Starostlivosť o Parachromis motaguensis (Gunther, 1866)

Diskusia o chove a odchovávaní cichlíd

Starostlivosť o Parachromis motaguensis (Gunther, 1866)

Poslaťod Rostratus » Uto 03. Aug 2010 17:39:32

Druhy patriace do rodu Parachromis sú prevažne dravé cichlidy zo Strednej Ameriky, všeobecne známe ako „guapotes“. Väčšie druhy z tejto skupiny (hlavne Parachromis dovii a P. managuensis) sú rozhodne viac rybožravé ako ich menší príbuzní, P. friedrichstahli, P. motaguensis a P. loisellei.

Napísal užívateľ Vinny Kutty, preložil Martin Pažitný

Celý článok:
http://www.cichlidportal.sk/portal/inde ... otaguensis
Obrázok užívateľa
Rostratus

Images: 640
Has thanked: 68 times
Been thanked: 148 times

Reklama

Re: Starostlivosť o Parachromis motaguensis (Gunther, 1866)

Poslaťod Rostratus » Uto 03. Aug 2010 18:21:11

Martin v prvom rade ďakujem za preklad článku. O to viac si ho vážim, lebo tieto ryby sám chovám a pravidelne sa mi vytierajú.

V článku sa ma najviac zaujala táto časť:

Dokáže svoje zubiská dobre využiť a rýchlosť a zúrivosť jeho útokov je šokujúca- nárazy do skla často spôsobia vyrazenie zubov, no tie sú za niekoľko týždňov nahradené. Dokonca sa pritrafia aj vzdušné útoky na nepozorné ľudské prsty či predlaktia.

Už sa teším keď moje P.motaguensis budú mať aspon 20-25 cm :crazy:
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Aldebaran » Uto 03. Aug 2010 18:38:18

aj ja som sa čudoval, keď som to čítal, ako to musí riadne bolieť také uhryznutie...Skôr ma ale zaráža to, že pri tom narážaní do skla tie akváriá nepraskajú...Tie veľké akváriá beriem, tie sú hrubé, ale tento človek ich choval v 200-vke, to môže mať tak 8 mm sklo...Keď sa taká 25 cm ryba o to pravidelne otrieskava...no neviem :D

Inak mne sa Parachromisy strašne páčia, len nemám na ne miesto...i keď jeden pár v 2éévke to je v pohode si myslím.
Apropos, aký je najmenší a najmiernejší parachromis? Loisellei?
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Rostratus » Uto 03. Aug 2010 18:44:39

V tej 200vke by to šlo, ale len načas. Ja ich mám spolu s ostatnými rybami v 1200vke a už teraz mám pocit, že je to tam "preplené". Ani si neviem predstaviť ako to tam bude vyzerať keď budú raz také veľké.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Aldebaran » Uto 03. Aug 2010 18:55:58

ja som myslel len jeden pár v 200vke, tak ako to mal autor toho článku...Ale ani jemu to zrejme úplne nefungovalo, keď tá chudera samica skončila tak ako skončila...

Škoda, že sú tie parachromisy také veľké, keby dorastali tak do 15cm tak neváham...
Obrázok užívateľa
Aldebaran
Prekladateľ
Prekladateľ

Images: 10
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Poslaťod Rostratus » Uto 03. Aug 2010 19:01:12

Tak som to myslel, že len pár v 200vke. Do tých 15 cm by sa to dalo, ale nad 15 cm je to problém. Je to veľká škoda, že sú to pomerne veľké ryby. Určite by ich z nás ďaleko viac ľudí chovalo. O tom som presvedčený.
Obrázok užívateľa
Rostratus

Poslaťod Rado44 » Uto 03. Aug 2010 19:35:04

Ja mám pár parachromis motaguensis v 1200l nádrži,samec má asi 25cm a samica 18cm.Pri výtere sú agresívne len voči ostatným rybám.Ešte sa mi nestalo že by mi niektorí z páru narážal do skla alebo útočil na moju ruku v nádrži.
Obrázok užívateľa
Rado44

Images: 26
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Poslaťod stiff » Uto 03. Aug 2010 20:36:29

Nádherné ryby, aj keď dosť "temperamentné", úplne nenáročné na chov aj odchov... Treba ich vedieť pochopiť a potom sa aj tá agresivita vytratí, aj keď nie úplne. Ináč sa správajú vo veľkej spoločenskej nádrži v spoločnosti iných rýb a úplne ináč vychádzajú v malej vytieračke.. Ten neúplný predel je veľmi dobrá vec, aj keď je veľmi malé % prípadov, keď samec samicu zabije okamžite.. Väčšinou tlak na ňu trvá niekoľko dní - a to hlavne po strate potomstva - a to by si pozorný chovateľ mal všimnúť a zakročiť. Silné nárazy do skla a vybité zuby som doteraz u nich nevidel, ale zato u P. managuensis je to bežné každý deň.. Samozrejme vo vytieračke s mladými. Podľa mňa to záleží od konkrétnej osobnosti ryby. Niekto je kľuďas a niekto zase terorista.. :hmm :punch Podobne je to aj s vyfarbením týchto rýb. Všimol som si, že dvaja samci z jedného výteru nemusia byť rovnako sfarbení (myslím akýsi typický vzor mota..). Niektorí samci sa mi podobali na samice a to až tak, že som ich niekedy nevedel na 100% rozoznať. Vekom sa to potom akosi ujednotí a rozdiely medzi samcami sa vytrácajú..
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Has thanked: 0 time
Been thanked: 70 times

Späť na Chov a odchov cichlíd

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 18 hostia