skalary

Diskusia o skalaroch

Re: skalary

Poslaťod Byk1984 » Pon 05. Apr 2010 8:57:53

Pre tie Alty by som ja osobne daval vysku nadrze aspon 65cm.Predsa len vedia narast az do vysky 25cm,ale samozrejme ze v malej nadrzi nevyrastu.Su to velke ryby.Kedysi som choval obycajne skalare a mal vysku 50cm.Mali okolo 13cm a bola im tak optimalna
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Reklama

Poslaťod jovan » Pon 05. Apr 2010 10:40:15

Ta výška je síce dobre keď je aspoň 50-55cm,avšak mal som aj nádrž ktorá mala výšku 1 meter a skaláre tam nedorástli vyšších rozmerov ako v bežných nádržiach.Ja mám skôr dojem,že práve prúdenie vody v nádrži má značný vplyv na rast výšky ryby.To je ale môj subjektívny názor či skôr poznatok.
Doteraz boli v 150tke ,včera som ich musel premiestniť do väčšej /250/ lebo výšku majú cca 25-30 cm po roku života.Hádam im to bude stačiť.
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Junaksk » Pon 05. Apr 2010 11:26:10

uz len aby sa zacali vytierat a bude to dokonale, potom ak mozes zdokmentuj to vytieranie ked sa podari
Obrázok užívateľa
Junaksk

Images: 2
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod jovan » Pon 05. Apr 2010 12:19:52

Junaksk píše:uz len aby sa zacali vytierat a bude to dokonale, potom ak mozes zdokmentuj to vytieranie ked sa podari

Tak možno za 1-1,5 roka minimálne,uvidíme,nechám to na nich,v Európe je len pár chovateľov ,ktorým sa to podarilo /myslím z odchytov/ čo som čítal tak asi len dvaja traja,možno sa mýlim.V každom prípade ,ak prejavia ochotu ,tak sa to pokúsim využiť. :)
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod kofola » Pon 05. Apr 2010 12:34:05

Jovan, ale hned jedneho mas v susednych Cechach, tak podrz narod Slovensky a nedaj nas zahanbit :lol:
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod jovan » Pon 05. Apr 2010 12:38:40

kofola píše:Jovan, ale hned jedneho mas v susednych Cechach, tak podrz narod Slovensky a nedaj nas zahanbit :lol:

Nemám,Pojar,Hák,Hadinger urobili odchov iba od akvarijnej populácie Horsta Linkeho. :talk Moje sú divoké z odchytu.Čo viem tak práve Linkemu sa to podarilo ako prvému v EU.Možno sú aj ďalší ,ale mne je to v podstate jedno. :rofl
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod kofola » Pon 05. Apr 2010 13:03:29

Ano mas pravdu opomenul som tie odchyty. Myslel som samozrejme p.Haka, ale ten mal generaciu F2 co ja viem. V EU je to samozrejme Linke (wild) - udajne v roku 1997.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod chrust » Štv 15. Apr 2010 0:51:25

od isteho casu nemam rad rybu pterophyllum scalare, hlavne kvoli tej "medializacii" Nanay, Manacapuru, poctiveho klasickeho amazonskeho skalara nekupite. Vsade kam sa pozriete je len marketing. Najprv sa isli vsetci potrhat za mikrorazborami "Galaxy", teraz su tu sp.Nanay, pred nimi Manacapuru, potom nastal boom s ramirezkami modrymi ako daleko to este zajde? To iste sa deje aj medzi africanmi, samy trofeus a uplne sa zabudlo na krasnu rybku Anomalochromis thomasi. A takmer uplne sa zabudlo na australske duhovky, ludia co ich chovaju sa mozno daju spocitat 10tich prstoch. To iste medzi tercovcami, tyrkys cerveny, modry, pigeon, golden pigeon, orange pigeon....a kupit heckela, alebo poctiveho hnedaka je problem. Je mi z toho normalne smutno.
Obrázok užívateľa
chrust

Images: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

Poslaťod jovan » Štv 15. Apr 2010 8:50:40

chrust píše:od isteho casu nemam rad rybu pterophyllum scalare, hlavne kvoli tej "medializacii" Nanay, Manacapuru, poctiveho klasickeho amazonskeho skalara nekupite. Vsade kam sa pozriete je len marketing. Najprv sa isli vsetci potrhat za mikrorazborami "Galaxy", teraz su tu sp.Nanay, pred nimi Manacapuru, potom nastal boom s ramirezkami modrymi ako daleko to este zajde? To iste sa deje aj medzi africanmi, samy trofeus a uplne sa zabudlo na krasnu rybku Anomalochromis thomasi. A takmer uplne sa zabudlo na australske duhovky, ludia co ich chovaju sa mozno daju spocitat 10tich prstoch. To iste medzi tercovcami, tyrkys cerveny, modry, pigeon, golden pigeon, orange pigeon....a kupit heckela, alebo poctiveho hnedaka je problem. Je mi z toho normalne smutno.

V podstate sa stotožňujem s tvojim názorom,avšak pôvodné formy rýb ktoré si menoval zmizli vplyvom požiadavky trhu,za čo môžu len a len hobby akvaristi,ktorí tvoria rozhodujúcu skupinu dopytu.Pokiaľ je nejaký druh ryby o ktorý nie je záujem na trhu,tak je nepredajný a teda nezaujímavý.Žiaľ bohu je to trend tejto doby,navyše tlak ázijských fariem na trh je veľmi agresívny a je len na akvaristoch,či ho podporia alebo nie.Dnes sa dajú rozlíšiť importy od odchovov,a tak je vždy na výber.Vyzerá to jednoducho ,lenže je veľa ľudí ktorí sa chcú presadiť,a keďže nevedia ako,tak sa chcú nejako odlišovať od druhých,trebárs aj chovaným druhom,čo je práve voda na mlyn pre dovozcov.
Apropó neviem či si niekedy videl divokého altuma na živo,myslím že ani nie,ak áno ospravedlňujem sa ti.Mne sa alty páčia,splnil som si chlapčenský sen.
Čo sa týka tých iných foriem skalárov ani mna neoslovili,preto som si vybral alty.Jedného času som choval ako ty vravíš poctivých amazoňanov,mal som ich tisíce,avšak nebol o nich žiadny záujem tak som ich zrušil.A vermi boli poctivé. :hug
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod chrust » Štv 15. Apr 2010 16:46:53

praveze Alty sa mi velmi pacia, su to krasne majestatne ryby, tiez je len otazka casu, kedy ich zasiahne komercia. Jeden cas som choval skalare amazonske, len sa mi nejak zhnusili, kvoli tym vsakovakym sp. Su to vsak velmi pazrave ryby, aj kona by zozrali.
Obrázok užívateľa
chrust

Images: 8
Has thanked: 0 time
Been thanked: 2 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Pterophyllum cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 4 hostia