tropheus kasanga red rainbow

Diskusia o cichlidách z jazera Tanganyika

Re: tropheus kasanga red rainbow

Poslaťod jusko » Pon 25. Mar 2013 13:55:54

simon píše:Ja veľa praktických skúsenosti nemám, ale aj v odbornej literatúre je uvádzané, že na africké cichlidy má byť minimálne 300 litrov. Záleží ale aj od druhu.
Ak ti skúsený chovateľ, ktorý to má vyskúšané, radí, že to nie je problém, tak si ich tam daj. Ak sa im bude dariť, budeš šťastný a ak nie budeš si trhať vlasy. Nie je nad vlastnú skúsenosť.
Myslím si, že tieto ryby by mali mať väčšiu nádrž, životný priestor aj na plávanie, ako písal Bobo.

Preto píšem, že to mám overené v praxi - napr.:
1.akva - 245L - 16ks Tropheus chaitika Blue Rainbow
2.akva - 245L - 19ks Tropheus Duboisi
3.akva - 245L - 19ks Tropheus red Lupota
4.akva - 245L - 23ks Tropheus Ikola /2.chovná skupina/
5.akva - 324L - 34ks Tropheus Ikola /1.chovná skupina/
6.akva - 324L - 28ks Tropheus Ilangi
atď...
Ono kedysi bola teória o Tropheusoch - minimálna chovná skupina aspoň 15ks.
Nevedno prečo, už sa píše o minimálnej skupine 30 až 40 ks - neviem kto to vymyslel.
Ja píšem len poznatky zo svojho chovu. Nech si dotyčný zariadi akva ako chce, ale niektorí píšete len to, čo si niekde prečítate.
Vyskúšajte to a pochopíte, že to funguje normálne. Či bude v 400 L akva sa ,,tlačiť,, 30 až 40 ks Tropheusov, alebo v 200L bude napr. mať trochu viac miesta 15 Tropheusov - aký veľký je v tom rozdiel?
Základ je pravideľná výmena vody, kvalitná a silná filtrácia a kvalitná strava - NIČ VIAC !!!
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Reklama

Poslaťod bobo242 » Pon 25. Mar 2013 16:31:15

Jusko, bodaj by som sa mylil a tých 14 ks by v tej 200- ke prežilo viac ako 2-3 roky, ale nemyslím si to. Ak to tebe funguje, neznamená to, ze ma niekto začať s trophs v 200 ke so 14 kusmi. Moja rada a tie čísla, nevyplývali len z prečítaneho, ale aj z vlastnej skúsenosti. Ty ako skúsený chovateľ máš problematiku agresivity, filtracie, výmen vody a krmenia zmaknutu na inej úrovni ako niekto kto len začína. Čiže pre začiatok trvam na tých číslach v zaujme rýb aj chovatela..A je mi v podstate jedno koľko a kam si ich kto da, išlo mi len o to poradiť.

A nie je jedno či tropheus plave v 200 l alebo 400 l. Bezohladu na celkový počet rýb.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod jusko » Pon 25. Mar 2013 17:23:22

Práve preto, že to mám zmáknuté, tak som mu vypichol dôležité veci, ktoré by mal dodržať a ostatné je už na rybách.
Ona to fakt nieje žiadna veda - mnohí sa boja chovu Tropheusov - ja v tom problém vôbec nevidím.
Pozri, mne je absolútne jedno, čo si tam dá - fakt píšem len moje zhruba 8 ročné dennodenné skúsenosti s týmito rybami.
Obrázok užívateľa
jusko

Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod bobo242 » Pon 25. Mar 2013 17:56:30

Tak som rad ze sme sa zhodli - je nám to jedno :D . Ale nie, ešte teda na záver - ten mensi objem a počet môže fungovať, ale je to minimálna spodná hranica kde môžu neskusenemu nastať problémy a myslím ze aj nastanu a práve to sú situácie ktoré robia tropheusy nezasluzene problemovymi.. tomu sa chcem tiež vyhnúť a preto som radil tie čísla - je tu vyššia pravdepodobnosť ze nenastanu problémy s agresivitou, kvalitou vody atd...:beer
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod maykovic » Pon 25. Mar 2013 18:57:25

Tu je vidiet ze je nazor a nazor a z toho je tazko priklonit sa. Kazdopadne som tropheusy stopol kedze uz to boli vacsie kusky. Asi tropheusy na dobu kym nebudem mat vacsie akvarko v predstave odlozim. Dakujem za nazory pomohlo my to sa pevne rozhodnut.
maykovic

Been thanked: 0 time

Poslaťod TomasNoga » Pon 25. Mar 2013 22:41:04

Ja to poviem takto ,ja mám doma v 160L akv. 7 ks bemb a sú úplne v pohode, nič sa im nerobí nebijú sa a nechápem prečo by to nemalo fungovať mením pravidelne vodu periem filtre a ryby si nažívajú v pohode pária sa, tak nechápem prečo tu stále tvrdíš, že min. veľkosť akv. je 300či 400L aj jusko sám povedal že netreba takú veľkú nádrž, v pohode ich tam daj a nič sa im nebude robiť
Tomáš Noga
TomasNoga

Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod bobo242 » Uto 26. Mar 2013 7:29:18

ked tu niekto poznamena ze ma 3 tropheusy v 50 l tak uz naozaj sklapnem :lol:
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod TomasNoga » Uto 26. Mar 2013 23:57:08

Neviem čo mám na to povedať lebo ty sa tu robíš veľkým pánom... povedz mi prečo by tie ryby nemali prežiť ? ved majú ryby v akv. priestor na plávanie atd. a čo by sa im malo stať ? to budem mať 7 rýb v 300L akv. ? lebo tropheusy musia byť podla teba v 300-400L akv. to mi povedz povedz v akých akv. máš ty tvoje ryby, to by ma moc zaujímalo keď tu tak vravíš
TomasNoga

Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Poslaťod bobo242 » Str 27. Mar 2013 7:16:30

Ok, Tomas, skusim to este naposledy..Mrzi ma ze ma chapes ako velkeho pana. Inac velki pani radia velke akvaria? To je pre mna novinka..ale tvoja vec, btw ak mas nieco proti clenovi portalu, je tu na to tema. Ja proti tebe, ani proti nikomu s inym nazorom nemam nic a kazdeho komu zalezi na svojich rybach respektujem. Takisto aj moje nadrze tu najdes. Volakedy som sa hadal na 3 stranach na cichlid-forum.com s amikmi, ktori prezentovali tzv - All Male Tank - cize nadrz, kde bol len jeden samec z jedneho druhu mbuny, haps, tropheus, dokonca frontosa. ziadne skupiny nic, cim viac tym lepsie.. na grc. Im na svojich rybach vobec nezalezi, chcu mat len pestre pekne farebne ryby. Tiez som bol pre nich nejaky ch.j co im radi voloviny, ved im to pekne takto funguje.. Zastal sa ma len jeden ktory chapal o co mi ide. To len ako priklad.
Naposledy na zaver dam svoj nazor a pohlad na vec:
Trophs su velmi pohyblive ryby a ani 1000 l akv by im nezabezpecilo tolko pohybu, kolko by potrebovali. Podla mna idealne akv pre nich je od 2000 l vyssie. Cize ked radim 300-400, tak to je uplne minimum. A z tohto objemu vyplyva, ze ich musi byt aspon 30 kvoli znizeniu agresivity. Ak das 7 do 300, tak ti dominantny samec zacne ostatne tlct, dufam ze sa uz chapeme..ak nie, prezijem to, ale opakovat sa uz nebudem. Problem je len v tom ze kazdy z nas chape to minimum niekde inde. Kvoli tomu ma nemusis oznacovat za velkeho pana. dakujem.
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod kofola » Str 27. Mar 2013 10:08:55

Myslim, ze Maykovic sa uz rozhodol, tak ako to napisal, ale pridam aj ja svoj nazor - mozno to pomoze niekomu do buducna urobit si zaver.
Najlepsie su osobne skusenosti a ja uznavam nazor na chov ako Juska tak aj Boba, pretoze obaja dobre vedia co hovoria a afrikam sa rozumeju. Casto sa stava, ze na forach sa niektore nazory zle pochopia a potom vznikaju nedorozumenia. Nie vzdy sa da par vetami napisat svoj nazor a hlavne ked to nie je "just in time". Uplne ine je to pri osobnom rozhovore a o tropheusoch sa da rozpravat cele dni. Hlavne ked sa stretnu dvaja fanatici, to potom hodiny letia ako minuty (Jusko vie o com pisem :D )
Moje nazory na chov tropheusov po niekolkorocnych pokusoch, omyloch, uspechoch a skusenostiach su:
1. je lepsie chovat 14 kasanga v 200-250 litroch, ako 14 kasanga v 600 litroch.
2. ak mas stastie na ryby (kazda skupina je jedinecna) tak to pri zakladnych pravidlach ktore spomenul Jusko bude fungovat aj v "malych" nadrziach
3. ak nemas stastie na ryby budes mozno musiet upravit akvarium, v extremnom pripade vymenit alebo odstranit "protivnu" rybu. Skuseny chovatel z pravidla vie ako na to. Kym to menej skusenemu dojde moze sa mu za ten cas vyvrazdit cela skupina.
4. nie je tropheus ako tropheus. Nemam teraz na mysli jedince ako take, ale myslim druhy.

Maykovic, ak trvas na tom, ze chces v 200 litroch tropheusy, osobne si myslim, ze to moze fungovat. Odporucal by som ti ale pre zaciatok Tropheus Duboisi (je jedno ktoru formu) - su totiz podla mna o nieco kludnejsie a odolnejsie ako Moori-cka. Samozrejmostou su previdla, ktore pisal Jusko + vhodne zariadene akvarium.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

PredchádzajúciĎalší

Späť na Tanganyika cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia