Je ťažké chovať Tropheusy?

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Je ťažké chovať Tropheusy?

Poslaťod Rostratus » Sob 02. Jan 2010 19:03:12

O týchto rybách bolo popísaných mnoho článkov, mnohé dobré a tiež niekoľko zlých. Každopádne som cítil potrebu napísať tento článok, pretože stále cítim veľa „zlých vibrácií“, keď ide o tieto nádherné cichlidy. Mnohí akvaristi sa ich stále boja vyskúšať, pretože ich reputácia nie je práve najlepšia.

Napísal užívateľ Klaus Steinhaus, preložil Martin Pažitný alias Aldebaran

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... -tropheusy
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Je ťažké chovať Tropheusy?

Poslaťod jusko » Sob 02. Jan 2010 19:25:57

Zaujímavý článok. Z mojej skúsenosti fakt pravdivé slová - choval som a odchoval som mladé od 9 druhov Tropheusov a už som to tu niekde spomínal prv než bol uverejnený tento článok, že chov a odchov Tropheusov nieje až taký náročný. Trochu je pre niekoho nedostupný pre financie / hlavne drahšie druhy /, ale je pravda, že komu raz učarujú tak ich chce a chce a chce.
Je tam aj zaujímavosť s porovnaním odchovu oproti Malawským rybám - napr. mám 20 mesačné Pseudotropheus crabro Nakatenga Yellow a dodnes mi nedonosili ikry - vždy tak po 3 dňoch ich zožerú a Tropheus moorii Kasanga red rainbow som dochoval na prvý krát. A je tam aj zaujímavý postreh ohľadne vločkovej potravy - tiež tu bola podobná debata o kŕmení vločkami. Všetko je to iba o skúsenostiach a výsledkoch v chove.Prezentujem samozrejme iba svoj názor potvrdený dlhoročným chovom cichlíd.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 11:37:11

Dobrý článok od dlhoročného chovateľa Tropheusov. Myslím si, že tento človek má už niečo zasebou čo sa týka Tropheusov a za tie roky si určite vyskúšal svoje klady a zápory pri týchto rybách. Každopádne je to dobrý článok a určite otvorí oči tým ľudom, ktorý sa ich boja zaobstarať kôli ich "náročnosti".
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Aldebaran » Ned 03. Jan 2010 12:05:24

Ja sa pridávam k chvále tohto článku. Stále sa síce považujem za cichlidárske embryo, ale ten článok bol veľmi dobre a hlavne pútavo napísaný a bola normálne radosť ho prekladať. Tropheusy sú určite zaujímavé ryby, a toto môže ich popularite ešte pomôcť.
Mimochodom, v akých cenách sa tieto ryby bežne pohybujú? Keď sa už začiatku uvádza, že obľúbený argument je že sú drahé...lebo u nás v akvaristike som videl nejakých trofíkov, tuším moliro red alebo také čosi, a chceli 8 eur za kus(a to už mi príde dosť, teda, hlavne ak potrebuješ húf)...Ale tiež viem, že tam majú calvusy po 5 eur a chovatelia ich predávajú po 2-3, tak preto sa pýtam.
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 12:10:48

Medzi najlacnejšie a najviac chované sú Tropheus duboisi. Ich cena sa pohybuje okolo 3,- Eur za kus pri veľkosti cca 3-4 cm. T.moori okolo 5,- Eur a viac.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Aldebaran » Ned 03. Jan 2010 12:34:47

no, tak myslím, že tri eurá za kus nie je až taká strašná pálka, i keď jednorázovo sa to nakopí, keďže ich treba veľa naraz...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 12:37:17

Oproti malawkám je to pomerne dosť. V čom je problém, že malawky si kúpiš aj 4 kusy z jedného druhu ale nakoľko Tropheusy sú húfové ryby tak minimálny počet sa dohoručuje 12-15 ks a ideálne je až 20-30 ks. A keď si to vynásobiš minimálne tromi Eurami tak ti výjde čiastka, ktorú len tak hocikto nedá za ryby.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Aldebaran » Ned 03. Jan 2010 12:45:58

no veď to, keď sa to znásobí, tak je to už relatívne dosť...Tak ale zase si myslím, že ak to niekto myslí vážne a naozaj ich chce, tak to dá.

Cenovo najvýhodnejšie je chovať párové ryby :chuckle
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Poslaťod Rostratus » Ned 03. Jan 2010 12:51:50

Tak to áno párik rýb nevyjde až tak veľa.

Napriek tomuto článku by som tieto ryby nedoporučoval začínajúcim cichlidárom. Podľa mňa si musí väčšina z nás prejsť etapami chovu cichlíd a začať najskôr "pomerne" menej náchylnými rybami ako sú malawky a až potom prejsť na Tropheusy. Poviem to možno sprosto, ale radšej na začiatku svojho chovu cichlíd prídem o 20 ks Malawiek za 20-25 Eur ako hneď prísť vďaka svojími základnými chybami o 20 ks Tropheusov za 60-100 Eur.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Aldebaran » Ned 03. Jan 2010 12:54:04

To je určite pravda, osobne by som si na Tropheusy určite netrúfol kým by som nemal čo to "nachované".
Predsa len, bez vetra sa ani lístok nepohne a reputáciu náročných rýb museli predsa získať na základe niečoho...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Ďalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 7 hostia