Ako spavne odkalovat ??

Diskusia o nádržiach, filtrácii, osvetlení a celkovom zariaďovaní nádrže s cichlidami

Ako spavne odkalovat ??

Poslaťod Dako » Sob 14. Aug 2010 21:01:38

Pozdravujem vsetkych cichlidarov.
Mam otazku, ako casto a ako spravne odkalovat nadrz s piescitym substratom.
Ja konkretne mam na dne multikov a pri odkalovani im zaoriem brazdy :blush ktore si vytvoria. Vadi alebo nevadi to tým potvorkam ? Okrem toho mam Cyprichromisy a tie zalezu do úkrytu na niekolko hodin a vyfabia sa až po niekedy aj po dvoch dnoch, take su vystresovane.Pritom odkalovanie a vymenu cca 20% vody robim velmi setrne.
Dako

Has thanked: 1 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Ako spavne odkalovat ??

Poslaťod Byk1984 » Ned 15. Aug 2010 2:42:35

Myslim,ze uz sa to tu niekto pital a tento prispevok urcite nepatri sem,ale do inej temy
Admin to neskor presunie
ale ked sme uz pri tom.Ja odkalujem kazdy tyzden,vzdy ak menim vodu.Nemam toho vela,ale za mojim velkym Gibicepsom,ostavaju velke stopy,tak to odkalujem.Daj si do nadrze slimakov Melanoides tuberculatus (piskorka vezovita) a tie ti budu vykali pozierat a rozkladat.
Multikom by to vadit nejak extra nemalo.Ved aj tak 24hodin vkuse prerivaju to dno.
Uz som ti pisal komentar k nadrzi,ze pre Cyprichromisy to bude male.neviem ako dlho ich tam vas v tom akva,ale niekedy ryby potrebuju cas,nech si zvyknu na nove prostredie.Moje Cyprichromisy si zvykali asi mesiac.stale sa zasivali a visli len pri krmeni.skus este vyckat,mozno je to len tou zmenov.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod Karpatska » Ned 15. Aug 2010 9:29:50

Dako píše:Pozdravujem vsetkych cichlidarov.
Mam otazku, ako casto a ako spravne odkalovat nadrz s piescitym substratom.
Ja konkretne mam na dne multikov a pri odkalovani im zaoriem brazdy :blush ktore si vytvoria. Vadi alebo nevadi to tým potvorkam ? Okrem toho mam Cyprichromisy a tie zalezu do úkrytu na niekolko hodin a vyfabia sa až po niekedy aj po dvoch dnoch, take su vystresovane.Pritom odkalovanie a vymenu cca 20% vody robim velmi setrne.

Zvolil by som väčšiu výmenu vody napr aspoň 30% alebo viac a menej často vymieňaj a odkaľuj. Menej časté odkaľovanie napr. raz 2-týždne pri výmene vody.
Cyprichromisy potrebovali niaky čas na aklimatizovanie cca 2 - týždne ale výmena vody im nerobila žiadne problémy ani odkaľovanie.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Images: 51
Has thanked: 0 time

Poslaťod Bodis » Ned 15. Aug 2010 10:05:22

Já osobně nedkaluji vůbec. Provádím u svých tropheusů jen výměnu vody 1xtýdně 50 procent vody. Bordel na dně nemám žádný, jelikož mám v písku nasazené piskořky věžovité, které se starají o tuto údržbu za mě. Asi před 3/4 rokem jsem jich dal do akva asi 7 ks a od té doby se neskutečně rozmnožily. Tipuji, že jich v tom písku už jsou stovky, když přijde večer, tak se celé pískové dno hýbe. Dále mám v akva ancistrusy, které se starají o zbytky potravy, které tropheusy hned nesežerou. Takže já opravdu ani nemám co odkalovat. Takže pokud vyloženě nemusíš odkalovat z důvodu, že by se ti tam za týden nebo dva nahromadilo opravdu hodne něčistot, myslím že to není tak nutné, abys kvůli toho zbytečně stresoval ryby.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Dako » Ned 15. Aug 2010 10:49:03

Vdaka. Po 30 minutach som podobnu temu nenasiel tak som si dovolil zalozit novu.
Tie piskorky vezovite o nich som nevedel. Zo skusenosti vsak viem ze slimak ktory je hermafrodit a ktorych som si zavliekol rastlinami do nadrze sa nekontrlolovatelne rozmnozuju a produkuju dost detritu.
Co sa vody tyka je nutne vymienat vodu ak mi tester ukazuje hodnoty NO2, NO3 a PH v norme?. Este k tym Cyprichromisom. Presne C.Leptisoma Mpulungu. Su to este mlade pariky, mam ich pekny hufik nakolko su velmi spolocenske a v malom množstve by trpeli. Nadrz ma hrany myslim 80 ccm a na plavanie vyuzivaju aj protiprud. Radost pozerat. Len pri krmeni su besne a multikom sa toho moc nedostava. Ak napriklad krmim mrazenou potravou ktora aj ked spadne na dno multici si toho nevsimaju. Spasali by len to co im prileti zhora rovno do ust.
Dako

Poslaťod Byk1984 » Ned 15. Aug 2010 11:06:15

Vodu treba menit stale.Bud 30 percent kazdy tyzden,alebo 50 percent kazde 2 tyzdne.Vymena je proste nutna.
Byk1984

Poslaťod Bodis » Ned 15. Aug 2010 11:20:16

Taky si myslím, že výměna vody je důležitá, ikdyž jsou hodnoty vody v normě. Jinak je jasné, že piskořky nějaký odpad určitě reprodukují taky, ale alespoň není vidět. Tam už jde spíše o to aby byla filtrace trošku naddimenzovaná oproti velikosti akvária a jeho osádce.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Dako » Ned 15. Aug 2010 11:32:32

Ako vymienate vodu Vy? Ja viem trivialna otazka ale ak ma niekto 500 L nadrz tak s vedrom sa dost nachodí :roll: Najprv viliat potom naliat? Alebo napustit rovno z kohutika? Aj z chlorom?.
Filter mam predimenzovany asi o 100% .
Dako

Poslaťod Byk1984 » Ned 15. Aug 2010 11:38:32

Ja mam najvecsie len 260L ale z vedrami sa mi uz chodit nechce.aj 8 vedier 10litrovych ti staci na dobru namahu krizov a potom to este nalievat.
Kupil som si 10metrovu hadicu a spustam vodu rovno do vane.Potom ju natisnem na kohutik a pustam do akvaria.Ak je akvarium dobre zabehnute,tolko chloru nezaskodi.Vela z nas to takto robi.Ja mam este vyhodu,ze si mozem prepoit vodu bud na mestku,alebo vlastnu studnovu,kedze byvam v dome,ale na studnovu endavam,kedze boli nedavno tie zaplavy a vselico,tak mohlo tam nieco natiect podzemnou vodou.Riskovat to nebduem
Byk1984

Poslaťod Rostratus » Ned 15. Aug 2010 12:29:28

Dako píše:Ako vymienate vodu Vy? Ja viem trivialna otazka ale ak ma niekto 500 L nadrz tak s vedrom sa dost nachodí :roll: Najprv viliat potom naliat? Alebo napustit rovno z kohutika? Aj z chlorom?.
Filter mam predimenzovany asi o 100% .

Vymieňam vodu úplne jednoducho. Mám záhradnú hadicu cca 25 m dlhú, natiahnem jeden koniec do nádrže, druhý do WC, alebo priamo von a odčerpávam. Keď napúšťam napojím hadicu rovno na vodovodný kohútik.

K tomu odkalovaniu. Ja vôbec neodkalujem nečistoty v akváriu. Všetko mi stíha nasať filter. Ten raz začas podľa potreby odkalím.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Ďalší

Späť na Zariaďovanie nádrže pre cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia