125L Juwel Rio - Apistogrammas' temptations

Prezentácie nárží návštevníkov portálu

125L Juwel Rio - Apistogrammas' temptations

Poslaťod Glitter » Ned 12. Aug 2012 10:42:36

Zdravím všetkých užívateľov portálu!
Moje posledné nature akvárium ma v obývačke tešilo približne rok, iwagumi štýl je naozaj fascinujúci a kto má rád rastlinkárčenie, puntičkárstvo a nakoniec má rád štýl a dizajn, je to ten správny smer. Viac v mojej posledne téme, na portáli akva.sk, kde som sa za počiatočnej pomoci skúsenejších dopracoval naozaj ku krásnemu, zdravému a oku lahodiacemu akváriu.

Dospel som do takého štádia, kedy ma láka aj život rybiek a vytvorenie im čo najlepších podmienok podľa ich biotopu. Nakoľko u nás v Podpoľaní sa pýšime vodou mäkkou (gH 4), rozhodol som sa, že sa pokúsim vytvoriť pohodlie rybám z rodu "dwarven cichlids" - Apistogrammám. Bude sa jednať pravdepodobne o druh Hongsloi II.

Takže predstavím moje akva:

Rozmer: 81 x 36 x 50 cm, float sklo, nemecká výroba, kvalitné spracovanie od Juwelu, lepené čiernym silikónom
- rád by som do väčších rozmerov z iného skla, no situácia mi to nedovoľuje zatiaľ.

Pozadie: Čierna samolepia fólia dostupná z Baumaxu, vytvára parádny kontrast z akváriom a nemyslím, že ju budem niekedy meniť.

Layout: Rozhodujem sa medzi čisto koreňovým, alebo koreňe v kombinácii s malými skalami. Dominantou budú určite korene / koreň. Rád by som použil aspoň z časti piesok, mám vrecko Sarawak sandu a v kombinácii s koreňmi by to nemusela byť vôbec zlá voľba.

Filtrácia: EHEIM EccoPro 300 (750 L/H, u mňa tak tipujem 3 - 4x objem akvária za hodinu), dostačuje, ale je to na hrane. Pribudne pravdepodobne k filtračným hmotám vrecko s rašelinou.

Ohrev: Juwel ohrievač 150W, čierne prevedenie, na zadnej tapete ho ani nevidno, takže vyhovuje, no v budúcnosti by som rád prietokový od Hydor-u, nech je toho čo najviac v skrinke. Teplotu by som dal na nejakých 26 stupňov.

CO2: 20kg tlaková fľaša, redukčák s 2 manometrami, EMV, ihlový ventil, bubble counter naplnený glycerolom. Určite budem musieť zabezpečiť pH sondu, nakoľko potrebujem kyslejšiu vodu a držať pH okolo 6.3 - 6.5.
- zatiaľ je pre mňa otázka výška CO2 pri týchto rybách, ale je zabezpečený stabilný prísun pre potreby rastlín.

Substrát: ADA Amazonia, ktorá už je v nádrži cez rok a rád by som, aby si ešte čo to poslúžila, takže ostáva na dne spolu s ADA Power Sand Special S. Výška tvorí v predu cca 6 cm, vzadu cca 12-13cm.

Osvetlenie: AquaMedic Ocean Light 150W HQI + 6500K Osram PowerBall Excellence. Svetlo v Juhomareckých vodách je silné a ostré, takže chromatičnosť zrejme ponechám, len pridám rašelinový výluh do filtra ako som písal vyššie. Spolu s čiastočne zarastenou hladinou a správnou výškou závesného svetla neočakávam problémy. Z pôvodných 35cm od hladiny teraz svelto pôjde na finálnych 50cm od hladiny. Predpokladám, samozrejme odsledujem a prispôsobím. Dĺžku osvitu začnem okolo 4 hodín, postupne by som sa chcel dopracovať na 6 až 8 hodín denne, podľa potreby.

Údržba a plánovaná prevádzka: Čaká ma zrejme strarostlivnosť o piesočnatejšie dno, zámer mám taký, že bude aspoň z časti pieskové, tak občastné "povysávanie" s týždennou výmenou vody, aspoň 30-40 % nádrže. Čistenie glassware už nebude také frekventované predpokladám, nakoľko sa zmení zložene flóry, takže už tam nebudem liať toľko hnojiva. Filter plánujem čistiť určite každý mesiac, pretože tieto ryby sú náchylnejšie na kvalitu vody a dusíkaté látky v nej, takže nič nenechám na náhodu.

Flóra:

Cabomba caroliniana
Ceratophyllum submersum
Heteranthera zosterifolia
Vallisneria americana
Vallisneria asiatica var biwae
Vallisneria gigantea
Vallisneria spiralis

Tzv. sword plants:
Echinodorus amazonicus
Echinodorus bleheri
Echinodorus bolivianus
Echinodorus cordifolius
Echinodorus parviflorus
Echinodorus tenellus

- neviem ešte čo sa mi podarí zo zoznamu zohnať, takžne konečné zastúpenie sa môže líšiť a určite tam nebudú všetky spomínané, menej je niekedy viac

Fauna:

Apistogramma Hongsloi II
- rád by som párik
Paracheirodon simulans
- neviem koľko si ponechám kúskov, musím sa ešte poradiť ako sa to bude správať v 100L vody, môže sa stať, že mi neostane ani jedna a budú tam len cichlidy
- taktiež mi vysí otáznik nad SAE, Otíkmi a krevetami

Založenie: Blízka budúcnosť :)

Uvítal by som na čo si dať pozor, poprípade čo je ešte NUTNOSŤ pri tomto druhu rýb, prípadne ak som na niečo zabudol. Vďaka!

Glitter
Obrázok užívateľa
Glitter

Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Reklama

Re: 125L Juwel Rio - Apistogrammas' temptations

Poslaťod rybarik » Ned 12. Aug 2012 11:34:53

Niekedy som mal take akvarium s apistakmi :) mozno ta nieco na nom bude inspirovat.
Obrázok
Obrázok užívateľa
rybarik

Images: 17
Been thanked: 1 time

Poslaťod Glitter » Ned 12. Aug 2012 12:09:19

Díky .)

V čom nemám celkom jasno:

1) - neviem akú úroveň CO2 držať vo vode (neviem ako sú náchylné tieto ryby), v pH mám jasno, mám to proste držať tak, aby tam bolo pH okolo 6.3-6.5 bez ohľadu na ppm CO2 vo vode? (počítam, že nad 30 by to nebolo)
2) - rašelina - ÁNO/NIE, ale keď pozerám na tvoju fotku, tak určite ÁNO
3) - osádka vzhľadom na objem akva - čítam, že všeobecne tetry im dobre sekundujú, mám doma asi 30ks Neoniek modrých, je možné aby v nádrži zotrvali?
4) - neviem ako je u Hongsloi, stačí 1 samec a 1 samica?
5) - krevety - cca 200 kreviet v nádrži, čo s nimi? ak by to požrali, nevadí mi to, ale ak by to požrali naraz, asi by to dobre nebolo
6) - SAE, Otíci - môžu pri nich pretrvať?

Dík, mal by som vo veciach jasnejšie :)
Obrázok užívateľa
Glitter

Poslaťod rybarik » Ned 12. Aug 2012 12:36:12

Ahoj, no s CO2 ti neporadim lebo ho nepouzivam :), raselinu urcite popripade aj nejake listy a sisky. Tetry niesu problem kedze sa nezdrziavaju v takej vyske vodneho stlpca ako apistaci.Vseobecne je lepsie drzat v skupine 1 samca a 2,3 samice, samozrejme od toho ake budes mat clenite dno. Momentalne co mam ja (A. panduro)v 200ke tak mam 3+3 a su v pohode :) len sa vytiera iba najdominantnejsi samec so vsetkymi samicami. Krevety budu ako dobre krmivo :) urcite odporucam. SAE urcite nie koli svojej max. velkosti, otikov tam kludne daj.
Obrázok užívateľa
rybarik

Poslaťod Glitter » Ned 12. Aug 2012 18:07:49

Neviem či budem mať možnosť kúpiť také zloženie, predávajúci mi hovoril, že je to pár... Fajn, dobrá srpáva s Neonkami, takže ich tak s kľudným svedomím môžem ponechať. Ak by som teda kúpil 1+1, je potom možné tam dodať dodatočne tie 2 samice alebo to treba urobiť naraz?

S tými krevetami mi je to jasné, prežijú asi len Japonicy. Išlo mi skôr o to, či nevyloviť aspoň polovicu, aby to nepožrali naraz všetko.
Obrázok užívateľa
Glitter

Poslaťod rybarik » Ned 12. Aug 2012 18:12:26

Nebude problem ak tam pridas dodatocne samice. S tymi krevatmi neviem ci ti japoniky preziju aj ked su dost velke :), hogsloi su dost velke apistogrammy. Skusis a uvidis :) Mne osobne vsetky krevety co som k nim pridal mi pozrali popripade len zabili a zozrali ich vecer prisavniky.
Obrázok užívateľa
rybarik

Poslaťod perchess » Ned 12. Aug 2012 22:17:11

Ahoj, vitaj na portáli!
Tak na tvoje akva sa celkom teším. Hlavne na použitie dreva.

Moje rady a pripomienky:
- tá filtrácia ti v pohode bude stačiť,
- s rašelinou opatrne, a určite by som ju nedával do filtra, ale iba voľne zavesil alebo položil na dno vrecko resp. pančuchu s rašelinou, alebo si urob výluh a dolievaj priebežne po výmene vody, ale na začiatok by som rašelinu nahradil mandľovníkovými listami (alebo dubovými ako použil Rybárik), kým nezískaš potrebný cit pre použitie rašeliny,
- neonky a iné tetry sa s Apistogrammami v pohode znesú, počet by som riešil vtedy, ak budeš mať jasno v počte Apistogram a prípadne iných rýb, ale SAE by som tam nedával,
- 200 kreviet naraz nezožerú, predsa majú obmedzenú kapacitu žalúdka a krevety tiež nie sa krepie, určite sa poschovávajú. Ale bude ich ubúdať. Neviem či im skôr neublíži ten rašelinový výluh - toto skús zistiť,
- ak máš takú vstupnú vodu ako píšeš, plánuješ drevo a rašelinu, tak CO2 kvôli zníženiu pH isto nebudeš potrebovať. Ak ho chceš pre rastliny, v tomto ti neporadím, ale ak si ho už používal, tak niečo máš aj odsledované,
- ak tam dáš Echinodorus bleherae a amazonicus, po ich rozrastení ostatným koreniacim rastlinám veľa svetla neostane. Ako píšeš, menej je niekedy viac. A kde si nechal tú Hydrocotyle, čo máš na úvodnej fotke? Ak plánuješ korene, porozmýšľaj nad rastlinami, ktoré sa dajú na ne prichytiť (Microsorium, machy),
- čítaj témy tu na fóre, pohybuj sa v južnej amerike, veľmi veľa sa dozvieš o rašeline, výluhoch (zo všetkého možného), parametroch vody, filtrácii....
No na prvý raz asi stačí. Ak mi niečo napadne, dopíšem.
Nech sa darí!
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod Glitter » Ned 12. Aug 2012 23:12:37

Mne sa páči dizajn, takže čo sa týka dizajnu, bude sa na čo tešiť :)

Pre zaujímavosť, prestavba sa koná z tohoto.

To akva na úvode už neexistuje, bolo len nakoniec dočasné a taký prechodný domov pre živočíštvo, kým sa mi nezabehlo iwagumi. Takže Hydrocotyle už bohužiaľ nemám. Nemám zatiaľ nič, ale díky za selekciu, nepoznám tie echinodory.

Dúbové listy mám za bránou, takže problém nebude. Fajn, dobrá poznámka. Musím naštudovať ako ich ošetriť.

CO2 som používal v hojnej miere, takže stačí vlastne len minimum teraz, stále som sa ale nikde nedočítal ako sú Apistogrammy náchylné na CO2, samozrejme, rád by som aj prosperujúce a pekné rastliny.

Čo sa týka počtu rýb, predávajúci mi ponúka posledný "párik", ešte som ich nevidel, ale zo slov mi vychádza, že to budú 2 kusy. Ak by bolo možné, tie neonky by som si ponechal. Budem tam 100L vody, tak aby sa tam cichlidy cítili dobre, aj keď podrastú. Tzn. neviem... Mne osobne by tam stačili aj 2 kúsky, no odporúčate na 1 samca aspoň 2 samice, tak neviem aké bude optimálne riešenie.
Obrázok užívateľa
Glitter

Poslaťod perchess » Ned 12. Aug 2012 23:50:44

No pekný koberček a rastlinky si veselo bublinkujú. To akva ešte v takom stave existuje? (inak mohol by si dávať fotky priamo tu na portál, aby sa nebolo treba preklikávať, resp. linky tiež nie sú funkčné večne....) Viem čo to dá námahy, ja som to dvakrát skúšal (bez CO2) v 12 litroch a vzdal som to. Koberček mi tam nikdy nenarástol. Ale bol to len pokus, kvôli deťom.
Apistogrammy odporúčajú na 1 samca 2-3 samice, kvôli tomu, aby nenaháňal stále tú istú, záletník.... Ale osobnú skúsenosť nemám, nikdy som ich nechoval.
Tie neónky tam kľudne nechaj, bude im dobre. A s tou CO2 ti neporadím, ale skús napísať súkromnú správu užívateľovi bobo242, aj si pozri tému s jeho akvárkom:
viewtopic.php?t=1878

Ak si dobre spomínam, on riešil CO2 a rastliny pri diskusoch.
Obrázok užívateľa
perchess

Images: 61
Has thanked: 15 times
Been thanked: 26 times

Poslaťod stiff » Pon 13. Aug 2012 7:34:27

Glitter píše:...Nakoľko u nás v Podpoľaní sa pýšime vodou mäkkou (gH 4)...

Aké máš KH?
Obrázok užívateľa
stiff

Images: 93
Been thanked: 70 times

Ďalší

Späť na Vaše nádrže

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 38 hostia