Ako a čím fotografujete svoje ryby?

Diskusia o technike a programoch používaných pri fotografovaní

Re: Ako a čím fotografujete svojete svoje ryby?

Poslaťod terrible » Ned 14. Okt 2012 9:28:12

Nie som výslovne zameraný na Nikon, to asi len zo zvyku, lebo som mal svojho času kompakt Nikon, s ktorým som bol spokojný, ale samozrejme, že som pozeral aj po Canonoch, obzeral som aj Sony, Pentax a pod., ale keď už mám dať niekoľko sto eur, tak asi radšej pojdem do niečoho z osvedčenej dvojice Nikon - Canon. Inzeráty pozerám, nedávno som na jeden reagoval, chlapík písal, že predáva nový Nikon 3100 za 100 €, vraj to mal ako výhru, ktorú nechce, hneď v ten deň ako pridal inzerát som mu písal, na druhý deň sme sa mali stretnúť, ale keď som chcel od neho telefón, aby sme si dohodli miesto stretnutia, viac sa neozval. Asi nejaký ojebabrávač. Ale dám si povedať, kúpim telo a k tomu nejaké pevné sklo na úvod a časom uvidím, či budem potrebovať nejaký zoom natoľko, aby som do niečoho lepšieho vrazil peniaze.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Reklama

Poslaťod dkollar » Ned 14. Okt 2012 10:18:04

tip na objektiv:

Kód: Vybrať všetko
http://objektivy.heureka.sk/tokina-af-100mm-f-2-8/

je to macro objektiv, predava sa pre nikon aj canon. ostri najblizsie na ca. 30cm co sa hodi pre makro, fotenie ryb (mensich), ohnisko 100mm potom na portrety. aj ked cena za novy je nemala. ale za nikon alebo canon s tymito parametrami das dvojnasobok penazi.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 3
Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod Belial » Ned 14. Okt 2012 10:22:20

terrible píše:Nie som výslovne zameraný na Nikon, to asi len zo zvyku, lebo som mal svojho času kompakt Nikon, s ktorým som bol spokojný, ale samozrejme, že som pozeral aj po Canonoch, obzeral som aj Sony, Pentax a pod., ale keď už mám dať niekoľko sto eur, tak asi radšej pojdem do niečoho z osvedčenej dvojice Nikon - Canon. Inzeráty pozerám, nedávno som na jeden reagoval, chlapík písal, že predáva nový Nikon 3100 za 100 €, vraj to mal ako výhru, ktorú nechce, hneď v ten deň ako pridal inzerát som mu písal, na druhý deň sme sa mali stretnúť, ale keď som chcel od neho telefón, aby sme si dohodli miesto stretnutia, viac sa neozval. Asi nejaký ojebabrávač. Ale dám si povedať, kúpim telo a k tomu nejaké pevné sklo na úvod a časom uvidím, či budem potrebovať nejaký zoom natoľko, aby som do niečoho lepšieho vrazil peniaze.

Na odrbávačov pozor. Jedna známa si tak tiež z inzerátu kúpila zrkadlovku, neodskúšala si ju ( :shake :tmi ) a doma zistila, že je odídený snímač. Keď potom zrátala cenu za foťák a cenu za opravu zistila, že za tie prachy mohla mať nový...
Inak ak chceš ísť do Nikonu, úplne ti stačí nejaký lowend buď N3000 alebo 3100 a k tomu pevný makráč. Napr. by som skúsil buď Nikkor AF-S 40mm f/2,8 alebo AF-S 60mm f/2,8. Nie sú až také drahé a dajú sa slušne kúpiť z druhej ruky. Alebo ak nechceš origoš Nikkor tak Tamron 90mm f/2,8 ako má Stiff - za tie prachy supre výstup.
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Has thanked: 7 times
Been thanked: 21 times

Poslaťod romco » Sob 03. Nov 2012 0:46:53

caute....
cital som celu temu....chcem sa vas spytat vlastnim foto Fujifilm HS10....skusam fotit nastavovat ale z asi 4000 foto je ako tak ok mozno 10-20....da sa vlastne s tymto foto spravit neaka pekna fotka akva-ryb?
co sa tyka fotiek zvierat napriklad v ZOO a podobne,krajina dovolenky tak spravim slusne foto...
tak stale viac rozmyslam ze by jezisko doniesol neaku zrkadlovku ked to bude nevyhnutne... :D
na zaciatok som ochotny obetovat cca 800eur...co by ste mi odporucili?alebo neako poradili...dakujem
Obrázok užívateľa
romco

