padreho 300-vka

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

padreho 300-vka

Poslaťod padre » Uto 22. Okt 2013 18:08:19

Dovoľte aby som Vám predstavil a čo to povedal o svojom akváriu.
O jeho zriaďovaní som sa dosť obšírne rozpísal v skupine "Zariaďovanie nádrže pre cichlidy" v téme "Plány na 300-vku u padreho", ale i tak ešte pripomeniem aspoň tie najdôležitejšie údaje:
Biotop nádrže: Malawi (z väčšej časti)
Rozmery nádrže: dl'žka 100 cm, šírka 50 cm, hl'bka 60 cm (výroba na zákazku)
Hrúbka skla:8 mm
Objem nádrže : 300 litrov
Dekorácia v nádrži: 5x tufové kamene a 1x masívnejší koreň z akvaristickej predajne
Filtrácia nádrže: vonkajší filer od JBL CristalProfi e1500
Osvetlenie nádrže: 2x30W, T 8
Ohrievanie nádrže: ATMAN 350w
Stojan pod nádržou: stolík pod akvárium od Diversy SOLID100 (100x50x75 f:wenge)
Kryt nádrže: plastový SELECTO, f: čierny
Rastliny v nádrži: 2x Crinum natans Baker
Ryby v nádrži:
Malawi:
5x Melanochromis auratus (Papuľovec pestrý),
5x Melanochromis maingano (Papuľovec maingano),
7x Pseudotropheus zebra "Marmalade" (Papuľovec zebrovaný),
6x Labichromis caerulus "Yellow" (Bralovček žltý),
5x Pseudotropheus elongatus (Bralovček obrúbený)
Viktóriino jazero:
6x Haplochromis obliquidens "Zebra"
Tanganika:
4x Neolomprologus leleupi (Ostriežik žltý)
Južná Amerika:
4x Platydoras costatus (Trnovec bielopruhý)

Malawi v spálni.jpg

300 litrové Malawi.jpg

moje cichlidy.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
padre

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: padreho 300-vka

Poslaťod simon » Str 23. Okt 2013 10:00:03

Máš to pekné. Ten priestor si využil tak akurát.
Pod tým teplomerom to je magnetická škrabka? Ak áno, nebolo by jej lepšie za rohom? A teplomer by som dal bližšie ku dnu, tak do 1/3 od spodu.
Dávaj pozor, aby si si neurobil na ľavom boku preležaniny. :mrk
Obrázok užívateľa
simon

Has thanked: 37 times
Been thanked: 19 times

Poslaťod padre » Str 23. Okt 2013 11:17:06

Ďakujem simon !
Máš pravdu, to pod teplomerom je škrabka "Floaty" od JBL. Jej veľkou výhodou je, že v prípade odlepenia od skla vypláva na hladinu, takže sa do nej nedostane piesok, ktorý by mohol potom poškriabať sklo (a loviť ju zo 60 cm niekde na dne akvárka tiež nie je ktovie čo). Mám ju vpredu, lebo tu najčastejšie oškrabávam riasy zo skla a funguje ozaj výborne. No zboku mám ešte druhú (menšiu a klasickú) škrabku. Pri čiastočnej výmene vody očistím aj bočné sklo od steny (zväčša škrabkou so žiletkou).
Teplomer sa mi už zboku od dverí za pozadie bohužiaľ nevošiel a okrem iného je tam ohrievač (za koreňom vpravo na pozadí je na to vhodný priestor) a to by nebolo dobré. Ďakujem za radu, dám ho nižšie teda.
Zatiaľ nemám problémy s vyhrievaním akvária, ba skôr naopak. Hoci som i ohrievač nastavil na nižšiu teplotu ako 25 stupňov, teplota sa stále na teplomere drží na 27-28. Neviem či to tak ohrievajú tie neonové trubice osvetlenia, ale nič iné mi nenapadá. Kontrolku ohrievača, sa priznám, som ešte svietiť nevidel od založenia akvária.
Je síce pravda, že moja spálňa má necelých 10 m2 (3,40 m x 2,50 m) a tým je pomerne najteplejšou miestnosťou v byte, ale i tak mi to vŕta hlavou. Keď som pri napúšťaní nádrže po prerábke doplňoval vodu sledoval som teplotu v akváriu a po zriedení s tou čo v ňom zostala (logicky som všetkú nevypustil) mala 25 stúpňov. Avšak za dva dni zase stúpla na 27. Pre istotu sme rybičkám namiešali i prevent aby zo stresu nechytili krupičku.
Uvidím až dám teplomer nižšie. Možno ozaj vrstvu vody pod hladinou viac ohrievajú neónky.
A ešte jedno prekvapivé zistenie (aspoň pre mňa). Pri prelovení Trňovcov bielopruhých (ľudovo costatus), som priznám sa, prvý krát počul vrčať a chrochtať akvárijnú rybu. :wring
padre

Poslaťod simon » Str 23. Okt 2013 15:08:35

Áno, tie trubice majú naozaj dobrú výhrevnosť. A taktiež aj držiak, v ktorom sú upevnené. Je to aj "ohrievač".
Ak nedostaneš ruku medzi ľavú stenu akva a stenu, tak sa nič nedá robiť. (Videl som, že s magnet. škrabkou sa dá prechádzať aj cez rohy akvária bez toho, aby sa odlepila a vyplávala na hladinu.) A ten teplomer nemusíš schovávať, len posunúť dole. Bude to v optimálnej polohe na presnejšie meranie vody, aj keď v tvojom akva pri dobrom prúdení vody veľké rozdiely v teplote medzi hladinou a dnom nebudú. A keby si teplomer schoval, nevidel by si na stupnicu.:yes
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod padre » Štv 24. Okt 2013 19:31:58

Nazdar simon !
Skúsil som to s tou škrabkou a ozaj to fungovalo. Magnetizmus je taký silný, že počas prechodu cez roh akvária, sa vnútorná časť škrabky úplne neoddelí a navypláva, ale "prelezie" na druhú stenu. Takže som ju schoval na bočnú stranu k stene izby.
:nod :clap
Pravdou je, že skutočne do úzkeho priestoru medzi stenu a bok akvária úplne po celej šírke ruku nevopchám, ale to za mňa obstará moja drahá "skoro manželka". Tá má útlu ruku dosť. Jej tolerancia k akváriu pramení z toho, že jej otec voľakedy mal plnú izbu akvárií všetkých možných biotopov, kým neochorel a neostal viac menej imobilný (občas mu pošlem fotky akvária a rybiek a on sa poteší).
:S
Teplomer som dal ku dnu, ale v podstate tepotu ukazuje rovnakú, takže žiadna zmena. Pozeral som i v noci (pri vypnutom osvetlení) a rozdiel maximálne jeden stupeň.
:think
padre

Poslaťod paloi » Sob 26. Okt 2013 6:15:24

padre píše:
A ešte jedno prekvapivé zistenie (aspoň pre mňa). Pri prelovení Trňovcov bielopruhých (ľudovo costatus), som priznám sa, prvý krát počul vrčať a chrochtať akvárijnú rybu. :wring

Neviem, akých máš veľkých costatusov, ale oni chrčia už ako malé ryby. Inak, je to celkom zábava, nie?

Inak poznám pár príkladov, keď s americkými cichlidami plávajú africké sumce. Ty to máš presne naopak... a to som asi ešte u nikoho nevidel ;)
Obrázok užívateľa
paloi

Images: 8
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Poslaťod simon » Sob 26. Okt 2013 21:56:03

paloi píše:Inak poznám pár príkladov, keď s americkými cichlidami plávajú africké sumce. Ty to máš presne naopak... a to som asi ešte u nikoho nevidel ;)

