Mám problém s agresivitou samců C. Moori. Původně jsem koupil 8 ks mladých ryb po pár měsících mi z nějakého důvodu 2 uhynuly. Takže zůstalo 6ks, z toho to bohužel vypadá na pět samců a jednu samici
. Velikost ryb je odhadem cca něco kolem 10-12cm. Pravidelně se 2-3 samci nahánějí po akváriu a útočí na sebe. Vypadá to asi tak, že krouží v malém kruhu kolem sebe v jednom směru a v jednu chvíli na sebe zaútočí a tlamou se navzájem zakousnou. Mají přitom dost tmavé zbarvení, někdy skoro až do černa nebo tmavě fialova. Naštěstí to nemá nějaké závažné následky, pouze trochu potrhané ploutve.
Právě u těchto ryb mě agresivita dost překvapuje. Celkem je v akváriu asi 60 ryb a bez problémů spolu vycházejí, pouze občas nějaký samec prožene některou z ryb, ale to asi není nic překvapivého. Vlastně jsem až překvapen jak mírumilovně se ryby chovají, s výjimkou samců C. Moori. Vůči jiným rybám nejsou agresivní.
Nevím čím by to mohlo být, takže se obracím na zkušené cihlidáře. Podmínky chovu jsou následující:
Akva 770L, voda: PH 8,2; GH=6°; KH=11°, NO2=0; NO3 = do 25; teplota teď v létě 28-29°. Krmím vším možným - sera granured, sera flora, sera vipan, JBL novo-rift, z mraženého krmiva - malawi mix, artemie, krill, občas patentky, koretry a nevím co ještě. Stravu dávám tak, aby se všechny ryby nakrmily, tzn. pestrou každý den, většinou krmím večer v několika dávkách různými krmivy. Zařízení akvária je klasické malawi - bílý písek, umělé pozadí a pár kamenů (
viewtopic.php?f=26&t=2595&start=0).
Pokud máte podobné zkušenosti nebo nějaké nápady, tak budu rád za každou radu. Právě C. Moori mají být v budoucnu chloubou akvária, tak bych nerad abych s nimi měl pořád nějaké problémy.