Ako a čím fotografujete svoje ryby?

Diskusia o technike a programoch používaných pri fotografovaní

Re: Ako a čím fotografujete svojete svoje ryby?

Poslaťod stiff » Str 05. Okt 2011 14:21:59

Tak to manželka musí byť na teba "exkluzívne dobrá", keď si jej toto doniesol... :D Ak chceš kvalitne fotiť ryby, potrebuješ veľa svetla, aby si mohol dať rýchlu uzávierku a vyššie clonové číslo. Takto dosiahneš väčšiu hĺbku ostrosti. Čiže ex. blesk/y. No a na ryby je vhodné pevné, svetelné sklo, najlepšie nejaké makro 1:1. Ak máš takéto telo, potom ešte zainvestuj do poriadného objektívu, aby to nebola škoda. Ten, čo tam máš je taký "všeobecný", alebo tak nejako by som to nazval. Na bežné fotenie.. Tréning, tréning a ešte raz tréning.. :cool :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod hladkyp » Str 05. Okt 2011 14:58:40

Je mi jasné, že ten objektív je len začiatok, ale zase keď budeme kupovať nejaký ďalší tak si to budeme musieť rozmyslieť, na čo ho budeme potrebovať, lebo kupovať objektív za cca 500e iba na akvárium, potom ďalší na krajinky a ešte na portréty je pre nás nenosné. Aké používaš ISO a vyváženie bielej ?
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod kofola » Str 05. Okt 2011 17:46:29

hladkyp - ale o tom zrkadlovky su. Investicia do tela je len zaciatok. Co tak nieco taketo:
Kód: Vybrať všetko
http://photonet.sk/shop/nikon-50-mm-f-1-8-d-nikkor/p_14715.html

Ja idem teraz kupovat tento:
http://photonet.sk/shop/canon-ef-50-mm-f-1-8/p_13715.html

Je to velmi-velmi lacna varianta, ale mal som moznost s nim fotit - tedas tym canonom - a je to hodne muziky za malo penazi. Je dost rychly, nakolko ma pevna ohnisko a pri clone 4 a viac ma velmi ostru kresbu aj v rohoch. Jedina nevyhoda z mojho pohladu je ze z lacneho plastu a posobi "nepevne". Este by ti mohlo vadit ze je dost maly, ale pre manzelku do zenskych ruk to bude skvely darcek na vianoce.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod hladkyp » Str 05. Okt 2011 20:51:11

kofola píše:hladkyp - ale o tom zrkadlovky su. Investicia do tela je len zaciatok. Co tak nieco taketo:
http://photonet.sk/shop/nikon-50-mm-f-1-8-d-nikkor/p_14715.html

Ja idem teraz kupovat tento:
http://photonet.sk/shop/canon-ef-50-mm-f-1-8/p_13715.html

Je to velmi-velmi lacna varianta, ale mal som moznost s nim fotit - tedas tym canonom - a je to hodne muziky za malo penazi. Je dost rychly, nakolko ma pevna ohnisko a pri clone 4 a viac ma velmi ostru kresbu aj v rohoch. Jedina nevyhoda z mojho pohladu je ze z lacneho plastu a posobi "nepevne". Este by ti mohlo vadit ze je dost maly, ale pre manzelku do zenskych ruk to bude skvely darcek na vianoce.

Presne na ten objektív som pozeral, pokial sa stým naučí robiť tak jej postačí aj setový a časom určite niečo dokúpime, ale asi z druhej ruky.
hladkyp
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 20 times
Been thanked: 5 times

Poslaťod stiff » Str 05. Okt 2011 21:30:59

hladkyp píše:Je mi jasné, že ten objektív je len začiatok, ale zase keď budeme kupovať nejaký ďalší tak si to budeme musieť rozmyslieť, na čo ho budeme potrebovať, lebo kupovať objektív za cca 500e iba na akvárium, potom ďalší na krajinky a ešte na portréty je pre nás nenosné. Aké používaš ISO a vyváženie bielej ?

Vyváženie bielej je na každého osobnom vkuse. Záleží to od veľa okolností - farba vody, ryby, či fotíš s bleskom, alebo bez, farby svetla atď. Pre každého je reálna farba ryby iná. Ty si musíš nájsť tú svoju reálnu :) a podľa toho budeš vyvažovať.. Treba skúšať. ISO sa snažím používať čo najmenšie - 100, samozrejme nie vždy to ide, zasa záleží na svetelných podmienkach. Nakoniec ak budeš chcieť kvalitnú fotku, bez blesku/ov to nepôjde, aj keby si mal objektív neviem ako svetelný..

Čo sa týka tých objektívov. Majú dobré svetlo, sú vhodné na fotenie bežných vecí, alebo povedzme na fotku akvárka ako celku. Tam, kde nie je vhodné svetlo, v kombinácii s tvojim telom (redukcia šumu, kvalitné iso..) budú veľmi užitočné. Ale na kvalitnú fotku ryby, prípadne detailu hlavy, oka ti stačiť nebudú. Potrebuješ originál macro 1:1 s pevným ohniskom a dobrou svetelnosťou. Tam bude potom štandardná kvalita bežnej fotky v priemere taká, ako sa podarí pri týchto objektívoch jedna z dvesto. Proste sa nedá porovnať sklo za 100e so sklom za 500e. A to zďaleka nie je vysoká suma za taký bežný macro objektív. Treba hľadať v inzercii a kúpiť za polovicu od ruky... Na bežné fotky ti bude stačiť BOHATE ten seťák, čo máš. Skôr by som zháňal dobré macro, aby si zbytočne nedal von hoci aj 100e na sklo, ktoré ti potom nebude stačiť a zapadne prachom...
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod kofola » Štv 06. Okt 2011 5:49:04

Stiff samozrejme mas pravdu a detaily si s tymto objektivom skutocne neodfotis. Jedine, ze by si pouzil reverzne nasadenie objektivu, ale s tym uz treba vediet robit. Ja som ten objektiv ani neodporucal na ryby.
Inak tento objektiv sa nielenze da porovnavat s objektivmi za 500€, ale sa im aj kvalitou obrazu vyrovna. S vyhotovenim uz je to daleko horsie. Hovorim konkretne o Canon EF 50mm f/1.8 II za 100€ a o Canon EF 50mm f/1.4 USM za 500€. Samozrejme pri nasadeni na DSLR kde je ohniskova vzdialenost posunuta o 1,6. Tym padom dostanes objektiv 80ku, ktora by mala byt ako zaklad kazdeho profesionala aj nadseneho amatera. Pri fullframe je 50ka vcelku zbytocna, ale ked niekto kupi take telo, tak objektivy za 1500€ a viac su povinnostou. Je to super objektiv na fotenie portretov, deti, momentiek atd., teda ma sirokospektralne vyuzitie. Ja som s nim odfotil 2 svadby a bol som z neho nadseny. Na ryby to samozrejme nebude to prave orechove, ale to sa musi uz hladkyp rozhonut sam ci bude kupovat objektiv len na ryby. Aj tak, ak ho to chyti, tak ich bude mat doma niekolko.
Pre porovnanie objektivov o ktorych som pisal si skuste pozriet mnozstvo recenzii tohoto objektivu napr:
http://www.fotografovani.cz/art/forec_dfprofi/canon50mm.html

Kto nikdy s touto malickou a lahuckou 50kou nefotil nemoze ju sudit a kto s nou fotil, tak ju uz davno ma doma. Tu naozaj neplati, ze lacne musi byt zle.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod kofola » Štv 06. Okt 2011 6:28:17

Pre porovnanie ako vyzera fotka z 50ky na DSLR si pozrite moje posledne 4 fotky v tejto teme:
viewtopic.php?f=26&t=1590&start=30
Bolo to fotene s pevnou 50kou zo starej Praktiky, takze nastavenia na uplny manual, bez moznosti nastavit clonu na tele (musim priamo na objektive) a bez kontroly zaostrenia, teda absolutny manual focus. Blesk nebol pouzity. Svetelnost objektivu je 1,8. Mal som priclonene na 4, cas 1/50.
Kvalita fotiek nic moc, ale ak potrebujes a chces odfotit rybu s 50kou, tak vidis ze sa to da. Najhorsie bolo ze som musel ostrit rucne a to sa robi velmi zle ked sa ryby pohybuju relativne rychlo.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod stiff » Štv 06. Okt 2011 8:09:10

Kofola, tie dva objektívy majú veľa rozdielov v sebe a preto je taký markantný rozdiel v cene. Bežný človek si to nemusí všimnúť, ale fanatik pri úprave foto určite áno. Hlavne pri priblížení a výrezoch v kreslení detailu, farieb. Všetko záleží, čo a kde fotíš. Kým sa to človek naučí a zistí, úplne stačí aj seťák povedzme 18-55. Bol by si prekvapený aké fotky sa tam s týmto dajú urobiť. Len to treba vedieť nastaviť a využiť či prispôsobiť situácii. A potom podľa okolností a financií sa uvidí. Tie fotky čo si dal link sú také, aké sú. Bez blesku už lepšie veľmi nebudú. Detail a kvalitu ani hĺbku ostrosti tam proste nedosiahneš, lebo nemáš svetlo. Nemáš možnosti. Čo sa týka kvality prevedenia obiektívu (plast..), to ti v podstate môže byť jedno. Ocenil by si to, keby si fotil niekde v extrémnych podmienkach (vojna, púšť atď). Takto doma je to vcelku jedno. No a taký svetelný macro objevtív použiješ tak isto dobre aj pri fotení svadieb, al portrétov, krajiny, len s tým rozdielom, že máš výhodu macra. Čiže môžeš fotiť ryby, muchy, detaily + všetko ostatné. Pri jeho tele úplne stačí svetelnosť povedzme 2,8, tam si to vie dohnať kvalitným ISOm... Je to vec kombinácie. Tým som chcel povedať, že bežnému človeku stačia napr 2 objektívy. Napr. pevná 50tka s 1,4-1,8 svetelnosťou a poriadne macro napr. 90/2,8 1:1. Ak bude dobre kombinovať, pofotí, dá sa povedať, takmer všetko. Samozrejme na krajinu nejaké tele, ale to už je o inom.. Ten objektív, čo tam má, je na začiatok až až. Na ňom sa natrénuje a zistí čo potrebuje.. :hi
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod stiff » Štv 06. Okt 2011 9:05:48

Napr. toto je fotené obyčajným seťákom 18-55 bez blesku asi pred 3-4rokmi, keď som o fotení vedel prd:

Parachromis_dovii_(2).jpg

Fotka nie je nijako upravovaná, len zmenšená, fotená do JPEGu. Dnes by som z nej spravil niečo úplne iné, ak by to bolo v RAWe...

toto je tak isto seťák bez blesku z tohto obdobia..

Parachromis_dovii_(5).jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod stiff » Štv 06. Okt 2011 9:16:26

toto je fotené macrom s ex bleskom:

Par.dovii2.jpg

dovii-zuby2.jpg

ryby boli asi pol metra od skla, keby boli bližšie, bol by detail oveľa zreteľnejší. Takto cez vodu sa to stratí...
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
stiff

PredchádzajúciĎalší

Späť na Technika ( hardware / software)

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia