Nemecký odchov P. altum

Diskusia o skalaroch

Re: Nemecký odchov P. altum

Poslaťod Matej » Ned 14. Aug 2011 22:57:09

stiff píše:
jovan píše:
Kód: Vybrať všetko
http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=3534

Tie komentáre pod článkom sú celkom zaujímavé. Ak som to správne pochopil, tak tam tvrdia, že to nie je hybrid, ale pravý altum.. :)

Dobre si to pochopil akurat som to cital, je tam aj odkaz na nejake dalsie forum ale tam to je nejake divne a neni tam konkretna tema, asi to bez registracie nic nezobrazi.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Reklama

Poslaťod jovan » Pon 15. Aug 2011 7:49:53

Ak to je teda pravda,ja osobne si myslím že nie,tak potom to celé bude mať pravdepodobný priebeh kríženia ako Discusy.Skôr si myslím,že každá ďaľšia generácia odchovov v akváriách bude promiskuitou samíc ,skôr inklinovať k inéj forme a tým sa asi dočkáme krížencov rôznofarebných......
Obrázok užívateľa
jovan

Images: 0
Has thanked: 4 times
Been thanked: 35 times

Poslaťod Matej » Pon 15. Aug 2011 9:51:23

Bolo by treba sa zaregistrovat na to druhe forum, je to napisane takou formou ze to znie ako keby ten dany chovatel nemal povest "vyrobcu" hybridov, respektive tam nebola ziadna podpora pre to tvrdenie ze sa jedna skutocne o hybrid. Ak budem mat vecer cas kuknem sa tam ci tam bude nieco konkretne napisane.
Matej
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Images: 3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 56 times

Poslaťod stiff » Pon 15. Aug 2011 13:03:22

Presne toto sa mi páči na altumoch (samozrejme aj oni sami), že ich málo ľudí chová, ešte menej ľudí ich rozmnožilo (oveľa menej :) )a aj to málo čo sa o nich popísalo a píše, sa občas (furt?) mystifikuje.. Človek vlastne ani nevie na čom je. A neviem či v prípade týchto rýb, vôbec niekto na svete presne vie, na čom je.. :rofl
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Pon 15. Aug 2011 19:07:50

stiff píše:Presne toto sa mi páči na altumoch (samozrejme aj oni sami), že ich málo ľudí chová, ešte menej ľudí ich rozmnožilo (oveľa menej :) )a aj to málo čo sa o nich popísalo a píše, sa občas (furt?) mystifikuje.. Človek vlastne ani nevie na čom je. A neviem či v prípade týchto rýb, vôbec niekto na svete presne vie, na čom je.. :rofl

...a presne toto sú dôvody prečo som si ich zaobstaral.Hlavným dôvodom však bol splniť si chlapčenský sen vlastniť divoké ryby z Amazonky.Myslím že polovica z toho čo sa píše,alebo popísalo, sú rozprávky,ono v podstate objavovať tajomstvá akvaristiky by mali byť tým hlavným hnacím motorom každého chovateľaa nie si všetko vygooogliť.Prvou výzvou bolo pre mňa ich vôbec "udržať".Netvrdím že to už viem,ale čo to mi už o sebe prezradili.Ak sa podarí od nich aj niečo odchovať , teraz neviem,možno mi to zas ukážu.V každom prípade v mojom obraze je to symbol nespútanej a divokej Amazonky.
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod terrible » Uto 16. Aug 2011 8:00:55

Ako dlho ich už máš?
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod stiff » Štv 18. Aug 2011 12:49:19

Tak som sa regol na finarama.com a čítal a čítal... :). Je to naozaj najlepšie fórum o skalároch (altumoch) a nielen o nich, aké som kedy videl. Vedel som o ňom už dávno, ale nejako sa mi nechcelo do registrácie. Sú tam tony informácií, ktoré prečítať, by trvalo "nejaký ten týždeň".. Každému, koho zaujíma táto problematika, odporúčam čím skôr toto fórum navštíviť. Píšu tam ľudia, ktorí sa výskumom altumov zaoberajú niekoľko desaťročí a sú uznávaní vo svete. Bol som tam krátko, ale asi najlepší je EDGAR RUIZ (má nick puertoayacucho). Ochotne odpisuje a všetko vysvetľuje super priateľským spôsobom..

Pre zaujímavosť jeho videá:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vw-ZjnceOxI[/youtube]

No, ale chcel som napísať niečo ohľadom kríženia skalárov/altumov. Dočítal som sa (debata ešte z roku 2007), že altum a skalár sa kríži už dávno! Podľa Eda Ruiza sa toto deje halvne v oblasti ich prirodzeného výskytu (alebo v tesnej blízkosti), kde sa nachádzajú akési "prestupné stanice", v ktorých sú tieto a iné ryby po odchyte dočasne umiestnené a pripravené na predaj. Miestni majú v niekoľkokubíkových betónových nádržiach ryby rôznych druhov, medzi inými aj altumy a skaláre. Rovnaká klíma, veľmi podobná voda... Podľa jeho slov to niekoľkokrát videl a rozprával sa o tom aj s miestnymi ľuďmi, ktorí ryby odchytávajú, tak isto aj s konkrétnym importérom. Ten o tom vedel a napriek tomu tieto hybridy vyvážal ako divoké altumy. Na prvý pohľad absolútne neetické a v prípade týchto rýb až hnusné (altum je len jeden a takto ho dehonestovať...). Na druhý pohľad, keď si človek uvedomí, že jediný tamojší zdroj príjmov v tomto chudobnom kraji, je práve odchyt rýb a najväčší podiel na trhu má práve P. altum a S. heckel, tak je úplne jasné, že tento hybrid sa predáva ako divoký odchyt aj keď to je (alebo vtedy bolo?) ojedinelé... Ďalší faktor, ktorý výrazne uľahčil rozhodovanie "predať-nepredať" tento hybrid bol fakt, alebo reálna situácia, v ktorej sa vtedy divoké odchyty altumov ocitli. Jednoducho bola z rôznych príčin veľmi vysoká mortalita týchto importov, skôr by sa dalo povedať, že málo čo prežilo, kým sa to dostalo ku konečnému akvaristovi. Tieto krížence sú odolnejšie a prispôsobivejšie, lepšie znášajú stres a pod. Niektoré jedince z výteru sa od pravých Orinoco altum dajú rozlíšiť len veľmi ťažko, iné majú zasa bližšie k P. scalare, takže selekciou je možné vybrať jedincov, ktorých netrénované oko v podstate nedokáže rozoznať od pravých altumov.

Aj v Európe sa "podarilo" skrížiť altum so skalárom. Konkrétne Eric Hustinx (UK?) (okrem iných) skrížil samca altum a samice P. scalare. Potomkov aj ďalej chová pre vlastné potešenie a pozorovanie, ak som to správne pochopil, tak ich neposúva ďalej...

Toto nie sú moje tvrdenia, len tlmočím "výcuc" debaty (z 2007). Tu je link:
Kód: Vybrať všetko
http://www.finarama.com/forum/viewtopic.php?t=960&highlight=altum+cross

Je to tam podrobne rozobrané, odporúčam prečítať, ale bez registrácie to nebude možné.

Aby som to zhrnul, tak nakoniec (mám pocit) sa všetci diskutujúci zhodli na tom, že hybrid altumXscalare má prínos pre hobby ako odolnejší "altum" pre ľudí, ktorí nevedia, alebo nemôžu zabezpečiť vhodné podmienky pre pravé altumy. Zdôrazňujú etickú a morálnu stránku veci, kde svojím spôsobom apelujú na predajcov, aby uvádzali pri predaji informáciu, že sa jedná o hybrid - kríženca (čo je z môjho pohľadu mlátenie prázdnej slamy..). ALE každý jeden je za zachovanie čistej línie tejto ryby... Podľa môjho názoru tu za chvíľku budeme mať rôzne farebné variácie altumov ako vyššie spomínal Jovan a pre divoké odchyty si budeme musieť na Orinoco "zbehnúť" sami, ako spomínal Perchess..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Poslaťod jovan » Štv 18. Aug 2011 18:08:28

:time :P :claps:
Obrázok užívateľa
jovan

Poslaťod terrible » Pia 19. Aug 2011 7:47:05

Tak som sa na tú stránku skúšal regnúť a napísalo mi to toto: "Sorry, but this e-mail address has been banned". A to som na tej stránke na 1000% v živote nebol! Skúšal som tam dať 4 rôzne e-maily a stále to isté... :shock:
Obrázok užívateľa
terrible

Poslaťod terrible » Pia 19. Aug 2011 7:52:08

No vyzerá to tak, že sú tam asi zabanované všetky e-maily z gmail-u, lebo na mail z yahoo mi to už ban nevyhodilo. :D
Obrázok užívateľa
terrible

PredchádzajúciĎalší

Späť na Pterophyllum cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 6 hostia