Pseudotropheus Demasoni

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Pseudotropheus Demasoni

Poslaťod pigino » Ned 20. Feb 2011 16:57:19

Máte niekto skúsenosti s chovom týchto krásavcov.Na nete sa na rôznych stránkach líši popis o chove,aké množstvo,správanie a pod...Zaujímali by ma vaše praktické skúsenosti.Napríklad o Melanochromis Maingano sa píše,že je to pomerne agresívna ryba a u mňa je to jeden s najkludnejších druhov.Aký máte overený počet aby všetko krásne fungovalo?
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Has thanked: 10 times
Been thanked: 3 times

Reklama

Re: Pseudotropheus Demasoni

Poslaťod Stero » Ned 20. Feb 2011 19:57:40

No moja skúsenosť s demasonkami je taká že dominantný samec rad radom pozabíjal 13 svojich (za cca 6 mesiacov) spoluobyvateľov a napokon až do doby keď išli preč tak si nažíval s jednou samicou a pravidelne sa treli. Pritom v AQ bolo kopec úkrytov zo skál jednoducho ak našiel inú demasonku tak dovtedy do nej dobiedzal až ju neodorovnal. Bol extera agresívny a dokázal útočiť aj na menšie Haps. Podľa mojich skúsenosti ich treba mať aspoň 20ks v jednom aq a pri každom uhyne dopĺňať novými kusmi až kým sa neustáli ich agresivita a nebudú schopné sa množiť. Ja som nosiace samice nelovil ( To ma po treťom či štvrtom vytretí prestalo baviť, vyťahovať cca 100kg kameňov z aq) a tak sa mi ani poter nikdy nedožil veku aby zaujal miesto v aq (Požrali ich hapsače) :envy
Obrázok užívateľa
Stero

Images: 24
Has thanked: 41 times
Been thanked: 62 times

Poslaťod RobertS » Ned 20. Feb 2011 20:03:52

Ja mám 1 samca s 2 samicami,nažívajú si (zatial) v klude,nič zvláštne sa nedeje,samec sa predvádza pred samicami.No môže sa to zmeniť a môžem mať aj ja skúsenosť ako stero.Mám ich cca 7 mesiacov.
Obrázok užívateľa
RobertS
Sponzor Cichlidportal.sk
Sponzor Cichlidportal.sk

Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod pigino » Ned 20. Feb 2011 20:41:40

Stero píše:No moja skúsenosť s demasonkami je taká že dominantný samec rad radom pozabíjal 13 svojich (za cca 6 mesiacov) spoluobyvateľov a napokon až do doby keď išli preč tak si nažíval s jednou samicou a pravidelne sa treli. Pritom v AQ bolo kopec úkrytov zo skál jednoducho ak našiel inú demasonku tak dovtedy do nej dobiedzal až ju neodorovnal. Bol extera agresívny a dokázal útočiť aj na menšie Haps. Podľa mojich skúsenosti ich treba mať aspoň 20ks v jednom aq a pri každom uhyne dopĺňať novými kusmi až kým sa neustáli ich agresivita a nebudú schopné sa množiť. Ja som nosiace samice nelovil ( To ma po treťom či štvrtom vytretí prestalo baviť, vyťahovať cca 100kg kameňov z aq) a tak sa mi ani poter nikdy nedožil veku aby zaujal miesto v aq (Požrali ich hapsače) :envy

Po tomto prečítaní som zostal mierne v šoku.RobertS to má zase v pohode,takže uvítam ešte nejaké postrehy.Viem,že pokiaľ nevyskúšam,tak nezistím,pretože niekomu fungujú a niekomu nie :sweat.Dočítal som sa aj to,že samec pozabíja všetkých okolo a zostane len nejaká samica a potom si nažívajú.Niečo podobné ako ma RobertS-malinká skupinka.A nie je lepšie potom chovať iba 1+1 alebo 1+2?
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Poslaťod jr10 » Pon 21. Feb 2011 18:23:20

Ja ich mam 19ks v akva 50 x 50 x 90, + este 3ks Labidochromis caeruleus. Ryby maju velkost od 3 - 4,5 cm. Zatial nie su medzi nimi nejake vaznejsie konflikty, aj ked sa vkuse nahanaju po akvariu (pokial nezeru alebo nespia). Ak preziju do dospelosti tak pridam sem to akva.
Zadasady chovu:
-malo by ich byt dostatocne vela, agresivita sa potom rozptyluje medzi celu skupinu.
-v akva by malo byt co najmenej ukrytov, kedze o ne by asi zacali bojovat.
-kvalitna potrava, kedze su dost citlive na crevne choroby.
jr10

Has thanked: 0 time

Poslaťod jusko » Pon 21. Feb 2011 20:00:43

Moja skúsenosť:
pred rokom som si nechal ,,stádo,, týchto cichlíd -70ks.
Teraz má asi 50ks - sem tam vytiahnem dobitého alebo zabitého samca.Sem tam zabijú aj samicu.Pravidelne sa vytierajú,úkrytov majú dosť, stravu majú pestrú - hold je to asi trošku agresívnejšia cichlida ako ostatné cichlidy.
Aký počet dať do akva nedokážem posúdiť. Na mojom príklade vidieť že sa vytĺkajú aj pri veľkom počte. Ale som rád že ju mám vo svojej chovni,lebo je to veľmi pekná cichlida.
Obrázok užívateľa
jusko

Images: 0
Has thanked: 15 times
Been thanked: 29 times

Poslaťod pigino » Uto 22. Feb 2011 8:33:35

Vidím,že je to individuálne,ale pokiaľ nebudú zabíjať ostatné ryby tak by to relatívne mohlo fungovať.Darebáci krpatý,iba mi zamotali hlavu :S .
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Poslaťod kofola » Uto 22. Feb 2011 8:50:08

Podla mojho nazoru zohrava zasadnu rolu aj voda. Staci mierne zvysene NO3 oproti standartnym hodnotam a tieto ryby zacnu byt nepokojne. Takisto sa mi potvrdilo, ze je lepsie ich krmit niekolko krat denne (podobne ako tropheusov) pre znizenie agresivity. Hladna cichlida = agresivna cichlida. A samozrejme suhlasim aj s tym, ze kazda ryby je individualna a ma svoju povahu. Treba vsak co najviac eliminovat ostatne moznosti (kvalita vody, krmivo) pre zvysovanie agresivity tychto krasnych rybiciek.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod pigino » Uto 22. Feb 2011 8:58:02

No a tomto som vôbec nevedel a práve preto ma zaujímajú prektické skúsenosti aby som správne pochopil ich správanie a spôsob života.
Obrázok užívateľa
pigino
Malawi fan
Malawi fan

Poslaťod kofola » Uto 22. Feb 2011 12:16:14

Pigino neber to ako fakt. Je to len moj nazor na zaklade pozorovania tychto ryb.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Ďalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia