cistenie akvaria ako postupovat?

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Re: cistenie akvaria ako postupovat?

Poslaťod Matej » Pia 07. Jan 2011 22:31:13

Byk1984 píše:Ja raz rocne cistim akva,ale len skla.Vypustim vodu,ryby dam do takej detskej vanicky s vodou s akvaria :-) a vsetku vodu vypustim.Necham si v inej nadobe asi tak 100L.Zoberiem hubku a ocistim dokladne skla od rias a kamene ocistim od rias tiez,ale len ak je na nich hneda riasa.Inak necistim.Filtra a dna sa ani nedotknem
Ide o to,ze ovela lepsie sa cisti sklo,ked v akva neni voda.Niekedy ked tak cistim hubkou akvarium a je v nom voda,bojim sa ze trosku pritisnem,alebo co a puknem ho,tak cistim pomaly a raz za rok poriadne

Robi sa ti to lepsie ked to je vypustene? Ja vzdy pri vymene vody hubkou cistim aj skla, nepride mi to nejake tazsie. Dno zase prehrabem pri odkalovani. Nejaku generalnu cistku neplanujem, zatial to ide v pohode.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Poslaťod Byk1984 » Pia 07. Jan 2011 22:43:43

ani nie tak lepsie,ale z mensim strachom.Dno a filter netreba rusat.Je to zabehnute.
Tiez prehadzujem kamane,nech si ryby zas a zas vytvaraju teritoria.Neviem takto som si to zauzival a takto to robim
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod SSimon » Pia 07. Jan 2011 23:45:18

Neviem.. Aspon u mna to funguje tak ze nie je potreba zabiehat akvarko,vzdy dam ryby po par hodin naplnenia do akvaria. Voda je u mna mutna do druheho dna je uz fuc,a nikdy mi dako rybky pri tom neskapali.. Mozno ze mame kvalitnu vodu..

ale mam dobry pocit to ze to akvarium je ciste. lebo ked mne zacnu riast riasy,co je dlha doba (sice ju teraz potrebujem na pozadie) tak riasy sa rozsrastu vsade na kamene na dno,na kryt, lampy filter,co mne sa doslova nepaci.. a potom to aj dost srmdi.

ale ako teraz riasy potrebujem na stenu zadnu,len sa bojim ze sa to bude rychlo rozrastat na okolie.

a to ani filtrov sa nechytate? cize ani biomolitan necistite ci ako to mam chapat?
Obrázok užívateľa
SSimon

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod Matej » Sob 08. Jan 2011 0:48:16

SSimon píše:Neviem.. Aspon u mna to funguje tak ze nie je potreba zabiehat akvarko,vzdy dam ryby po par hodin naplnenia do akvaria. Voda je u mna mutna do druheho dna je uz fuc,a nikdy mi dako rybky pri tom neskapali.. Mozno ze mame kvalitnu vodu..

ale mam dobry pocit to ze to akvarium je ciste. lebo ked mne zacnu riast riasy,co je dlha doba (sice ju teraz potrebujem na pozadie) tak riasy sa rozsrastu vsade na kamene na dno,na kryt, lampy filter,co mne sa doslova nepaci.. a potom to aj dost srmdi.

ale ako teraz riasy potrebujem na stenu zadnu,len sa bojim ze sa to bude rychlo rozrastat na okolie.

a to ani filtrov sa nechytate? cize ani biomolitan necistite ci ako to mam chapat?

To je zle ze sa ti ta riasa nachyta vsade, to by nemalo, aspon nie tak ako to ty popisujes a uz vobec by to nemalo smrdiet. Ta akvarijna voda ma samozrejme svoj pach ale smrdiet nema.

Ja nerozumiem presne tomu ako sa ti moze riasa nachytat vsade, na kryt napriklad, to co? Na dno?

- Ved, pri odkalovani prehrabnes trochu dno, tam sa ti riasa neusadi, akurat ti moze stmavnut strk ked sa nan trochu nachyta ale to je vsetko.
- Krycie skla cistim pri kazdje vymene vody - trochu octu, hubka na riad a je to, to je minutova robota.
- cerpacie hlavice pripadne nejake kryty - ked sa chyti riasa tak pri vymene vody zoberiem a trochu pretrem v odcerpanej vode z akvaria a hotovo. Cerpacie hlavice pozrem pri kazdom cisteni, ked treba tak ich ocistim.
- na kamenoch riasu mam ale prisavniky a dalsie ryby ju drzia pod kontrolou, je to akurat v takej miere ako sa mi to paci, cize to neriesim vobec
- cistenie filtrov - molitany periem ozaj len raz za cas, nemam toto akvarium dlho takze nemozem stanovit nejaky interval, ale ten velky co som mal vo vnutri som za asi 10 mesiacov cistil len raz - poriadne preprat, postlacat v odsatej vode z akvaria. molitany v kanistroch som este necistil vobec, to ma cas :)

Ako vlastne robis udrzbu pri vymene vody?

Mne to trva jednu az dve hodiny, podla toho ako moc sa mi chce a ako hlbkovo to riesim - za tu dobu odkalim dno a prehrabem pri tom strk, ak treba upravim kamene, odsajem samozrejme skoro polovicu vody, hubkou precistim bocne skla, sklenene vystuhy, otvorim a precistim hlavice, prepreriem horny kusok molitanu v kanistroch, ten kde vteka voda a prvy sa zanesie, ak sa mi chce tak hubkou ocistim celne sklo a hotovo. A raz za par dni ked vidim ze sa chyta riasa na celne sklo tak to prebehnem magnetickou stierkou. A problen nemam ziadny, voda pekne cista :)
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod SSimon » Sob 08. Jan 2011 1:27:21

myslel som horny kryt kde su trubice..

mne trva take GO cistenie akvaria aj cez 5-6 hodin.. ale potom je ako nove.

az tak vela rias som nemal,ale viem ze riasy sa mi tvoria najma na skle,skalach,hlavici z filtra, na tom kryte,a pomedzi strk na prednom skle,ale mne sa zda ze to pride len tak a rychlo a vsade..

najma mi slo o to cistenie ako to riesite,a som rad za rady,ktore mi teda asi ulahcia robotu :)

dokupim este jedneho prisavnika..

Aj rastliny sposobuju rychlejsie riasy v AQ?
Obrázok užívateľa
SSimon

Poslaťod Matej » Sob 08. Jan 2011 2:16:32

SSimon píše:myslel som horny kryt kde su trubice..

mne trva take GO cistenie akvaria aj cez 5-6 hodin.. ale potom je ako nove.

az tak vela rias som nemal,ale viem ze riasy sa mi tvoria najma na skle,skalach,hlavici z filtra, na tom kryte,a pomedzi strk na prednom skle,ale mne sa zda ze to pride len tak a rychlo a vsade..

najma mi slo o to cistenie ako to riesite,a som rad za rady,ktore mi teda asi ulahcia robotu :)

dokupim este jedneho prisavnika..

Aj rastliny sposobuju rychlejsie riasy v AQ?

Na prednom skle pomedzi strk sa ti spravi riasa vzdy AK to sem tam neprehrabnes, ked to nechas dlho tak aj ti to zacne plesniviet. Ja vzdy raz za cas odhrniem strk pred od celneho skla a prebehnem to hubkou, to staci mozno raz za mesiac dva.

Horny kryt kde su trubice - neviem presne co myslis, asi kryt akvaria, ak ti tam neprska voda tam by sa ti riasa nejako moc robit nemala, neviem ako to mas spravene. Kazdopadne aj tam sa to pri cisteni urcite da raz za cas zotriet a mas po probleme. Mne sa takto chyta riasa na krycom skle nad vypustov filtra, prska na to sklo voda, zhora svieti svetlo, no proste idealne miesto. Pri vymene vody to vzdy ocistim a je po probleme.

Ci rastliny v akva ovplyvnuju rast riasy to neviem, ale ked som mal zahradne jazierko tak prave vacsie mnozstvo rastlin redukovalo mnozstvo rias, pripadne toho zabieho vlasu - podla toho co som niekde cital to malo byt sposobene ze ziviny ktore riasy potrebuju k rastu absorbovali a spotrebovavali prave tie rastliny. Ci to je pravda som nejako zasadne neriesil takze to neber ako serioznu radu :)

Ako casto robis normalne udrzbu ked ti zrazu tie riasy tak vyskocia. A co pri tehj beznej udrzbe robis?
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Poslaťod Byk1984 » Sob 08. Jan 2011 11:00:29

Ja si myslim,ze an tom krite sa ti nerobi riasa ale plesen.Preto ti to tak smrdi.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod SSimon » Sob 08. Jan 2011 12:58:04

plesen ? to nie. obycajne riasy zelene plus vodny kamen,ono akvarium som kupil zo second handu cize ked som ho doviezol tak to bola katastrofa preto vravim o tom kryte. Uvidim to v mojich podmienkach,ale pisal som aj zo skusenosti z mojim predoslim. Ono to az take strasne nebolo,len mne sa az tak velmi nepacia riasy,ked ani skaly potom poriadne nevidno,a vsetko je mazlive z toho.. ale plesen to nebola to som si isty,

Diky za rady teda,po case uvidim ako sa bude chovat toto nove,prave som kupil aj rastliny,prisavnika mam ale asi jeden je malo,najma musi mi zarast pozadie

Smrad myslim typicky akvaristicky,ale ked to akvarium je po zabehu daky ten rok,tak citit ten zapach co MNE doslova vadi,asi som divny..

Myslel som si ze sa AQ cisti pravidelnejsie,ale som rad ze som zistil ze opak je pravdou,myslel som ze zanedbavam AQ,ale skor ho castejsie zabehavam co tiez nie je bohvieco,ale raz do roka si myslim ze je to v pohode
Obrázok užívateľa
SSimon

Predchádzajúci

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 8 hostia