A aký je medzi tým rozdiel?
Obrázok užívateľa
simon

Poslaťod padre » Sob 26. Okt 2013 23:39:17

Ahojte paloi a simon !
Moje costatusy sú ešte malé, ale i tak som ich už počul mraučať a chrochtať.
Keď som odniesol skaly do vane, v jednej z dier bol ukrytý a vzpriečený costatus. Podľa počtov som vedel, že jeden chýba a tušil som, že bude tam niekde dnu. Triasol som so skalou ale nikde nevypadol. Potom som lovil rybky sieťkami v prázdnom akváriu a zrazu počujem niečo ako mraučanie z kúpelne. Bežím tam a ten "zbehnutý kúsok" asi vypadol zo skaly a dotiahol sa vo vani do mláčky vody na dne a tam mraučal Nuž som ho premiestnil do vedra k ostatným, kde neskôr pri ich premiestňovaní späť do akvárka začali aj ostatní.
:O
Platydoras costatus som do akva nasadil na odporúčanie kamaráta, akvaristu. Viem, že zvykne, aspoň podľa netu, narásť v dospelosti do 17-22 cm, ale javí sa mi ako húževnatá, "nezraniteľná" vzhľadom na svoje obrnenie, odolávajúca i cichlidám a relatívne nenáročná na chemizmus vody, hlavne čo sa tvrdosti vody týka (2-20dGH). Na rozdiel od neho, mi cichlidy za chvíľu poriešili Bunocephalus knerii a dotrhali ich teda riadne a vyhnali ich až pod hladinu.
:doh
Dnes som v akvárku spravil čiastočnú výmenu vody (celkom mi to už ide pomocou dlhej hadice až do kúpelne a sofistikovaného odkalovača - predtým som pri 54-ke skôr behal a črpkal s vedrami), trochu oškrabal sklo od rias, riadne osadil jednu rastlinku Crinum thaianum, lebo jej korene začali vytŕčať spod piesku. Takže som ju znova zahrabal a obložil kameňmi. Áno, to čo som si myslel, že je Crinum natans, je v skutočnosti Crinum thaianum. Potom čo kamarát na fóre prečítal a zistil, že píšem blud, zavolal mi a dal ma do obrazu. Takže teraz je to už takto dané na pravú mieru. Preložil som i jednu skalu, aby bola viac od skla (neprejde škrabka) a tiež aby viac chránila korene rastliny. V momente začali pri nej bagrovať z jednej strany Melanochromis maigano a z druhej Melanochromis auratus.
:mrk
A ešte úsmevná poznámka na koniec. Dnes pri tom riešeni rastlinky a kameňa som mal ruku až pod pazuchu v akváriu. Vodu som síce odpustil ale kedže som tam strčil ruku hladina stúpla. Sústredený na to aby som rastlinku riadne prihrabal, som zrazu pocitil celkom slušné uštipnutie z vnútornej strany ramena. Len tak som poskočil. Pozerám a to na mňa dorážal Haplochromis obliquidens, ktorý aj keď sú rybičky ešte malé, je zo svojho druhu väčší a bol riadne vyfarbený a bojovo naladený.
:whew :D
Kópia – IMAG1466.jpg
Nemáte oprávnenie prezerať súbory priložené v tomto príspevku.
padre

Poslaťod gogi » Ned 27. Okt 2013 10:48:14

Chlapi,ospravedlnite moju nevedomosť,ale to už aj Afr.Cihlidy niekto doku-vil šľachtením do podoby koi(kaliko)???Alebo to je normal sfarbenie?Ináč akva pekne zladené,mno na prísneho gogiho by to chcelo úpravu fauny.
Obrázok užívateľa
gogi

Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Poslaťod simon » Ned 27. Okt 2013 12:26:48

padre píše:som zrazu pocitil celkom slušné uštipnutie z vnútornej strany ramena. Len tak som poskočil. Pozerám a to na mňa dorážal Haplochromis obliquidens, ktorý aj keď sú rybičky ešte malé, je zo svojho druhu väčší a bol riadne vyfarbený a bojovo naladený.

Dávaj bacha, keď povyrastie, aby ťa nevtiahol do nejakej diery a nedoriadil ťa. :sweat
Obrázok užívateľa
simon

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 12 hostia