Nandopsis haitiensis ( môj malý splnený sen )

Diskusia o cichlidách zo Strednej Ameriky

Re: Nandopsis haitiensis ( môj malý splnený sen )

Poslaťod stiff » Sob 01. Sep 2012 22:51:36

Pridám jednu aktuálnu foto z dnešného večera. Pomaly to rastie, teraz to má cca 7cm, troška to zmohutnelo a je to nejaké tmavšie :).. Admin, čo tvoje, ako to vyzerá?
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Reklama

Poslaťod paloi » Ned 02. Sep 2012 9:37:12

Na budúceho zabijáka to má stále akýsi ustráchaný výraz ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod Rostratus » Ned 02. Sep 2012 10:21:59

Keď si nájdem trošku čas tak odfotím. Ale momentálne som dosť vyťažený. Som rád, že stíham kŕmiť a meniť vodu :x Rastú mi tak ako tebe. Ale ja mám čas :dance
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod stiff » Str 26. Dec 2012 0:11:08

admin píše:Keď si nájdem trošku čas tak odfotím. Ale momentálne som dosť vyťažený. Som rád, že stíham kŕmiť a meniť vodu :x Rastú mi tak ako tebe. Ale ja mám čas :dance

Pridám aktuálne foto po troch mesiacoch, keď už ty nemáš čas... :) (lenivec). Vidí sa mi, že to nerastie, ale keď tak čítam svoj predošlý príspevok, tak sa mi to asi len zdá.. Písal som, že to má cca 7cm, teraz to môže mať tak 11-12cm a vyzerá to na samca k tej mojej samici od Tillmanna. Inak tá má už asi 18cm..

Čo tie tvoje?
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod Rostratus » Str 26. Dec 2012 20:32:46

Moje sú tiež asi rovnako veľké. Foto ( v horšej kvalite ako tvoje) dodám po novom roku :skleb
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod paloi » Štv 27. Dec 2012 17:30:14

Stiff, k tomu "rastu" mám jednu zaujímavosť. Už som to spomínal, jedna samička parachromis loisellei od Teba mi dlhodobo nerastie. Myslím, že ju mám od júla 2011. Vyrástla na nejakých 9 cm a rast sa zastavil. V apríli sme doviezli z Katovíc zonaty (ktoré nie sú zonaty) a bokourtíkov. To boli vtedy tak 2-3 cm rybky. Tie už loisellei-ku úspešne prerástli.

Tým som chcel povedať, že niekedy sa naozaj môže rast spomaliť alebo možno aj zastaviť. A v mojom prípade to určite nie je veľkosťou nádrže, lebo bocourtíci dorastali v menšom akvárku.
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod stiff » Štv 27. Dec 2012 19:34:59

No ono porovnávaš neporovnateľné. Parachromisy (a nielen oni) rastú tak nejak "na etapy". Od ikry to rastie pomerne rýchlo, záleží od druhu, potom sa to pozastaví. Vtedy sa profiluje pohlavie a keď už vidno pohlavné rozdiely, zasa sa to zrýchli až kým ryba pohlavne nedospeje. Vtedy sa rast zasa spomalí, skoro zastaví a potom už ryby rastú pomaly (samice). Keď samica pohlavne dospeje, vynakladá energiu na zabezpečenie rozmnoženia druhu. Ak má príležitosť a partnera, pozastaví rast úplne a zaplní sa. Snaží sa vytrieť. Pri friedrichsthalii a motaguensis samice do určitého veku rastú rýchlejšie ako samci. Toto som si už viackrát všimol. Až sa naplno vyprofiluje pohlavie, samci ich rastom veľmi rýchlo predbiehajú (hl. mota)..

U loisellei samica pohlavne dospieva už pri cca 7-8cm. Ak je v skupine rovnakého druhu dominantná, narastie rýchlejšie ako ostatné, ak je subdominantná skoro vždy zostane menšia... Sú to MALÉ ryby, samice ak narastú po niekoľkých rokoch na 15cm, tak si môžeš gratulovať. Ak sú chované v pároch, tak málokedy, pretože rastová energia ide na tvorbu ikier atď.. Na druhej strane bocourti a fenestraty sú VEĽKÉ ryby, čiže rastú rýchlejšie a pohlavné rozdiely sa profilujú až pri väčších rybách, atď.. Tiež majú inú hierarchiu správania a neskôr dospievajú... Loisellei sa vytiera samica už pri dajme tomu 8cm, fenestrata pri cca 15cm a viac.. Pritom môžu (ale nemusia) byť podobne staré... Samozrejme, existujú výnimky. Ďalšia vec je hierachia v akvárku. Samica loisellei môže mať časom problém presadiť sa pri kŕmení, lebo napr. fenestratus je pažravá ryba, rýchlo zbiera granulu a tým pádom sa viac nažerie a zákonite aj rýchlejšie rastie. Stáva sa dominantnejšou a loisellei stagnuje. Fenestrata, bocourti sú všežravce, ktorým prospieva aj rastlinná zložka potravy a profitujú aj z nej (rastú), loisellei je mäsožravec (viacmenej), čiže ak nedostáva bohatú proteínovú stravu, nie je to ono. Je to na dlhú debatu.. :)

Haiti patrí medzi veľké ryby, samec by podľa tohto merítka mal rásť podobne rýchlo ako dovii, managuensis, umbrifera.. Chápeš? Ale on rastie pomaly na môj vkus :) Je to zvláštna ryba, možno sa to teraz rozbehne a nebudem ho stíhať kŕmiť.. :)
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod paloi » Štv 27. Dec 2012 19:41:51

Porovnával som len to, čo mi rastie v akvárku. A loisellei je jediná ryba, ktorá prakticky nerastie. Aj friedrichsthalii jej rastom utekali. Ktovie, aké veľké sú teraz, už ich nemám. ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Poslaťod stiff » Štv 27. Dec 2012 19:50:43

:) To mi je jasné. Freddy samica nemá problém pomerne rýchlo presiahnuť 20cm, kdežto samica loisellei ak má 15cm, je to kus ryby :) Z toho vyplýva, že tvoja loisellei je jednoducho dospelá, preto ti už nerastie.. Chápeš? Ale ona rastie, lebo ryby rastú celý život, len ty to nevidíš, zmeraj ju tak o 2 roky. Bude mať 12-13cm a to je tak akurát na tento druh. Bohužel :)Bocourti a fene budú mať už po 25, možno 30cm :) ak sa o nich budeš v tvojom novom bazéniku dobre starať :)
Obrázok užívateľa
stiff

Poslaťod DeNNI85 » Štv 10. Jan 2013 8:35:41

Zdravím, je to opravdu krásná ryba, víte kde by se dala sehnat? nejlépe v čr?
DeNNI85

Been thanked: 0 time

PredchádzajúciĎalší

Späť na Stredoamerické cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia