Emka, ja osobne si po niekolko rocnych skusenostiach s chovom mbun aj s chovom Tropheusov dovolim tvrdit, ze chov tropheusov je opradeny tolkymi nejasnymi informaciami a polopravdami, ze zacinajuci akvarista v tom ma urcite chaos. V zasade platia rovnake pravidla pre oboje: dostatocne velka nadrz (ak mas 400L tak to uplne staci), KVALITNA filtracia, primerany pocet osadky akvaria (zavisle na druhu), pravidelna vymena vody, a hlavne trpezlivost pri zakladani akvaria.
Akvarium je uzavrety mini ekosystem, kde sa zlozite chemicke procesy navzajom suvisiace rozbiehaju relativne pomaly, ale pri zlom zasahu do akvaria sa prestanu diat z hodiny na hodinu, co ma za nasledok uhyn ryb.
Na internete a v starsej literature najdes vela informacii o tom aka je Tropheus hakliva ryby a ze nie je urcena pre zaciatocnikov atd atd. Tieto informacie pramenia z cias, ked neboli este dostatocne poznatky o prirodzenom zivote tropheusov a akvaristi nevedeli o specifikach chovu tychto ryb. Ak chces tropheusov, tak chod smelo do toho. Len bud trpezliva, skus o nich hodne precitat skor kym sa pustis do nakupu ryb a davaj pozor na potravu. Su to zruti a zjedja naozaj vsetko co padne do akvaria a vobec nepremyslaju o tom ci to vobec zradlo je.
Vela ludi od chovu trofikov odradilo to, ze neboli na chov tychto ryb teoreticky dost pripraveny a ked im rby uhynuli, prisli radovo o niekolko desiatok az stoviek eur. Tropheus nie je prave najlacnejsia ryba. Chce to kvalitnu vodu, kvalitnu potravu a chovat tieto ryby v hufe. 400 litrova nadrz s 32-35 ikolami je uplne uzasny pohlad.