Čo je náročnejšie chovať, Mbuny? alebo Tropheusy?

Diskusia o cichlidách z jazera Malawi

Čo je náročnejšie chovať, Mbuny? alebo Tropheusy?

Poslaťod emmkaa » Štv 14. Apr 2011 8:47:45

Pekný deň.. Nevieme sa rozhodnúť,aký typ biotopu máme chovať.. pôvodne sme chceli Mbuny,aj z nich doma máme 6 kusov v malom AQ, ale zakladáme si novú nádrž 400 l,a nedajú nám spať tropheusy( ikola,alebo duboisi) :S
Prosím poraďte nám, ako je to z chovom.. sme začínajúci akvaristi :sun
emmkaa

Has thanked: 2 times
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: Čo je náročnejšie chovať, Mbuny? alebo Tropheusy?

Poslaťod barny1991 » Štv 14. Apr 2011 11:56:23

Ja teraz tiez zriadujem nove akva s tropheusmi. dovolim si tvrdit ze pri kvalitnej strave a pravidelnej vymene vody niesu tropheusi obtiazne chovat.Kazdy druh ma svoje čaro, ja by som sa na tvojom mieste do takeho akvaria kupil tropheusov.
Co sa tyka narocnosti mbuny neviem posudit, zase mbuny su farebnejsie,tropheusi su zase uplne ina kapitola :) ale do tvojho akvaria (400l si tusim pisala) by som kludne supol dajme tomu 30 tropheusov, neake julidky alebo multikov alebo ocellatov alebo leleupky pozri si akvarium napriklad uzivatela Matej, ten to tak a je to super. :yes
Obrázok užívateľa
barny1991

Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod kofola » Štv 14. Apr 2011 15:35:04

Emka, ja osobne si po niekolko rocnych skusenostiach s chovom mbun aj s chovom Tropheusov dovolim tvrdit, ze chov tropheusov je opradeny tolkymi nejasnymi informaciami a polopravdami, ze zacinajuci akvarista v tom ma urcite chaos. V zasade platia rovnake pravidla pre oboje: dostatocne velka nadrz (ak mas 400L tak to uplne staci), KVALITNA filtracia, primerany pocet osadky akvaria (zavisle na druhu), pravidelna vymena vody, a hlavne trpezlivost pri zakladani akvaria. Akvarium je uzavrety mini ekosystem, kde sa zlozite chemicke procesy navzajom suvisiace rozbiehaju relativne pomaly, ale pri zlom zasahu do akvaria sa prestanu diat z hodiny na hodinu, co ma za nasledok uhyn ryb.
Na internete a v starsej literature najdes vela informacii o tom aka je Tropheus hakliva ryby a ze nie je urcena pre zaciatocnikov atd atd. Tieto informacie pramenia z cias, ked neboli este dostatocne poznatky o prirodzenom zivote tropheusov a akvaristi nevedeli o specifikach chovu tychto ryb. Ak chces tropheusov, tak chod smelo do toho. Len bud trpezliva, skus o nich hodne precitat skor kym sa pustis do nakupu ryb a davaj pozor na potravu. Su to zruti a zjedja naozaj vsetko co padne do akvaria a vobec nepremyslaju o tom ci to vobec zradlo je.
Vela ludi od chovu trofikov odradilo to, ze neboli na chov tychto ryb teoreticky dost pripraveny a ked im rby uhynuli, prisli radovo o niekolko desiatok az stoviek eur. Tropheus nie je prave najlacnejsia ryba. Chce to kvalitnu vodu, kvalitnu potravu a chovat tieto ryby v hufe. 400 litrova nadrz s 32-35 ikolami je uplne uzasny pohlad.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod barny1991 » Štv 14. Apr 2011 16:11:31

kofola to vysvetlil fajnovo :) podlamna by si mala ist urcite smelo dotoho, do takeho akvaria bez problemov. ja chovam cichlidy pol roka a uz mam doma nove vacsie akvarium, trosku som sa oboznamil s ich chovom vela som toho precital a tiez mam uz odlozenych u Juska(super chovatel odtialto z portalu) Tropheus Duboisi a strasne sa tesim uz nane len to netreba uponahlat ale trpezlivo pockat :) :yes nech sa rozhodnes ako kolvek prajem ti vela uspechov a tesime sa ked nam sprezentujes svoje akvarium.
Obrázok užívateľa
barny1991

Has thanked: 9 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod emmkaa » Štv 14. Apr 2011 17:01:34

Aj my sa už veľmi tešíme na ryby.. aj keď ešte nevieme na aké :rofl Tak ešte máme čas cca 2 mesiace na rozmyslenie... ooch nevieme sa už dočkať.. ale zas nechceme sa splašiť neuvážene... samozrejme potom pridám nejaké foto, ako sme to všetko zvládli.. :blush
Máte nejaký typ, kam na nákup rybiek?? Východné slovensko Ďakujem
emmkaa

Poslaťod kofola » Štv 14. Apr 2011 17:20:10

Emka na nakup na stredne slovensko :D. Je tu asi najviac chovatelov africkych cichlid.
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod kaho » Štv 14. Apr 2011 17:30:25

... :dance ...ja som nemal nikdy skusenosti s Afrikami...vzdy som choval,len juz Ameriku..ale uz vtedy ma zacal fascinovat Tropheus,ako pise Kofola,pozhanal som si vsetku moznu teoriu o tomto druhu a po cca. 3 rokoch som sa rozhodol pre ich chov...je tomu rok,co my zatial bez problemov moja Tanganika robi radost..,bracho ma Malawi ..pravidelna vymena vody,kvalitne a rozmanite krmivo robi skutocne svoje... moje dosavadne skusenosti s chovom akvarijnych ryb su take,,ze pokial sa chovatel o svojich zverencov stara so zaujmom a laskou,tak sa da zvladnut vsetko.. :dance .
kaho

Images: 0
Been thanked: 10 times

Poslaťod emmkaa » Štv 14. Apr 2011 18:06:15

na stredne Slovensko?? na rybky pôjdeme hocikde, len ako by zniesli tak dlhu cestu v sáčku??... :cry
emmkaa

Poslaťod kofola » Štv 14. Apr 2011 18:27:16

z toho nemaj strach. Ked su ryby v dobrej kondicii tak v nakyslikovanom sacku bez narkozy vydrzia aj 24 hodin. Ja bezne posielam ryby aj na vzdialenosti 300km a aj k vam do Michaloviec. Staci sa opytat uzivatela Byk1984 ;)
Obrázok užívateľa
kofola

Poslaťod Byk1984 » Štv 14. Apr 2011 19:08:36

Ano potvrdzujem.Bral som od Kofoly ryby uz 2x a vzdy dosli bez problemov.Vsetky v poriadku a ziju do teraz.Zaco mu ako vzdy dakujem :-)
Emmkaa zalezi aj od toho ake ryby chces.Nie kazdy chovatel ma to co si ludia zaumienia.Jedine co ti mozem doporucit,nekupuj a neobjednavaj si ryby v akvaristikach v Michalovciach.Predrazene neskutocne.Ja som predaval do idei ryby po eure a on ich predaval po 3 a pri tescu,tam dokonca po 4eur za kus.Radsej si objednaj od nejakeho chvoatela.Ak by neposielal a mas niekoho co chodi autom na zapad,len ho popros,nech sa tam zastavi vyzdvihnut ryby.Aj takto sa to da
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Ďalší

Späť na Malawi cichlidy

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 9 hostia