To záleží od viacerých faktorov, napr. ako a s čím kŕmiš, v akej nádrži to máš - spoločenská, alebo odchovná iba pre jeden pár, ako sa staráš o vodu, teplota, kvalita vody,...atď, atď. Samozrejme každý druh je iný a dôležité je veďieť, či si mohli ryby medzi sebou nerušene vybrať a takto vytvoriť zohraný pár...
Mám pár parachromis managuensis, ktorý sa mi prvýkrát vytrel keď mali ryby asi 9-10cm. Vek môžem iba odhadovať, lebo som ich kúpil, keď mali asi 4cm, ale tipnem to na 9-10 mesiacov. Druhý pár managuensis má už cez dva roky a vytierať sa mi začal až teraz...
P. loisellei a friedrichsthalii - vek odhadujem na viac ako 2 roky a zatiaľ nič. Flowerhorny sa mi vytreli prvý krát asi vo veku 10-11 mesiacov.
Vieja synspila prvý krát keď mala cca 12cm. Vek môžem len odhanúť na cca okolo 1roka - tiež som ju kúpil ako 5cm.
Cichlasoma urophthalmum, tie sa mi prvý krát vytreli keď mala samica asi 6cm, samec bol o niečo väčší. Vek môžem tak isto len tipovať..10-12 mesiacov(?)
Toto len tak pre ilustráciu, ďalšie ryby nebudem rozpisovať, niektoré som dostal, alebo kúpil už staršie a väčšie... Niektoré som kombinoval mladšie so starými... Podľa mňa am. cichlidy pohlavne dospievajú približne okolo jedného roka, ale kedy sa prvý krát vytrú, to je už iná otázka, ako som spomínal na začiatku.