RIO 180 Malawi Dream

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

RIO 180 Malawi Dream

Poslaťod Baloghi » Uto 28. Jan 2014 21:06:06

Zdravím všetkých.
Chcel by som Vám predstaviť moju nádrž, plány do budúcnosti a samozrejme by som vás chcel poprosiť aj o rady a pripomienky :-)

Akvaristom som už takmer 12 rokov, no nikdy som nechoval cichlidy. Som priaznivcom holandských akvárií a piplania sa s rastlinkami. Som však v posledom ročníku VŠ a posledný rok nemám absolútne čas venovať sa neustále rovnováhe mikro a makro-prvkov v nádrži. Pri pohľade na moju pomaly odchádzajúcu nádrž som už chcel akvaristiku zavesiť na klinec. Potom ma však napadla myšlienka, pre mňa radikálna, skúsiť cichlidy. Nakoľko je moja nádrž pre cichlidy relatívne malá, zameral som sa na jazero Malawi. Pri čítaní jednotlivých nárokov rýb z jazera som dospel k záveru, že rybky majú nižšie nároky na priestor ako napr. tanganiky (ale samozrejme sa môžem mýliť).

Nádrž: set Juwel RIO 180
Rozmery: 100x40x50cm
Osvetlenie: 2x 45W T5
Filtrácia: TetraTec EX700
Ohrievač: Juwel 200W

S veľkosťou nádrže veľa vody nenamútim, vychádzam z už existujúcich základov. Doteraz som rastlinkám svietil osvetlením 2x takej intenzity no zredukoval som to. Plánujem svietiť tých 8h denne. Za týždeň by malo pribudnúť ešte dekoratívne nočné osvetlenie. Čo sa týka filtrácie vychádzam z už existujúcich zdrojov, no rád by som sa spýtal aký je optimálny prietok filtra (napr 3x objem nádrže). Môj filter má prietok 700l/h avšak doteraz som ho mal doplnený ďalším filtrom (fluval 303) s prietokom 1050l/h praskla mu však hlava a preto neviem či zháňať náhradu alebo je súčasná kapacita dostačujúca. Do filtru plánujem (pravdepodobne do druhého filtru) ešte doplniť zeolit.

Na dekoráciu nádrže som použil kremičitý piesok určený do filtračných bazénových systémov. Kamene sú z miestneho záhradkárskeho obchodu. Mali by byť v pohode, nie je to síce vápenec ale určite neobsahujú žiadnu rudu.

Parametre vody z vodovodu: pH 7,5, KH aj GH okolo 20

Cez víkend som spravil návrh:
Obrázok

A v pondelok som nádrž úspešne napustil:
Obrázok
V pondelok som taktiež spustil filter, ktorý však na fotke ešte nie je vidno.

Zajtra sa plánujem poobzerať po vežovkách malajských. Chcel by som ich mať zopár v nádrži kvôli ich "pomoci"

Cez víkend som bol na "exkurzii" u pána z frontoza.sk a som pevne rozhodnutý zaobstarať rybky práve z jeho chovne. Rybky by som chcel ísť kupovať už v sobotu, pripomínam však, že filter je už zabehnutý a rozmýšľam aj o pridaní "štartovacích" baktérií.
Touto cestou by som chcel poprosiť o radu pri výbere rýb. Osobne som rozhodnutý pre ryby "typu" Mbuna. Chcel by som do nádrže nasadiť maximálne 12ks (málo/veľa?). Pričom rozmýšľam o troch druhoch po 4ks a to konkrétne:

Labidochromis hongi sweden
Cynotilapia afra "jalo"
Labidochromis caeruleus yellow

Rád prijímem akékoľvek rady a pripomienky.
Ďakujem.
Baloghi

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: RIO 180 Malawi Dream

Poslaťod cai cai » Uto 28. Jan 2014 21:12:57

ahoj,v ktorom zahradkarstve si bol kupit tie kamene?Predpokladam,ze si z okolia nitry,ked si bol u p.Porhajasa.U neho si uz zopar ludi,tak ako aj ja vybralo kompletnu osadku.
cai cai

Has thanked: 26 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod Baloghi » Uto 28. Jan 2014 21:16:25

Zdravím, som zo SA a kamene sú z obce Matúškovo. Majú tam špecializovaný obchod na šutre a obklady atď. http://delap.sk/GardenStone/indexKontakt.php Ja som si konkrétne vybral typ označený ako Ardeene Rock alebo niečo také.
Baloghi

Poslaťod cai cai » Uto 28. Jan 2014 21:22:23

:claps: diki,idem pozriet
cai cai

Has thanked: 26 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod neoac » Uto 28. Jan 2014 22:23:09

držim palce v dalšom vyvoji a u pana Pohrajasa som bol aj ja ma slušny vyber a je to seriozny chlap a odbornik
neoac

Has thanked: 7 times
Been thanked: 2 times

Poslaťod terrible » Str 29. Jan 2014 8:52:36

Čo sa týka výberu rýb, tie druhy čo si napísal sú myslím v pohode, ale ja by som asi radšej volil iba 2 druhy vo väčších počtoch ako 4. Jedna malá rada z vlastnej zlej skúsenosti. Zabehnutý filter nemusí vôbec postačovať, ja som menil pozadie v jednej nádrži, vymenil som aj kamene a už som pri tom aj prepláchol piesok (podotýkam že nie chlorovanou vodou), filter bol zabehnutý niekoľko rokov a odstavený iba na pár hodín, vrátil som späť asi 30% pôvodnej vody a aj tak to nedopadlo dobre, prišiel syndróm novozaloženého akvária a taký silný, aký som nemal ani keď som zakladal nové akvárium. Takže ja už by som radšej s tým zarybnením počkal. Čo sa týka filtra, myslím si že by mal bohate stačiť, aj keď záleží aj na množstve a veľkosti rýb, ale podľa tvojich plánov to nechceš nejako výrazne prerybniť.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod Baloghi » Str 29. Jan 2014 9:59:44

Vďaka za radu. Aké veľké húfiky rýb by si odporúčal?
Takže zoženiem ešte štartovacie baktérie. Zarybnenie nechcem umelo urýchlovať no sobota mi ako jedna z mála vyhovuje z časového hľadiska.

Odoslané z LT22i pomocou Tapatalku
Baloghi

Poslaťod terrible » Str 29. Jan 2014 10:13:34

Vzhľadom na objem by som asi skúsil dať 2 druhy po 8 ks, kým budú ryby malé, bude to v pohode stačiť a kým dorastú uvidíš, ak by to potom pre nich bolo malé a nedošlo by k žiadnym stratám tak môžeš osádku preriediť podľa potreby. Každopádne budú asi lepšie miernejšie druhy, ako napríklad tie yellowky, ktroré si spomínal. Farebné kombinácie si vyber podľa vlastného vkusu, možností je dosť. Ale ak chceš tri druhy, môžeš ísť aj do toho, môže fungovať aj to.
Obrázok užívateľa
terrible

Has thanked: 6 times
Been thanked: 14 times

Poslaťod simon » Str 29. Jan 2014 11:07:08

Myslím, že na Malawi je nádrž malá. Nemám ale skúsenosti s týmito druhmi rýb. Všeobecne by africké akva nemalo byť menšie ako 300L, okrem takého, kde by boli trpasličie cichlidy plus ešte nejaký jeden menší druh. Výkon čerpadla by mal postačovať. Myslím, že by postačovalo na osvetlenie aj 2x30W. Dekorácia s tými kameňmi je dobrá. Páči sa mi. S afrikou nebude toľko práce ako s holandským typom. A s tým zarybnením by som aj ja počkal. Nech sa darí.
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod Baloghi » Str 29. Jan 2014 14:13:27

Je mi jasné, že veľkosť nádrže má od ideálu ďaleko, no momentálne tento malawi projekt chápem skôr ako pokus o prežitie samotného akvária v rodine. A taktiež sa rád naučím niečo o tomto biotope.
Určite budem ešte rozmýšľať o variante s dvoma druhmi rýb, ak tvrdíte, že je to vhodnejšie.
Osvetlenie je už súčasťou akva setu, no pre jeho zoslabenie som odstránil reflektory.

Odoslané z LT22i pomocou Tapatalku
Baloghi

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia