stiff píše:Jasné, rozumiem..., tiež toho mám celkom neúrekom a času čím ďalej, tým menej.
Ak ti na tvojej vode prosperujú tangan. ryby, potom môžeš na kvalitnú JA zabudnúť. Neviem akú máš vodu, ale vzhľadom na vyššie spomenuté predpokladám, že bez RO by to nešlo.. Takže potom SA, tam je v podstate jedno akú máš vodu, tie ryby sú neskutočne tolerantné. V tejto mojej nádrži je SA, samozrejme okrem sumcov a festae. O flow sa nebavíme. Parachromisy, Vieja, Nandopsis, Herichthys atď.. Pri dobrej filtrácii a veľkom objeme by potom záležalo len na hustote osádky a množstve krmiva ako často by si robil údržbu. Pri tejto SA osádke však riedke zarybnenie nie je vhodné.. Inak s pozháňaním týchto rýb to nie je nijako zvlášť jednoduchšie ako pri spomínanej JA.
Tym padom je vymalovane, u nas v meste je voda idealna pre afriky, krasna tvrda
Osmoza sice neni az tak draha, to uz by sa pri tej celkovej cene stratilo, ale je to dalsia komplikacia navyse a na to nemam chut ako som uz pisal.
Coz ale az tak nevadi, ja som myslel ze to co chovas ty v tejto nadrzi je prave ta juzna amerika, nikdy som si to detailne necital cize som ratal s rybami tohoto druhu, podobne ma aj admin u seba, cize to vlastne vobec nevadi lebo by som sa pripadne tak ci tak pozeral na strednu ameriku. A nikde neni napisane ze osadka musi zostat vecne ta ista ze ano
A k tej udrzbe, ja som pripraveny tu filtraciu riadne predimenzovat, cize tam problem nebude - velke kanistre + siporax + molitan a hlavice dovnutra na pevne ciastocky ... tam problem nebude, toto mam uz viacmenej premyslene, cize sa nebojim ze by to bolo treba extremne casto cistit.
Predbezne objem odhadujem asi na 2700 - 3000 litrov, este neviem presne konecne rozmery ktore budem prizposobovat podla miestnosti. A planujem tam supnut 2 kanistre typu ako je FX5ka od fluvalu, to naplnim prevazne siporaxom (alebo inou keramikou), a dovnutra pojdu 2-3 vacsie kusy molitanu s hlavicou do kazdeho. Tie budem schovavat za nejake to pozadie. To by podla mna malo stacit. Uvidime pri realizacii ako to cele vyjde, plany su plany a nakoniec sa aj tak treba prisposobit.