Tropheus divoky(dovoz) alebo domaci odchov??

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

Re: Tropheus divoky(dovoz) alebo domaci odchov??

Poslaťod tropheusik » Uto 10. Máj 2011 15:50:36

???
tropheusik

Reklama

Poslaťod hladkyp » Sob 27. Aug 2011 20:12:43

Nikdy nie je isté, že aj dovezené ryby z Afriky sú ozaj divoké, ulovené v jazere. Pre černoškov je tiež jednoduchšie mať nejaké chovne a posielať ryby do sveta z prívlastkom WF, ako sa za nimy nahánať niekde po jazere. V dnešnej dobe už ostáva iba veriť tomu kto ti to predáva, že ta neklame. Alebo je aj druhá možnosť, že kúpiť si sietku, letenku, nejaký box a hajde do Schwechatu na letisko.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod Rostratus » Sob 27. Aug 2011 21:37:02

Afričana a ľudia, ktorí to expedujú do iných krajín to majú na takýchto farmách:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NgxH6AGvlcs[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PgvlZepM5BY[/youtube]

Tam to v podstate uskľadňujú ale aj rozmnožujú. A teraz sa naskytne otázka. Ujo afričan naloví v jazierku divoké Malawky, vloží ich do takýchto nádrží. Tam sa rozmnožia a mladé ďalej predá ako čo? Dám ruku do ohňa, že na 99 percent vám odchov predá ako WILD. :think Mne je to v podstate jedno, nakoľko by som nikdy nekúpil WILD cichlidu, ale pre tých, ktorí nad tým uvažujú je to ďalšia otázka na zamyslenie. Čo myslíte?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod hladkyp » Ned 28. Aug 2011 7:39:21

Čakal som všeličo, ale až takéto monštrózne farmy teda nie.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod petokalo » Ned 28. Aug 2011 9:40:03

ja mam doma divoke tropheusi a som spokojny verim ze su to divoke ryby lebo mal som aj domace odchovi a v sravani,prijimani potravi a inych navikou su divoke ryby uplne ine ako domace odchovi
petokalo

Poslaťod kofola » Ned 28. Aug 2011 10:56:14

To, ze existuju jazerne odchovy je znama vec. Moj pohlad na to je takyto: lovcom v afrike je v podstate jednoduchsie predat odchytovu rybu, pretoze je to casovo menej narocne a lepsie zaplatene. Samozrejme ze existuju aj odchovy, ale tie dorataju 3 mesiace a treba ich rozkrmit. Lov ryb z jazera nie je nijak jednoduchy, ale rychlejsi ako odchovat rybu. Je to ako keby si ty predaval do nejakej krajiny napr. pstruhy a rovnako ako nalovene ryby by si predaval aj odchovy. Co by bolo jednoduchsie?
To, ze sa predavaju jazerne odchovy ako odchyty je podla mna skor pricinou obchodnikov a priekupnikov. Som si takmer isty, ze z afriky odchadza ta ryby bud ako wild alebo ako odchov. No sikovny obchodnik ju preda drahsie, ved je aj tak velmi tazke to zistit. Ale aby som len nekydal na obchodnikov, tak existuju aj importeri, ktori ponukaju odchyty a rovnako aj jazerne odchovy. Skuste sa opytat importerov, ktori jazerne odchovy neponukaju, ze ci vam ich veda zabezpecit a aka by bola cena. :shock:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Matej » Pon 29. Aug 2011 10:37:29

Inak obidve tie zariadenia su klasicke chovne, jedna je v amerike, druha v juhoafrickej republike, takze toto nie su tie klasicke "prekladky" na brehu jazera.

Osobne este nerozumiem jednej veci, keby sa aj ryby v tej prekladnej stanici vytreli a tie mlade by predali dalej ako WF, co je na tom az tak zle? Ved su obaja rodicia WF, priamo odchytene v jazere, sanca ze sa to skrizia surodenci je prakticky nulova, nevidim tam absolutne ziadny dovod na to aby sa kvalita genofondu pri tomto prvom vytere nejako znizila. V tom jazere by sa vytreli len tak isto tie iste ryby, alebo sa v tom jazere vytru nejako lepsie ako v odchovnej nadrzi? :)

Je mi jasne ze dalsie Fka znizuju kvalitu genetickeho materialu, hlavne ak sa vzdy medzisebou tru dalej a dalej ryby z jednoho vrhu. Ale vytrety divoky par v odchovnej nadrzi na brehu jazera, to mi pripada dost zrovnatelne s vyterom priamo v jazere. Kvalita naseldneho krmenia a podobne veci sa uz zrejme na kvalite ryby podpisu ale iny dovod tak nevidim.

Alebo su tam dalsie faktory o ktorych neviem?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod Rostratus » Pon 29. Aug 2011 10:52:51

No podľa mňa rozdiel je hlavne v cene. Keď si chcem kúpiť divokú WF tak to beriem tak, že ju niekto "naháňal" po jazere a chytil mi ju priamo tam a nie, že ich vytrel 10 metrov od jazera v neakej nádrži. A prečo by som mal platiť rovnakú sumu za WF? Možno si mýlim pojmy, ale podľa mňa WF - wild znamená, že je priamo odchytená z jazera.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod kofola » Pon 29. Aug 2011 11:30:31

A hlavne ked sa vytru ryby v jazere, tak prezije len zopar, niekedy mozno ziadne jedince z vyteru. A preziju tie najsilnejsie a castokrat aj najkrajsie kusy. Pri vytere drzia pri zivote vsetky okrem defektov. Dalsou dolezitou vecou je to co si uz spomenul - krmenie. Sam mas moznost si odskusat rozkrmit rybu susenou potravou a zivym planktonom. Ja som to uz niekolko krat porovnaval a je v tom velky rozdiel. Ak sa rybka sama rozkrmuje v jazere verim, ze to je to najlepsie co sa jej moze dostat. Potom su tam dalsie veci ako nulove hladiny dusicnanov v jazere atd a z toho vyplyvajuce rozdiely v spravani v akvariu.
Obrázok užívateľa
kofola

Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Matej » Pon 29. Aug 2011 20:55:00

kofola píše:A hlavne ked sa vytru ryby v jazere, tak prezije len zopar, niekedy mozno ziadne jedince z vyteru. A preziju tie najsilnejsie a castokrat aj najkrajsie kusy. Pri vytere drzia pri zivote vsetky okrem defektov. Dalsou dolezitou vecou je to co si uz spomenul - krmenie. Sam mas moznost si odskusat rozkrmit rybu susenou potravou a zivym planktonom. Ja som to uz niekolko krat porovnaval a je v tom velky rozdiel. Ak sa rybka sama rozkrmuje v jazere verim, ze to je to najlepsie co sa jej moze dostat. Potom su tam dalsie veci ako nulove hladiny dusicnanov v jazere atd a z toho vyplyvajuce rozdiely v spravani v akvariu.

Ano, dava to zmysel, tieto vplyvy pocas toho ako ryba rastie su mi jasne. Predpokladam ze presne koli tomuto je potom asi aj tazsie udrzat WF pri zivote v akvariu, pretoze su neni zvyknute na tie podmienky ani co sa ty stravy ani kvality vody.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia