Artémia - domáca chovná stanica

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Re: Artémia - domáca chovná stanica

Poslaťod jozef1979 » Ned 01. Apr 2012 11:40:52

To sitko sa dá kúpiť aj samostatne stojí 2.50€,len chybička je v tom,že iba z čiech za 9€ poštovného,alebo na nemeckom ebayi za 17€ poštovného.No nekup to.U nás mi to nikde nevedia zohnať ani to nemajú. :S
Obrázok užívateľa
jozef1979

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Poslaťod Ascari » Pon 02. Apr 2012 11:14:56

Ktovie či by sa to nedalo vyrobiť, Slováčisko je vynaliezavý tvor :lol:
možno ten vrchnáčik od vodičiek do akva čo vyrába dajana je veľkosťou taký podobný a zase sieťku by si použil so sitka plastového čo majú v kuchynkách.
Obrázok užívateľa
Ascari

Images: 28
Been thanked: 1 time

Poslaťod bobo242 » Pon 02. Apr 2012 16:00:51

admin píše:Práveže som to neskúšal. Chcel som niečo podobné doma vyrobiť. Neviem presne ten princíp ako to funguje. Čo som zistil je, že sa do tých prepážok naleje soľová voda, potom vajíčka artémie. Celé sa to zakryje a svieti sa na stred misky. Tam je biely košík. Keď sa vyliahnú sústreďujú sa vyliahnuté artémie priamo nad tým košíkom, ktorý jednochucho vyberieš a vlastne ich máš nachytané. Čo mi nieje jasné a čo nevidím z foto, že ako sa dostanú z jednej prepážky cez druhú až k stredu. Či sú tam neaké otvory netuším.

peter, ja to mam a pouzivam, je to v podstate tak ako pise jozef, po vyliahnuti sa tahaju za svetlom do stredu misky a musia podplavat tie prepazky. kupil som to uz s tym sitkom, bez toho je to nanic, resp dali by sa aj odsat, ale potom treba v miske udrzovat stale optimalnu hladinu slanej vody. ak nepotrebujes kvantum artemie, len tak akurat, tak je to super vecicka z ktorej odoberas kazdy den za naprstok/sitko artemii aj tyzden. potom sa to jednoducho vyplachne a nasadia sa nove vajicka. pre nonstop prisun artemie je idealne ich mat dve na striedacku.
Obrázok užívateľa
bobo242

Images: 49
Has thanked: 3 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Rostratus » Pon 02. Apr 2012 19:26:10

Aha takže celá podstata je v tom, že len živé vyliahnuté artémie preplávajú k sitku. Tym pádom nevyliahnuté sú oddelené mimo sieťky v prepážkach. Takto sú ľahko vytriedené bez námahy. Správne?
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod bobo242 » Pon 02. Apr 2012 19:28:55

presne tak, bez namahy. v strede v sitku su len zive vyliahnute a nevyliahnute + skrupiny zostavaju na hladine na okraji
Obrázok užívateľa
bobo242

Poslaťod Rostratus » Pon 02. Apr 2012 19:36:18

Ok princíp by sme mali, teraz niečo v tom zmysle urobiť po domácky a možno trošku väčšie ako je tá miska. Keď bude trošku času a budem sa strááášne nudiť urobím si takúto srandičku. :yes
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod jozef1979 » Pon 02. Apr 2012 20:53:09

Presne ako píše Ascari,zatiaľ som to poriešil spojením dvoch vrchnáčikov nad sebou.Jednému som odrezal dno a vložil do druhého,aby to malo dosť vysoké steny pod hladinou.Nemá to zatiaľ odspodu sitko,ale zatiaľ bude stačiť.
Tak dnes som to kukol a už tam aj nejaké plávali v strede.
Obrázok užívateľa
jozef1979

Poslaťod perchess » Pon 02. Apr 2012 21:29:23

Vyzerá to celkom zaujímavo. Aká je liahnivosť artemie v porovnaní so zaužívaným spôsobom liahnutia (vzduchovanie)?
jozef1979 píše:To sitko sa dá kúpiť aj samostatne stojí 2.50€,len chybička je v tom,že iba z čiech za 9€ poštovného,alebo na nemeckom ebayi za 17€ poštovného.No nekup to.U nás mi to nikde nevedia zohnať ani to nemajú. :S

Zájdi do domácich potrieb, kúp najmenšie možné plastové sitko na čaj, rúčku zohrej a ohni dohora, prípadne skráť a máš to za pár drobných.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times

Poslaťod jozef1979 » Pon 02. Apr 2012 22:03:11

Ako už písal bobo242,pokiaľ chceš viac,potrebuješ viac misiek.
To sitko musí mať nielen aspoň ako tak podobný priemer tomu vnútornému kruhu,ale aj výšku pod hladinu.
Obrázok užívateľa
jozef1979

Poslaťod bobo242 » Uto 03. Apr 2012 6:39:41

perches, neviem ake je percento liahnivosti, to asi aj zalezi od nasady, roztoku, teploty.. ale bude as mensie v porovnani so vzduch. inkubatorom a aj mnozstvo artemie je obmedzene velkostou misky resp sitka. dalsou nevyhodou v porovnani so vzduch. inkubatorom je, ze po odobrati artemie, trva nejaky cas - pol dna, kym sa znova ako tak sitko naplni, cize nemozes si zobrat kolko chces ale len kolko ich tam priplave. na druhej strane pre niekoho, kto potrebuje artemiu len obcas a mnozstvo ktore miska dava mu staci, je to velmi pohodlne a "ciste" riesenie.

inac ohladne mnozstva, ja v porovnani s tym videom resp navodom, davam asi 3x viac vajicok, cize sice nezvysim %, ale mnozstvo ano

to sitko, ako pise jozef, musi mat horny okraj pod hladinou - cca 5 mm - lebo prave vrchom sa dostavaju chalani do toho sitka a potom klesnu nizsie
Obrázok užívateľa
bobo242

PredchádzajúciĎalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 14 hostia