šnekáči a ryby väčších rozmerov

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

šnekáči a ryby väčších rozmerov

Poslaťod Karpatska » Štv 24. Dec 2009 17:09:58

Tu chcem všetkých poprosiť o skúsenosti s chovom "šnekáčov" s väčšími druhmi ako sú napr. Neolamprologus leleupi alebo napr. chalinochromis sp. " Ndobhoi ".
Obrázok užívateľa
Karpatska

Images: 51
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: šnekáči a ryby väčších rozmerov

Poslaťod Karpatska » Štv 24. Dec 2009 17:17:14

Ja mám skúsenosti aj s leleupkami aj s chalinochromis sp. " Ndobhoi " a druhý menovaný druh je už dvakrát taký ako lamprologus meleagris, ktoré priamo nenapadá ale mladé sa snaží vyžrať a tým pádom stresuje rybky. Leleupky majú tak 8 cm a ešte ich dokážu meleagrisy zahnať. Ale ako som sa dočítal, keď dosiahne plnej veľkosti bude šnekáčov napadať.

Riešenie?
Ja som rozmýšlal skôr zvoliť si väčšie druhy ako sú naprídlad telmatochromisy alebo Lepidiolamprologus boulengeri/meeli atď./ samozrejme nepíšem Lamprologus` callipterus, ktorý sa o seba vie bez problémov postarať :D.

pre laciho 'Lamprologus' caudopunctatus skús popísať ako vychádzajú šnekáče s týmto druhom. Mňa bude zaujímať hlavne keď podrastú ako sa budú správať ale myslím si, že v pohode.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Poslaťod LaciP » Pia 25. Dec 2009 17:53:19

Tak že k tým caudopunctatom. Ja s nimi chovám dva druhy šnekáčov. L.ocellatus a N.multifasciatus. Je to absolutne v pohode pokiaľ má každý svoje miesto, teda ak sa caudunctati nemotajú nad ulitami šnekáčov a ak šnekáči nelezú do miest kde je neresisko. Ale z každej strany postačuje menšie postrašenie, nejaké drastické boje sa neodohrávajú a mimo "rozmnožovacích" priestorov sú k sebe plne tolerantný. Ešte uvidím ako to bude vyzerať keď sa vytrú caudopunctati a budú strážiť mladé, predpokladám nárast agresivity. Inak sa v pohode znášajú.

Ešte mám skúsenosti s A.calvus. Toto je trošku iné kafe. Alťáci útočia na mladé, čo sa neschová hlboko do ulity nemá šancu, najmä pri dospelých calvusákoch, tí mi útočili aj na dospelé samičky multifasciatov...preto majú u mňa jednu vlastnú sólo nádrž.
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod peetre » Str 06. Jan 2010 9:59:08

Ja mam L.Meleagris s N.Leleupi, a Leleupi dost okupuju dno. Meleagrisi nie su nijak bite, ale neobsadzju ulity na dne, lebo ich Leleupi vyhanaju. Preto rozmyslam, ze Meleagrisi dam do samostatnej nadrze.
peetre

Images: 2

Poslaťod Karpatska » Pia 08. Jan 2010 15:34:42

peetre píše:Ja mam L.Meleagris s N.Leleupi, a Leleupi dost okupuju dno. Meleagrisi nie su nijak bite, ale neobsadzju ulity na dne, lebo ich Leleupi vyhanaju. Preto rozmyslam, ze Meleagrisi dam do samostatnej nadrze.

JJ presne toho sa aj ja bojím. Že raz budem ich musieť preloviť. Preč ich nedám na to ich mám moc rád, takže tu musím premyslieť.
Obrázok užívateľa
Karpatska

Poslaťod yossarian » Sob 09. Jan 2010 13:40:50

Cim vice rostou leleupi tim vice premyslim o tom ze snekacum najdu jiny domov :( Jsou to mrchy zluty ;) Nemluve o tom ze ve spolecnosti vecne se pohybujicich a hastericich trofiku se podle meho pozorovani neciti meleagris moc dobre. Takze se asi priklonim k moznosti ze pujdou snekaci pryc a misto nich mne napada nejaky druh julidochromis nebo neolamprologus.
yossarian

Poslaťod ollisvk » Sob 09. Jan 2010 14:03:38

mne leleupi vzdy v akvarku po nejakom case vymizli
ollisvk

Images: 0

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 29 hostia