Na zelanie admina zakladam tuto temu na doplnenie vyhod pouzitia tmaveho/cierneho piesku pri chove tychto ryb. Problem som poznal skor (urcite aj viaceri z vas), len som to nevedel nazvat jednym slovom a ako som sa docital na frontosa.com, tam to chlapi volaju "Mooning". A kedze sa to da tazko nazvat jednym slovenskym slovom, dovolte mi tento vyraz pouzivat aj dalej. Jedna sa v podstate o rozstepenie tretieho (niekedy aj stvrteho pruhu) v jeho hornej casti resp bielu skvrnu, vysledkom coho je, ze pruh nie je suvisly a vytvara pismeno V. Tento jav sa poklada za neziaduci a pri divokych rybach ho je vidiet ovela menej ako pri F1, F2 atd. Ryba s mooning je prakticky vyradena z dalsieho seriozneho odchovu.
vid foto jednej mojej C.g.Moba F1 s ukazkovym mooning:
Kedze som aj na inom mieste spomenul mooning v suvislosti s pouzitim cierneho piesku, musim dodat, ze vela chovatelov odporuca z vlastnej skusenosti pri tomto probleme vymenu piesku za cierny s cielom odstranenia tohto javu uz pri mladych rybkach. Neviem vysvetlit ako je to mozne, ale ma to suvis s celkovym priaznivym ucinkom cierneho piesku na vyfarbenie ryb. Ja sa na tento krok este len chystam, takze osobnu skusenost este nemam. Po vymene piesku budem aktualizovat tuto temu a informovat vas o zmenach, ktore dufam v tomto smere nastanu. Rad by som sa podelil so skusenostami aj nasich chovatelov, ktori nieco podobne riesili.