiť... V spoločenskej nádrži s dospelými rybami vzniká problém, aby sa tieto ryby vo vlastnej konkurencii vytierali... Keď sa konečne vytrú, často sa stane, že ikry nestihneš vybrať, lebo ich rodičia nedokážu ubrániť.. Keď ubránia ikry, určite neubránia rozplávaný poter.. (bavíme sa o spoločenskej nádrži). Takže najlepšie je odloviť ikry, ale tieto potom plesnejú a tak klesá % úspechu. Najlepšie je mať rodičov v osobitnej chovnej nádrži, kde ikrám ani poteru nič nehrozí... Na druhej strane tam reálne na 99% hrozí, že samec časom zabije samicu.. (bavíme sa o veľkých str. am. cichlidách). Teraz si predstav, že máš cca 3-4 ročného samca, ktorý ti zabil samicu - čo k nemu dopasuješ?? Ešte treba spomenúť, že väčšina týchto rýb "sexuje" stále iba s tým istým partnerom...atď, atď..toto je len veľmi všeobecne načrtnuté - Tých špecifík je oveľa viac :lol: :lol: :lol:
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Rostratus » Str 30. Sep 2009 13:45:40

Pekne a zrozumiteľne si to rozpísal. Ďakujem... Inak môžno práve kôli presniveniu by som použil tú umelú tlamku. Možno by to fungovalo. Ale ťažko povedať keď ameriky niesú tlamovce. Asi je najlepšie potom vytvorený pár odloviť samostatnej nádrže. Len škoda že samec má vo zvyku útočiť na samice. V afrikách je výhoda, že samec obletuje viac samíc takže sa nesústreďuje len na jednu. Naraz môžem mať od viacerých samičiek poter. Ale čo sa týka množstva sa to nedá porovnať. Ameriky dokážu na jeden vrh ďaleko viac vychovať mladých ako africké cichlidy.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod stiff » Str 30. Sep 2009 17:29:19

Ja by som str. am. s afrikou ani vôbec neporovnával. Am. cichlidy majú úplne inú povahu, správanie aj rozmnožovanie.. Majú úplne iné nároky na nádrž, myslím zariadenie... Keďže sa dosť ťažko zháňajú, treba dávať pozor na druhové zloženie nádrže, aby nedochádzalo ku zbytočným škodám, ktoré sa často dajú nahradiť len veľmi ťažko a niekedy vôdec.. ;)
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Jirkaa » Str 09. Dec 2009 16:38:42

zakladem je dobra kvalita vody , em se osvedcilo i pridani huminovich latek
a potom simulovani obdobi destu :)
Obrázok užívateľa
Jirkaa
V.I.P. člen
V.I.P. člen

Images: 1
Been thanked: 3 times

Poslaťod ollisvk » Sob 12. Dec 2009 16:59:52

stiff, mohol by som mlade rybkly ktore sa rozplavaju odlovit pomocou hadice tym ze ich vtiahnem do nej, a po akej dobe by som to mal urobit? dajme tomu moj parik octofasciatus ma priblkzne od oka 300 ikier, do akej nadrze musia byt odlovene myslim tym objem, alôebo ich mozem nechat s rodicmi a nechat to na anhodu? neam zaujem dalej mnozit nakolko nemam na to podmienky a priestor. vdaka
ollisvk

Images: 0
Been thanked: 0 time

Poslaťod Jesky » Sob 12. Dec 2009 19:57:46

no ja to robím tak, že 1.odoberieš kameň na ktorom sú ešte ikry a dáš ich do napr. 20L nádržky kde sa ti vyliahnú, 2.ja osobne odsávam mladé hadicou 24h. po vyliahnutí, nakoľko ešte neplávajú a pomerne ľahko sa odsajú "ak ovšem nerátam agresivitu rodičov" :twisted: , 3.môžeš ich odloviť kedykoľvek inokedy, keď už budú plávať s rodičmy.
Kždopádne ak mladé vôbec nechceš tak z mojej skúsenosti treba rodičom nechať aspon 20mladých aby samec nebol taký agresívny ku samičke alebo aby ju nezabil kôli ďalšiemu treniu.

Príklad: vytreli sa mi Amphilophus citrinellus, keď som videl že mladé sa liahnú, tak som ich nechal 1deň rodičom, ktorý ich nazbierali do jamky a potom som ich odsal hadicou do vedra "bol to zaujímavý boj zo samcom :twisted: " a následne preniesol do 20L akva so silným vzduchovaním. Mladé sa mi tam v pohode rozplávali a začali príjímať potravu. Samozrejme keď im už bolo tesné premiestnil som ich do 60L akva. Ale to mám ja zasa viac priestoru. No mom aj skúsenosť, že aj keď som odobral mladé a nechal som ich tam cca 20ks tak mi samec zabil samicu kôli treniu.
Jesky

Poslaťod ollisvk » Sob 12. Dec 2009 20:24:15

áha, zaujimave. a keby som nechal cely poter bez ,mojho zasahu vychovaju si ich sami rodicia? je mi jasne ze nie vsetkyhc 300 nie ale keby mi ostalo z celkoveho mnozstva takych 20 ks by sa mi to pacilo ako by plavali a rastli s rodicmi, a nebude problem ked mam v nadrzi 3 ks mladuckych 2 cm ktore mi ostali z predosleho nespravneho mnozenia? nebudu poziarat nove mlade?
ollisvk

Images: 0

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia