Prirodzené vyselektovanie rýb áno, alebo nie?

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Čo uprednostňujete vy ?

1. pridám na začiatku počet rýb, ktorý zodpovedá veľkosti a nárokom rýb
1
7%
2. pridám na začiatku väčší počet rýb, ako by mal zodpovedať veľkosti a nárokom rýb
13
93%

Celkom hlasov : 14

Prirodzené vyselektovanie rýb áno, alebo nie?

Poslaťod Rostratus » Str 11. Aug 2010 19:52:20

Zaujímal by ma váš názor ohľadom zostavy rýb pri zakladaní novej osádky v akváriu.

Čo uprednostňujete vy :

1. do svojho akvária vložím hneď od začiatku počet rýb, ktorý zodpovedá veľkosti a nárokom rýb a veľkosti akvária

alebo

2. radšej na začiatku pridám viac kusov rýb ako by zodpovedalo veľkosti a nárokom rýb a veľkosti akvária a počkám pokiaľ sa prirodzeným spôsobom vybijú slabšie jedince, poprípade odstránim slabšie jedince z akvária.

Vytvoril som aj anketu, aby to bolo do budúcna prehľadnejšie :mrk
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Prirodzené vyselektovanie rýb áno, alebo nie?

Poslaťod Aldebaran » Str 11. Aug 2010 20:10:33

Nie že by som s tým mal nejaké veľké skúsenosti, ale ja som za druhú možnosť. I keď moje pohnútky by skôr boli, že dám na začiatok viac, lebo mi určite v priebehu času nejaké uhynú :P

Ale myslím, že prirodzený výber je predsa len asi lepší...Odoberať ryby je podľa mňa ľahšie ako ich potom pridávať k už odrasteným jedincom neskôr, teda hlavne pri cichlidách. U takých gupiek alebo labyrintiek je to asi skoro jedno
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Byk1984 » Str 11. Aug 2010 21:13:20

Taktiez sa pridavam k moznosti c.2
je lepsie kupit viac.Tak ci tak sa budu casom postupne vibijat a je doplnat nove jedince do zabehnutej skupiny,je ako keby ste poslali malu rybku medzi dravce.Hned ju zacnu otukavat a casom o nu pridete.
Byk1984

Images: 2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 27 times

Poslaťod kofola » Štv 12. Aug 2010 6:12:48

Urcite som tiez za 2ku. Radsej dam na zaciatku viac ryb do nadrze, ako by som mal potom problematicky raba doplnat a dufat ze sa zaclenia do skupiny. Dolezite ale je aj o ake druhy ryb ide. Niekedy sa to da doplnit bez vacsich problemov.
Obrázok užívateľa
kofola

Images: 3
Has thanked: 13 times
Been thanked: 68 times

Poslaťod Bodis » Štv 12. Aug 2010 7:19:32

Já chovám jen tropheusy, takže pro mě jednoznačně možnost dvě. Hlavně v případě, když jsem objednával ryby z netu. Na druhou stranu musím ale říct, že jsem čekal větší ztráty, proto se teď potýkám z přerybněným akva, jelikož nemám to srdce, abych nějaký slabší kus dal pryč.
Obrázok užívateľa
Bodis

Has thanked: 3 times
Been thanked: 3 times

Poslaťod Rostratus » Štv 12. Aug 2010 20:06:55

Ja sa samozrejme tiež pripájam k možnosti č.2 a to dať na začiatok do nádrže väčší počet rýb ako je vhodné na objem nádrže a nárokom chovaných rýb. Prečo som založil túto tému je, že som sa stretol aj s týmto názorom:

Zdá sa mi kruté, ak si necháte ryby vo väčšom množstve ako by malo byť v nádrži, sledovať ich ako sa navzájom zabíjajú a pri tom viete, že to nebude fungovať v takom počte.

Je jasné, že zostavu treba riešiť individuálne a nieje ryba ako ryba.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Poslaťod dkollar » Pia 13. Aug 2010 6:55:12

Bodis píše:Já chovám jen tropheusy, takže pro mě jednoznačně možnost dvě. Hlavně v případě, když jsem objednával ryby z netu. Na druhou stranu musím ale říct, že jsem čekal větší ztráty, proto se teď potýkám z přerybněným akva, jelikož nemám to srdce, abych nějaký slabší kus dal pryč.

presne tohto sa obavam ja.. :-) tiez som dal do akvarka viac kusov a len dufam ze sa navzajom trochu preriedia. lebo inak budem mat tiez problem s prerybnenim asi.. :crazy:
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod dkollar » Pia 13. Aug 2010 6:59:08

admin píše:...Prečo som založil túto tému je, že som sa stretol aj s týmto názorom:

Zdá sa mi kruté, ak si necháte ryby vo väčšom množstve ako by malo byť v nádrži, sledovať ich ako sa navzájom zabíjajú a pri tom viete, že to nebude fungovať v takom počte.

no ta druha moznost je rovnako drasticka. dat menej ryb a potom tam tak ci tak musis vlozit viac ryb nez chces vo finale, lebo zabyvane ryby preriedia tak ci tak novych spolubyvajucich. tak to v prirode chodi.
Obrázok užívateľa
dkollar
Prekladateľ
Prekladateľ

Has thanked: 18 times
Been thanked: 9 times

Poslaťod camile » Pia 13. Aug 2010 18:22:48

ja som na važkach v odpovedi ked som mal čisto malawi tak som kupil cca 30 kusov pozostavajuc zo 7 druhov a napodučovanie mi neuhynula ani jedna zrazu bolo veľa krasnych dospelych ryb čo sa mi zdalo dosť vela v mojom akva.Potom som prešiel na trofiky najprv som mal 5 kusov dospelych predal mi ich kamoš pre tože rušil akvarium tak som ich od neho vzal časom som kupil ešte 8 ks bemba a 17 ks maswa tie maswy krane dorastaju a teraz sa mi zda že samce tie mladšie už toho stareho mastia jedna radosť ale musim povedať že mi neuhynul zatial žiaden kus
camile

Images: 4
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod LaciP » Sob 14. Aug 2010 10:32:21

Ja osobne sa snažím hneď na začiatku vyselektovať stabilný počet rýb tak aby tam v dospelosti mohli ostať všetky. Problém je to napríklad u julidiek kde ak chcete mať pár je potrebné zobrať najprv viac kusov a potom ostatné odloviť. Nečakám na to až sa mi niektoré vyzabíjajú medzi sebou, jediné čo nechávam je poter v akváriu o ktorý sa nestarám, ak nechcem niečo špeciálne odchovať, tak redukciu mladých nechávam na prírode.
Obrázok užívateľa
LaciP

Images: 13
Has thanked: 6 times
Been thanked: 3 times

Ďalší

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 17 hostia