SOS problém s akva a rybami

Diskusia o chorobách a liečbe cichlíd

Re: SOS problém s akva a rybami

Poslaťod lamka » Pon 02. Máj 2011 20:17:10

Si ma potešil :) Uvidíme, ako to pôjde ďalej. Dúfam, že sa to úplne zastabilizuje. Ale keďže "mladorodičovský párik" je úplne v pohodke, tak sa to asik lepší. Veľmi pekne ešte raz ďakujeeeeem!!! Sama by som si nevedela rady.. Pekný večer prajem! :hi
lamka

Has thanked: 7 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod stiff » Uto 03. Máj 2011 7:36:43

...nemáš za čo... len neviem čo budeš s toľkými mladými robiť, sú to nepredajné ryby. :sleep :(
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod perchess » Str 04. Máj 2011 9:58:26

stiff píše:...nemáš za čo... len neviem čo budeš s toľkými mladými robiť, sú to nepredajné ryby. :sleep :(

No minimálne sa z nich bude tešiť, a keď prežili to čo prežili, možno budú odolnejšie. Ale máš pravdu, keď by sa všetkým podarilo vyrásť, bude mať problém čo s nimi. Ibaže by ich pustila na chvíľu si zaplávať k adminovi do 1350-ky.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod lamka » Štv 05. Máj 2011 20:14:42

No veď práve chalani, že som si myslela, že možno žiadne malé ani neprežije. Ale akosi sa im darí, je ich hodne a fungujú normálne, rastú zo dňa na deň. Problém je aj v tom, že v akva vlastne neostalo nič, čo by ich vývoj mohlo umelo "stopnúť"... Tretia ryba sa drží neustále v ústraní, tá sa k nim ani nepriblíži, nie to aby si nejakého drobca "dala k večeri" :shake .. ono by to asi bola jej "posledná večera" vzhľadom na protekcionistické sklony rodičov. Musela som jej dokonca hore pri hladine spraviť vlastný "úkryt", aby si mala kde oddýchnuť, lebo dole sa nemôže objaviť, ak nechce obšahnuť od rodičov.. A ani ten filter tie mladé nejako nevtiahol, keď plávali okolo :chuckle Ale no, nebudem zlá. Čo už teraz. Ryby sú tu, treba sa o ne postarať. Stále je to len živý tvor. Už by som vybrala do akva určite iný druh, sú to krásne ryby na pohľad, ale kotia sa ako na bežiacom páse vraj a sú naozaj maximálne teritoriálne, čo veľmi pre spoločenské akva (ktoré som pôvodne chcela) nie je vhodné. No veď uvidíme, už som dostala jeden tip na "change" alebo iný kšeftík, ak podrastú, tak nejako len poriešim ich svetlú budúcnosť na tomto svete :) Ako som už spomínala, človek sa učí na vlastných chybách. Keď som si prezrela Vaše fórum a čo všetko sa dá chovať, niektorými druhmi som úplne unesená a hneď by som ryby vymenila, ale za živa nebudem nič pochovávať. Nabudúce už nebudem počúvať nekvalifikovaných predavačov v akvaristike, ale dobre si najprv preštudujem, čo a ako okolo akvárka a hlavne čo a ako ktorá ryba, pretože v akvaristike (predajni) ide naozaj prevažne o biznis a predať zákazníkovi aj to, čo nechce, ak nevie o tom, že to nechce. A to je podľa mňa nie celkom tak, ako by malo byť. Ale musím povedať, že úplne chápem, prečo Vás to všetkých tak chytilo za srdce :) Ak si človek dá námahu a má trochu fantázie, vytvorí si doma krásny svet pod vodnou hladinou a je to fantastický relax pozerať sa na to :) A pre tých, ktorí sa tomu venujú vo veľkom, je to aj výhodný chlebíček, žejo? :)
lamka

Poslaťod perchess » Štv 05. Máj 2011 20:38:00

lamka píše:Ale musím povedať, že úplne chápem, prečo Vás to všetkých tak chytilo za srdce :) Ak si človek dá námahu a má trochu fantázie, vytvorí si doma krásny svet pod vodnou hladinou a je to fantastický relax pozerať sa na to :) A pre tých, ktorí sa tomu venujú vo veľkom, je to aj výhodný chlebíček, žejo? :)

No, z toho chlebíčka by sa asi veľmi nenasýtili.... Je smutné, že chovateľ, ktorý ryby rozmnoží a vychová do predajnej veľkosti, čo trvá niekoľko mesiacov, v konečnom dôsledku zarobí menej, ako obchodník, ktorý od chovateľa ryby kúpi a následne ich hneď predá :S
Obrázok užívateľa
perchess

Poslaťod lamka » Štv 05. Máj 2011 22:21:30

Ja by som povedala, že šikovný chovateľ si nájde odbyt. Možno sa netreba orientovať iba na slovenský trh, ale vykročiť aj za hranice. Viem o jednom chovateľovi, ktorému ryby zarobili takto na dom, takže až taká bieda to asi nebude. Samozrejme je to určite individuálne.
lamka

Poslaťod perchess » Pia 06. Máj 2011 5:43:01

lamka píše:Ja by som povedala, že šikovný chovateľ si nájde odbyt. Možno sa netreba orientovať iba na slovenský trh, ale vykročiť aj za hranice. Viem o jednom chovateľovi, ktorému ryby zarobili takto na dom, takže až taká bieda to asi nebude. Samozrejme je to určite individuálne.

Kedysi áno, dalo sa slušne zarobiť, ale tie časy sú dávno preč. Dnes je to o koníčku, z ktorého je vedľajší príjem, privyrobenie si. Obchodníci musia platiť vysoké nájmy za priestory a preto tlačia chovateľov do nízkych výkupných cien. A za hranicami je to to isté. Preto sa oplatí nakupovať priamo od chovateľa, ak máš možnosť. Chovateľ získa viac ako keby ryby predal obchodníkovi a ty zaplatíš menej ako v obchode.
Obrázok užívateľa
perchess

Poslaťod lamka » Sob 07. Máj 2011 13:13:22

Máš recht :)
lamka

Poslaťod lamka » Sob 07. Máj 2011 13:50:03

Chalani, mám nový dotaz. Tá tretia ryba (samička nigrofasciatum) je dosť atakovaná rodičovským párom. Dnes som si všimla, že už skoro vôbec nemá chvost - úplne sa jej rozpadol a plutvy tiež nie sú na tom najlepšie. Asi to bude najmä kvôli tým útokom, čo na ňu dávajú, že? A ešte som si všimla teraz aj na tom rodičovskom páriku, že každý z nich má jednu plutvu bočnú poškodenú, akoby natrhnutú. Mám ale pocit, či si to nespravili mechanicky, lebo stále ako keby čuchoria piesok, aby sa rozvírila asi potrava pre mladé (tie sa tam potom ihneď nahrnú). Nezbadala som nikde na rybách žiadne biele chumáča alebo niečo, čo by ukazovalo na baktériu a pod. Tá tretia samička má zničené plutvy a na ich koncoch sú také belavé, ale to sú asi rozstrapkané. Neviem. Dá sa s tým niečo urobiť? Odfotila by som, ale nemám foťák a mobil mi to nevie detailne zobrať.. Ďakujem!
lamka

Poslaťod lamka » Sob 07. Máj 2011 13:53:48

A aby som nezabudla, voda má stále rovnaké hodnoty, NO3 aj NO2 tam stále sú. NO2 sa drží na hodnote 2 mg/l ako predtým po tých masívnych výmenách vody. Predvčerom som vymenila asi 1/4 - 1/3 objemu vody za čistú, stále rovnako. Ale ryby sa správajú normálne, dýchajú v pohodke, žerú všetky tri. Až na tú jednu "outsiderku", ktorá sa skôr skrýva ako pláva.
lamka

PredchádzajúciĎalší

Späť na Zdravie, choroby a liečba cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 31 hostia