Been thanked: 3 times

Poslaťod Belial » Sob 03. Nov 2012 14:07:56

romco píše:caute....
cital som celu temu....chcem sa vas spytat vlastnim foto Fujifilm HS10....skusam fotit nastavovat ale z asi 4000 foto je ako tak ok mozno 10-20....da sa vlastne s tymto foto spravit neaka pekna fotka akva-ryb?
co sa tyka fotiek zvierat napriklad v ZOO a podobne,krajina dovolenky tak spravim slusne foto...
tak stale viac rozmyslam ze by jezisko doniesol neaku zrkadlovku ked to bude nevyhnutne... :D
na zaciatok som ochotny obetovat cca 800eur...co by ste mi odporucili?alebo neako poradili...dakujem

Pokiaľ chceš investovať do zrkadlovky, je úplne jedno, akú značku si vyberieš. Skús zájsť do obchodu, ohmatať si zopár kúskov a uvidíš, ktorá ti sadne do ruky.Za tých 800evri už kúpiš celkom slušne. Čo sa týka, tela, stačí ti aj úplne najzákladnejší model. Momentálne najdostupnejšie sú Canon, Nikon a Sony. Objektívy kúpiš najčastejšie na Canon.
Kľudne sa môžeš poobzerať aj po jazdenkách. Osobne by som išiel asi cestou Nikon D3100 s objektívom 18-105mm(cca do 350€ na nete)na rodinné foto a dokúpil na vážnejšie fotenie rýb Nikkor AF-S 40mm f/2,8 micro (230evri). To sú ceny nových na nete. A k tomu by som ti odporučil ešte externý blesk a máš vymaľované.
Určite sa tomu čo som ti písal dá nájsť aj Canon resp. Sony zostava za podobnú cenu. Pokiaľ pobeháš nejaký ten fotobazár, dá sa ešte niečo ušetriť...
Obrázok užívateľa
Belial

Images: 7
Been thanked: 21 times

Poslaťod stiff » Sob 03. Nov 2012 16:58:03

presne tak, najprv si to treba vyskúšať a omakať. Najlepšie v obchode niekde :). A rozhodnúť sa pre značku.. Ja som na Canone, na tvojom mieste by som išiel do bazárovej zachovalej 500D so seťákom + ex. blesk a nejaký makro objektív. Popozeraj si inzerciu na bazoši a veľa čítaj
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Miho » Str 13. Feb 2013 12:40:13

stiff, Ty si tu miestny "foto guru" a tvoje fotky sú úžasné. Mám na teba jednu otázku. Chystám sa kúpiť dalšiu zrkadlovku a neviem či by na šupinách rýb nevznikalo moiré
s Nikonom D800E alebo Pentaxom K5IIs, teda s čipmi bez AA filtra? Osobne si myslím že opakovaná štruktúra šupín je na to dosť hrubá aby vznikalo.
Ale zase nárast ostrosti by za to stál. Risknúť to, alebo radšej verziu s AA filtrom?
Miho

Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod stiff » Str 13. Feb 2013 13:47:20

Ahoj, ďakujem za kompliment :)

V Pentaxoch sa nevyznám vôbec, ani ich nesledujem. Z jednoduchého dôvodu - malý podiel na trhu znamená malý podiel bazárových vecí... Ja si pomerne často kupujem rôzne bazárové serepetičky, preto som na Canone.. Ale Nikon sledujem + - tiež.

Nikon D880E - o ňom som dávnejšie čítal, je to nenormálny foťák. Keby som ho mal, tak sa asi pokakám... :) Nepočul (nečítal) som jedno krivé slovo. Ja som bol svojho času rozhodnutý pre C 5D MKII, práve kôli FF. Nakoniec som si vzal amatérsku 650D a v budúcnosti sa chystám (už to aj robím) investovať do naozaj kvalitných objektívov... V Nikonoch je zbehlý Belial :)

Neviem ako si na tom s fotením, aké máš skúsenosti. Ak si už skúsený fotoexpert, máš peniaze, a potrebuješ fakt kvalitný výstup na bilboardy, potom je D800E super voľba. Ak si iba amatér ako ja, potom ti to bude zbytočné. Jediný kto ocení ten super výstup budeš ty sám, lebo tie obrovské formáty, kde je vidieť kvalitu v podstate nemáš kde použiť. Ďalšia vec je príslušenstvo. 3-4 TOP objektívy ti bude určite treba. To bude drahšie ako to telo. 36Mpx treba nakŕmiť špičkovým sklom... Toto treba prehodnotiť... Aj ja som si tým prešiel :)

K tvojej otázke:
Ja nemám skúsenosti s týmto foťákom, takže ti nemôžem a ani neviem poradiť. Podľa môjho názoru tam nebude žiaden problém, ktorý by si ty mohol reálne na výstupe vidieť...

Tu je vyjadrenie skúsených fotografov (Karol Srnec a Jozef Peniak) k tomu čo v podstate chceš vedieť:

Moiré

Moiré - strašiak nepeknej interferencie nafotených textúr s pravidelnou mriežkou digitálnej fotografie. Strašiak odrádzajúci mnohých fotografov od kúpi D800E. Pri predstavení Nikonov D800 a D800E samotný výrobca varoval, že odstránením AA filtra bude riziko moiré u D800E vyššie. Zareagovali na to aj výrobcovia softvérov a do svojich editorov zabudovali funkciu potlačenia moiré. Moiré znepríjemňuje život najmä fotografom módy a portrétov. Na šatách sa objavujú nepekné farebné vzory, ktoré sa len ťažko odstraňujú.

My sme u D800E moiré nezaznamenali a to sme sa veľmi snažili. Z redakcie sme do ateliéru pozvážali všemožné textílie a brašny s rôznou textúrou. Moiré nikde. Fotografoval som architektúru, také škridle na hrade sú pre moiré ideálnym vzorom. Moiré opäť nikde. Je nám ľúto, nemáme ani jednu fotku. Asi to má za následok vysoké rozlíšenie. Moiré som napokon dosiahol, ale pri zmenšení fotky v editore, alebo jej zobrazení (náhľade) v nie 100% zväčšení.

Na staršom Nikone D700 sa s moiré pritom bežne stretnete, no na D800E nie. Strašiak je zažehnaný.

niečo na prečítanie (asi si to už čítal):

Kód: Vybrať všetko
http://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/fotoaparaty/nikon-d800e-ii/

V každom prípade by som bol zvedavý na tvoje fotky potom...a nielen fotky ale aj dojmy atď.. :) :mrk
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod Miho » Str 13. Feb 2013 16:22:13

Tú D800E som uviedol len ako vodítko, bolo o nej popísané veľa. Ale ja sa fotením nemienim živiť, kľudne ostanem pri crope. Aj keď FF láka, dnes už tie rozdiely v IQ nie sú tak priepastné. Len po tom ako mi na dovolenke ukradli fototechniku v hodnote cca 6000 EUR, dostal som sa na rázcestie a chvíľu aj uvažoval o presedlaní do inej stajne.
Vzhľadom na to že mi ešte ostalo od Pentaxu jedno telo, tri blesky, a päť skiel, neoplatí sa mi meniť. Takže buď K5II alebo K5IIs + znova dokúpiť všetky skvostné pevné sklá.
O tom moiré sa popísalo veľa ale nik to netestoval na rybách. Ja aj tak väčšinou fotím šport a prechádzky prírodou, kde moiré prakticky nehrozí. A s tými sklami je to tak, to rozlíšenie nenakŕmiš čímkoľvek a verzie bez AA filtra sú ešte náročnejšie na kvalitu skla. Napr. kombinácia K5IIs a seťák ani nie je v ponuke.
Asi to risknem, aspoň bude o čom písať :)
Miho

Poslaťod Miho » Str 13. Feb 2013 22:42:28

A dakujem za typ, ephoto nesledujem, info zbieram z dpreview.
Fotky sem urcite dake neskor nahadzem, najskor si musim zriadit akvarko aspon dake male v praci kym vybudujem tu moju obludu. Pozeral som ze tu je aj sekcia makro alebo voda, pohrabem sa v archyve a daco tam supnem.
Miho

Predchádzajúci

Späť na Technika ( hardware / software)

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť