Hubky na riad ako filtračný materiál.

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Hubky na riad ako filtračný materiál.

Poslaťod Rostratus » Pia 28. Jan 2011 21:04:07

Už viackrát som sa stretol s tým, že dosť ľudí na zahraničných portáloch používajú ako filtračný materiál hubky na riad, alebo hubky telo.

Celkom by ma zaujímal váš názor na funkčnosť prípadnú nefunčnosť takejto "náhrady" napríklad za molitan. Pokiaľ je to dostatočne účinné je to lacná náhrada iného filtračného materiálu. Čo na to poviete?
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Hubky na riad ako filtračný materiál.

Poslaťod bobo242 » Pia 28. Jan 2011 22:11:54

podla mna kravina. okrem toho hubky maju male pory, neznasam biomolitan s malymi pormi..nic lepsie ako biomolitan s velkymi pormi neexistuje, aj funcne aj vzhladovo, narezes si presne co potrebujes, vyvrtas dierku na trubku, svacnes do externeho filtra atd..hubky sa na neho nechytaju. pripada mi to ako ked Premek Podlaha propaguje lacnu nahrazku niecoho, co stoji normalne 5 korun. nemyslim tym teba Peter..samozrejme
Naposledy upravil bobo242 dňa Pia 28. Jan 2011 23:04:42, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod vladko » Pia 28. Jan 2011 22:48:10

ako nahrada hrubeho biomolitanu moze byt, ale pri prepocte si myslim ze vhodnejsi a cenovo lepsi bude klasicky biomolitan, taktiez manipulacia a aj moznost presneho tvaru.
Obrázok užívateľa
vladko
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 9 times
Been thanked: 6 times

Poslaťod Matej » Pia 28. Jan 2011 23:10:48

O tomto sme sa dneska presne s adminom bavili, musim este najst tu tabulku kde porovnavaju plochu pre osidlenie nitrifikacnymi bakteriami potom to sem hodim ked to najdem.

Podla toho co som nasiel, hubky na riad, ci uz plastove alebo kovove si niektori chovatelia velmi pochvaluju. Za prve to ma obrovsku zivotnost, takmer vobec to netreba menit len preprat. A podla tabuliek co som nasiel to ma o dost vyssiu plochu pre bakterie ako molitan. Takze ako biologicke medium by to malo byt lepsie.

Len tu je jeden rozdiel a ten si treba uvedomit. Molitan slusne zastane aj mechanicku filtraciu, hubka uz nie az tak dobre. To je aj rozdiel ked porovnavate trebars siporax alebo substrat pro a molitan, biologicky by mali filtrovat lepsie len tamechanicka faza sa musi riesit inak.

Vidim to teraz pekne doma, keramika ci siporax su na bio filtraciu super, voda nerobi problem aj ked ju nevymenim mesiac, ale plavaju tam drobne ciastocky ktore by molitan zachytil. Preto som to musel doriesit vatou ktora chyti ten viditelny bordel a biologicky to riesie keramika.
pri tych hubkach to bude pocitam to iste.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia